Beta Balığı Yavruları En Hızlı Nasıl Büyür ?
Sevgili arkadaşlar. Büyümeyi şu şekilde düşünebiliriz. Yeterli Gıda + Geniş Alan + Nüfus = Hızlı Büyüme
Bunu biraz açacağım ve beta balığı yavruları en hızlı nasıl büyür konusu ile ilgili soru işaretlerinizi silmeye çalışacağım.
Beta yavrularının hızlı büyümesi için Yeterli Besin
Nedir bu gıdalar ? En başta canlı yemler. Artemia, su piresi, dana yüreği, somon, monia kaliteli kuru yemler v.s Beta balığı yemleme ve sevdiği yemlerle ilgili linkleri aşağıya kopyalıyorum arkadaşlar.
Beta Balığı Sevdiği Yemler Hakkında Detaylar >>
Beta Balığı Ne Yer ? Kuru Ve Canlı Yemler Nelerdir ?
Dana yüreği yemi nasıl yapılır ?
Artemia nasıl çıkarılır ve artemia hakkında bilgiler için tıklayın >>
Beta yavrularını ne kadar sürede besleyeyim
Yemlemeleri sabah öğlen akşam azar azar şekilde vermeye çalışın. Kontrol edin. Eğer sabah ki verdiğiniz yemler duruyor ve yavruların karnı hala sarı renkteyse yanı karınları doluysa öğlen yem vermenize gerek yok demektir. Demek ki sabah ki yemi öğlene kadar öğütemiyorlar. Boşu boşuna yavruları şişirmeyin. Yavru döneminde aşırı yemleme betalarda omurga bozukluğuna ve kuyruk düşmelerine sebep olabiliyor. Sabah artemia veriyorsanız akşam su piresi veya monia verebilirsiniz. Tabii burada yavruların boyutları önemli. Artemia ufak olduğu için yerler ama su pireleri yavru değilse yiyemez. O yüzden artemia ile devam edebilirsiniz.
Ben artık çoğu zaman günde 1 öğün artemia veriyorum. Çünkü yavrular az olunca zaten verdiğiniz artemiaların hepsine bir anda yiyemiyorlar ve artemia ölüleri dibi sarıyor. Ancak bu durum ilk 15 gün için geçerli. Yavrular 1 cm’ye yaklaştığında gıda ihtiyaçlar artıyor.
Beta yavrularını kuru yem alıştırmak
Bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Kuru yem yiyen yavrular hem daha çabuk renk alıyor hem de canlı yemlerden alamadıkları vitaminleri kuru yemler sayesinde almış oluyorlar. Özellikle renklemede çok etkili erken zamanda kuru yeme alıştırmak.
Beta balığı kuru yemler hakkında listesi >>
Beta yavruları büyümesinde geniş alan faktörü
Bana göre ilk 15-20 gün nüfusa göre yavruların küçük alanda tutulması daha doğru. Bu şekilde yem bulmaları daha kolay oluyor. Ve yavrular sanki tornadan çıkmış gibi aynı boyda kalıyor çoğu zaman. Büyük hacimlerde ilk başlarda yavruların hem yem bulması zor oluyor ayrıca bu geniş alan yüzünden daha çevik ve diri yavrular daha çok yem yiyerek kardeşlerine oranla 2-3 kat boylara ulaşınca ufak kalanların başına bela oluyor.
Ben ilk 15-20 gün 10-15 litrelik akvaryumlar bırakıyorum. Daha sonra ki günlerde büyüme hızına ve nüfusa göre daha büyük akvaryumlara aktarma yapıyorum. Aslında en doğrusu kademe kademe büyük akvaryumlara aktarmak. Örneğin ilk etapta 30 litreye daha sonra 60 litreye sonra 100 litreye aktarmak gibi.
Geniş alan örneğine bir de şöyle bakabiliriz. 15 litrelik bir akvaryumda 2-3 adet yavruyu beslerseniz çok hızlı büyüme sağlarsınız. Çünkü alan bu 3 yavruya çok rahat yetecektir. Emin olun büyüme hızı 2 katına çıkar. İşte nüfustan kastım da bu. Eğer siz hem geniş alan ve ona göre yavru sayısı bırakırsanız yavrularda sıkışmadan rahat rahat büyür. Tabii diğer türlü de büyüyorlar zaten. Ancak hemen büyüsün diyorsanız 15-20 litreye 2-3 yavru atın, hafta da 2 gün %80 su değişimi yapın ve büyüme hızını görün. Tabii düzenli yemleme şartıyla.
İlk ürettiğim betalar için otomatik yemleme makinası yapmıştım saatlerin mekanizmasını kullanarak. İlginizi çekerse aşağıdan izleyebilirsiniz.
Olayı toparlarsak; hızlı büyümenin belirli kilit faktörleri var yukarıda saydığım gibi geniş alan, nüfus ve yemleme türleri. Bu etkenleri sağladıktan sonra büyümenin hızı ya da yavaşlığı artık balıkların genetiği ile alakalı. Bazı kan daha hızlı büyür. Bazı balıklar daha çok yer o yüzden daha çabuk büyür. Sonuçta canlı büyütüyoruz. Her şeyin makinadan çıkmış gibi olması her zaman denk gelmez.
Beta yavrularını hızlı büyütmedeki amaç ne ? Neden Hızlı Büyüsün ?
Beta üretimine ilk başladığım zaman tabii ki bende bir anca yavruları büyütmek, büyürken görmek ve hemen paylaşmak istiyordum. Bu gerçekten bir başarı öyküsü bana göre. Hangi tür balık olursa olsun veya hangi canlı türü olursa olsun. Bir canlıyı almak, üretmek, yavrularını büyütmek ve erişkin hale getirmek büyük emek ve sabır işi. Tabii burada bir yavruyu 1 sene de ihmalkarlık yaparak kendi haline bırakanlardan bahsetmiyorum.
Gerçekten başından sonuna kadar üretip, yavru büyüten arkadaşlardan bahsediyorum. Böyle yapan herkesin ellerine emeklerine sağlık. Bu bana çok haz veren ve sabır duygumu artıran, beni adeta törpüleyen-yontan bir durum. Ben bu olaya böyle bakıyorum. Bir balığı alıp onun yavrusunu almak ve o yavruyu da aşağıdaki balık gibi bir hale getirip izlemek bana çok keyif veriyor. Hatta F1-F2-F3 dediğimiz yavruların yavrusunun yavrusu… diye devam eden bir nesil yaratmak keyiflerin en güzellerinden.
Şimdi geliyorum beta balığı yavruları en hızlı nasıl büyür sorusunun amacına ve neden gerektiğine. Hızlı büyütmedeki amaç yukarıda bahsettiğim gibi yeni başlayan hobicilerde bir an önce sonucu görmek için hızlı büyütme arzusudur. Bu çok normal. Bir diğer nedense hızlı büyüterek bir an önce satış boyuna getirip paraya çevirmemiz. Bu da çok normal ve haklı bir davranış. Çoğumuz bu işten az çok bir gelir elde ediyoruz. Zaten bu işlerin bence en keyifli yani ürettiğinden para kazanmamız. Yoksa diğer türlü dağlara taşlara üret kimse duymadıktan sonra ne anlamı var 🙂
Bu 2 gerekçe benim için geçerlidir her zaman. Eğer sadece bu işten direkt gelir elde etmeniz gerekmiyorsa yani beta üretimini ağırlıklı olarak hobi amaçlı yapıyorsanız büyütmek için acele etmeyin. Buna gerçekten gerek yok. 4 ayda büyüyecek balık bırakın 6 ayda büyüsün. Zaten hızlı büyüyen balık kendini belli ediyor. Akranlarına fark atıyor. O zaman işte bu tip balıklara bakım olarak ağırlık verirsiniz. Tayland betavideolarını izleyerek hepimiz bunalıma giriyoruz ve gaza geliyoruz. Bu adamlar ne yapıyor da bu kadar hızla büyütüyor diyoruz ve hemen yemleme yönteminde değişiklik yapıyoruz. Ancak orada da balık 2 ayda en güzel boya gelmiyor. Öyle balıklar ufak balıklar oluyor. Aşağıdaki balığın boyuna, formuna ulaşması en az Tayland’da da 3,5-4 ay arkadaşlar. Facebook’da üreticileri takip edin, ne kadarlık olduklarını da paylaşıyorlar.
Beta yavruları ne kadar sürede büyür ?
Siz bu işi 5-6 ay gibi düşünün. Yani bir balığın bu boya ve yapıya sağlam şekilde gelmesi 6 ay. 6 ay bekleyecek sabrınız ve zamanınız var mı ? Ve maddi gücünüz buna uygun mu ? Yeriniz var mı ? Bu kalibredeki balıklarla özel olarak ilgilenmeniz gerekir. Yoksa bu tür kalite balıklar şişe balığı değil yani Tayland’da yerde boylandırılan şişelerdeki balıklardan değiller.
Bu yüzden beta üretimi acele etmeden önce imkanlar doğrultusunda üretip üretilmeyeceğine kadar verilmesi gereken bir iş. Ya da kişi “ya farketmez bir şekilde büyüsünler, satamazsam petshopa veririm” gözüyle bakıyorsa oda ayrı bir konu.
Okuduğunuz bu sayfada beta balığı yavruları en hızlı nasıl büyür sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Herkesin görüşü, davranışı değişebilir arkadaşlar. Ben burada benim için doğru olan şeyleri yazıyorum sadece.