Beta Balığı Yavrularında Cinsiyet Ayrımı
Erişkin betaların cinsiyet ayrımı hakkında bu yazımı okuyabilirsiniz. Yavru beta balıklarının cinsiyet ayrımı ise aslında benzer şekilde. Kendi ayrıştırma yöntemim özellikle şekiller üzerinden oluyor. Artık beta balığı yavrularında cinsiyet ayrımı sorusu hakkında detaylı teknik bilgilere geçelim.
Yukarıdaki dişi betalara baktığımızda karın bölgelerinden ağızı da kapsayan hafif bir üçgen şekli görüyoruz. Bu üçgenliği biraz daha büyük dişilerde karınlarındaki yumurtalar oluşturur. Ayrıca karın önündeki finler (sakallar) erkeklere göre daha kısadır ve geniştir. Erkeklerin ki daha sivri olur. Zaten yavru erkek betaların ayrımını da önce uzun ve ince bir bedenden, daha sonra da sakallardaki sivrilikten anlarız.
Ancak bazı damızlık ve kızgın dişiler vardır ki yakından görmeden erkek mi dişi mi olduğunu zor anlarız. Bu dişilerde de özellikle dorsala yani üst yüzgece dikkat etmenizi tavsiye ederim. Dişilerin dorsalları daha kısa ve küt olur.
Ayna tutmakla dişi erkek beta cinsiyet ayrımı yapılmaz
Bahsettiğim damızlık dişilere de ayna tutsanız dahi onlarda tıpkı erkekler gibi tepki verirler. Bu yüzden aynayı direkt doğru sonuç olarak göremeyiz.
Çok balık görmek
Bana göre beta balığında cinsiyet ayrımı için çok balık görmek de ayrım yapmakta işinizi kolaylaştırır. İlla ki canlı olarak görmek zorunda değilsiniz. Gruplardan, google’dan ve forumlardan betayla ilgili gönderileri takip ederek gözünüzü geliştirebilirsiniz. Mesela ben bazen yanılıyorum. Dişi diye ayırdığım balıklar erkek çıkıyor. İşte bu da kalabalıkta yaşayan erkeklerin kendilerini gizlemesiyle alakalı. O yüzden beta balığı erkekleri kaplara ayrılıyor ki kendilerini iyice gösterebilsinler. Erkeklik hormonlarını rahat rahat salabilsinler. Diğer türlü diğer erkeklerle atışmaktan tüm erkekler kendini gizliyor. Bunun sonucunda biçimsiz formda balıklar oluşabiliyor.
Okuduğunuz bu sayfada beta balığı yavrularında cinsiyet ayrımı sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Mesela bende sarı mavi bir koi var. O balığı ıskarta akvaryumu diyebileceğim bir akvaryumda gördüm hemen ayırdım. Balık 1 ayda bambaşka bir balık oldu. Rengi geldi. Ama form deseniz o çok iyi değil. Yani bilmeyen birine dişi diye satarsınız o derece. Bu nedenle beta erkekleri ufak yaşta hemen ayırmak faydalı oluyor. Bununla ilgili ayrı bir yazı yazacağım.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>