Beta Balıkları Nasıl Çiftleşir – En net Cevaplar
Beta balıkları birbirlerini sararak çifleşir. Betalar diğer pek çok labirentli balık gibi köpük yuva yaparak ürerler. Yuvayı erkek beta su yüzeyine yapar. Genellikle bir yaprak veya bir su üstü bitkisine bazen de yüzen başka bir malzemeye yuva yapabilir. Köpük yuvayı erkek balık sürekli tazeler ve korur. İşte beta balıkları nasıl çiftleşir sorusu hakkında daha fazla bilgi:
Beta Balıkları Nasıl bir akvaryumda Çiftleşir
Dişi ve erkek betanın bir araya geleceği akvaryumda temiz su, ısıtıcı gibi şartlar sağlanmalıdır. Üretim akvaryumunda suyu tamamen doldurmayın. 15 cm yükseklik yeterlidir. Bu erkeğin daha az yorulmasını sağlar.
Erkek Beta Çiftleşmeye Hazır mı ?
Eğer erkek beta kendi kabında köpük yapıyor ve dişi beta gördüğünde kabarıyorsa çiftleşmeye hazırdır. Erkek betayı dişiden önce üretim akvaryumuna bırakın. 1 gün önceden yuva hazırlığına başlamış olur.
Dişi Betanın çiftleşme Hazırlığı:
Dişi beta balığı da çiftleşmeye hazır olduğunda, karın bölgesi daha dolgun ve üreme tüpü dışarıda görünür. Bu tipte dişiler çiftleşmeyi çok uzatmaz. Ama daha az hazır dişiler kolay kolay çiftleşmez. Ve bu sert kavgalara neden olur.
Erkek ve dişi betanın tanışması:
Erkek tarafından yuva tamamlandıktan sonra ikisini bir araya getirme zamanı geldi. Dişiyi erkek betanın yanına direkt salmak yerine şunu yapın. 1,5 litrelik bir pet şişeyi alttan 10 cm kesin. Yani altı kesik olacak ama üstü açık. Bu pet şişeyi kesik kısmı aşağıda olacak şekilde erkeğin akvaryumuna bırakın. Bu durumda pet şişenin içinde su olmuş olacak. Dişiyi de yukarıdan yani şişenin kapağın huni yardımıyla içeri bırakın. Şu an da dişi pet şişenin içinde korunaklı şekilde duruyor haldedir. Bu durumda erkek dişiye erken hamle yapamaz. Yuvasını hızlandırmaya başlar.
Beta balıklarının çiftleşme süreci başlıyor
Erkek yuvayı tamamladıktan sonra artık dişi betayı erkekle buluşturabilirsiniz. Bu aşamada ilk başta hafif sertleşmeler olabilir ama endişelenmeyin. Erkek beta dişiyi sarmak için hamleler yapar. Bu aşamada dişi de bunlara karşılık verir. En sonunda tam sarılmalar olur ve dişi yumurtalarını dökmeye başlar. Erkek beta dökülen yumurtaları hemen ağzına alır ve yuvaya taşır. Bu işlem 1-2 saat sürebilir. Dişinin yumurtaları tamamen bittikten sonra erkek artık sertleşerek dişiyi akvaryumda istemez. Bu zamanda dişiyi artık akvaryumdan alın.
beta balıkları nasıl çiftleşir aşamasında erkeğin kuluçka yapması
Yumurtaların kuluçkası tamamen erkek beta balığı yapar. Bu yumurtalar 36 saatten itibaren çıkmaya başlar. Bazen suyun sıcaklığına göre daha erken de çıkar. Çıkan yavruların yuvanın içinde asılı durduğunu görürsünüz. Yuvanın dışına kaçan yavruları erkek beta tekrar yuvaya püskürtür.
Yavrular çıktıktan sonra beta yavrularına bakım:
Yavrulara çıkınca hemen yem vermenize gerek yok. Beta yavruları 2-3 gün kendilerini besleyecekleri bir yumurta kesesiyle doğarlar ve buradan beslenirler. Yavrular serbest şekilde yüzmeye başladığı zaman erken betayı ayırma zamanı gelmiştir ve bu aşamadn sonra artık yavrulara artemia, infusoria gibi canlı yemleri verebilirsiniz.
Beta Yavrusu İçin Yem Çeşitleri >>
beta balıkları nasıl çiftleşir konusunu tamamladık
Betaların çiftleşme süreci dikkat ve gözlem gerektiren bir süreçtir. Doğru koşulların sağlandığından emin olmak ve balıkların doğal davranışlarını gözlemlemek başarılı bir üreme süreci için önemlidir. Bu yazı da maddeler halinde beta balıkları nasıl çiftleşir sorusuna cevap vermeye çalıştık.
Tüm Detaylarıyla Beta Balığı Üretimi >>
Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalıma Abone Olabilirsiniz >>