Beta balıkları neden ölür ?
Bakımsızlık sonucu oluşan hastalıklardan ölür. Atlayıp ölen beta balıkları da vardır elbette ama bu istisnai bir durumdur. Biraz hastalıklarla ilgili yazmak istiyorum.
Kuyruk kısması beta balıklarını öldürür
Beta balıklarının en sık yakalandığı hastalıkların başında kuyruk kısması gelir. Kuyruk kısması hastalığı costia adı verilen bir bakteri tarafından oluşur. Tedavisi çok kolay bir hastalıktır.
Malahit yeşili veya nitrofurozan etkili bir ilaçla ( nitrofur, baktofısh ) kısa sürede kayıp vermeden tedavi edebilirsiniz. Burada önemli olan tespit ve doğru tedavidir. Eğer ilaç almakta geç kalırsanız boşuna balığın kendi kendine iyileşeceğini düşünmeyin. Kuyruk kısmasını kaya tuzuyla da tedavi edebilirsiniz ancak bu biraz daha tecrübe ister. Tedavi süresi boyunca ısıyı 28-30 derecelere getirebilirsiniz. Kuyruk kısması hastalığını tedavi etmezseniz beta balıkları uzun vadede ölür.
Kuyruk erimesi yüzünden betanız ölür
Sık rastalanan bir hastalıkta kuyruk erimesidir. Kuyruklar kopmaya ve sanki kesilmiş gibi olmaya başlar. Buna da dipte yaşayan ve çoğalan zararlı bakteriler sebep olur. Tedavisi için kesinlikle nitrofur ilacını öneririm. Kuyruk erimesi olan balığın iştahı da kesilebilir. Bu sürece gelmeden hemen tespit yapıp tedaviye başlamak gerekir. Hastalık geçene kadar nitrofur suda kalmalı ve bu süreçte eksilen su tamamlanmalıdır.
Yukarıda bahsettiğim hastalıklar beta balıklarının ölmesine neden olan hastalıklardır. Beta balıkları hastalıkları hakkında detaylı bilgileri bu sayfada bulabilirsiniz.