Beta Kuyruk Erimesi Hastalığı ve Tedavisi

Beta kuyruk erimesi hastalığı beta gibi uzun kuyruklu balıklarda kötü su şartlarında yaşayan ve yorgun, enerjisi az balıklarda karşılaşılan başlıca hastalıklardan biridir. Beta balığı kuyruk erimesine Erreger bakterie adı verilen bakteri sebep olmaktadır. Su tabanında hızla yayılan bir bakteri türüdür. Suda her zaman olur ancak değişmeyen ve amonyak nitrit nitrat oranı yüksek olan sularda hızla yayılır. Önleyici olarak temiz su şartları sağlanmalı ve kaya tuzu kullanımı iş görür. Ayrıca nitrofur tarzı ilaçlardan da az miktarda damlatılarakta önleyicilik sağlanabilir.

Beta kuyruk erimesi hastalığını aslında 2’ye ayırmak gerekiyor.
Bakteriyel kuyruk erimesi ve Fungal (mantar kaynaklı) kuyruk erimesi.
Üretimhanede veya akvaryumda beta kuyruk erimesi vakası görüldüğü zaman aşağıdaki ilaçlara başvurmak gerekebilir.

Sera Baktopur ile beta kuyruk erimesi tedavisi

Bakteriyel kuyruk erimesinde kuyruk ve yüzgeçlerde kopmalar ve çürümeler kanlanma şeklinde görülür. Yani kopan yerlerde kızarıklıklar görülür. Bu bulaşıcı bir hastalıktır ve müdahele edilmezse balığı hızla öldürür. Kuyruk erimesi tedavisinde bakteriyel hastalıklarda kullanılan ilaçlar kullanılmalıdır. Bu belirtileri gördüğünüz de balığı hemen karantinaya alınız ve ayrı şekilde tedavi uygulayınız. Bu belirtli hızla yayılır. Aynı zamanda diğer balıklarınızı da gözlemleyiniz.

Baktopur ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız

Sera Mycopur ile mantar kaynaklı kuyruk erimesi

Mantar kaynaklı kuyruk erimesinde kuyruk uçlarında beyaz renkte enfeksiyonlar görebilirsiniz. Bakteriyel kuyruk erimesine göre çok daha yavaş ilerler ve temiz su şartları ile Sera Mycopur tedavisi yapılarak kısa sürede iyileştirilebilir.

Mycopur ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın

Ayrıca kuyruk kısması, kuyruk erimesi gibi ilaçlarda %5 nitrofurozan çözeltisi olan Mikofish ve Nitrofur gibi ilaçlarıda verilen ölçülere göre kullanabilirsiniz.

Nitrofur ile betanın kuyruk erimesini iyileştirmek

Nitrofur ilacının kullanımı ile ilgili bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.

Sitemde bir diğer kuyruk erimesi tedavisi yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Balıklarda kuyruk erimesi hastalığı ile ilgili genel yorum

Kuyruk erimesi hastalığı suda amonyak ve nitrit değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde ve genel olarak çok kötü su şartlarında ortaya çıkar. Balıklarımızı önce hasta etmemek için çalışmalar yapmamız gerekir. Eğer buna göre hareket edersek zaten hastalıklarla uğraşmayız. Ancak balık hastalıkları konusunda akvaristler olarak çok deneyim sahibi değiliz. Bir şeyler biliyoruz ancak genelde yanlış teşhis sonucu yanlış ilaçlar kullanarak balıkları tedavi etmeye çalışırken, balıkların tüm bağışıklık mekanizmasını bozuyoruz. Sera markasının ilaçlarını tarifinde yazdığı gibi harfiyen karantina akvaryumunda uygulayınız. Bu aşamada balığınızın direncini arttırmak için canlı yemlerle besleyin.

Balık hastalıkları konusunda asıl dikkat etmemiz gereken konu balıkları hiç hasta etmemek olmalı. Su şartlarını temiz ve bakımı tuttuğumuz sürece, kaliteli kuru yemler vererek ve dip çekimleri aksatmadığımız sürece balıklarımız kolay kolay hastalıklara yakalanmaz. Bizim burada odaklanmamız gereken nokta balıklarımızın bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak olmalı.

Kuyruk erimesi aslında çok çabuk durması sağlanabilir bir hastalık ancak genelde yanlış tedaviler yüzünden hastalık süreci uzuyor ve tedavi ölümle sonuçlanıyor. Mesela çoğu kişi şunu yapıyor. Hemen 2 damla metilen mavisi damlatıyor ve bekliyor ki balık 2 saat içinde iyileşsin. Arkadaşlar böyle bir şey mümkün değil. Bir de bunun üstüne %50 su değişimi yaparak balığa hem 2.şoku yaşatırken hem de ilacın etkisi olacaksa bile olmamasını sağlıyor. Aynı hatalar tüm hastalıklar da yapılıyor malesef. Çok panik yapıyoruz ve yanlış hamle yapıyoruz. Metilen mavisi, malahit yeşili gibi ilaçlarla da kuyruk erimesini durdurabilirsiniz evet ama ilacı koyduktan sonra su değişimi yapıp balığın başında ne zaman iyileşecek diye bekleyerek değil.

Kendi deneyimlerimden bir örnek

Ben geçen sene özellikle beta kuyruk erimesi tedavisinde malahit yeşili ile tedavi ediyordum. Özellikle erime öncesi kuyruk kısmasından malahit yeşili 10 numara bir ilaç. Ama erime başladı mı iyileşme süreci biraz uzuyor. O yüzden yukarıda bahsettiğim nitrofur veya sera bactobur ilaçlarını kullanabilirsiniz. Ben nitrofur kullanıyorum ve gayet memnumum.

Nitrofur’dan biraz bahsedersek; içinde %5 nitrofurozan olan bir çözelti. Suyun rengini sarartır. Zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterilere de zarar verir. Hatta bitkilere de ciddi zarar verir. Dolayısıyla nitrofuru karantina akvaryumlarında uygulamak en doğrusu olur.

Bir de beta kuyruk erimesi sorunu için şunu söyleyebilirim. Özellikle bunu üreticiler için belirtmek istiyorum. Eğer ürettiğiniz balıklarda bir süre sonra sebepsiz yere de kuyruk erimesi başlıyorsa o zaman soruna daha eski kaynaklardan bakabilirsiniz. Yani ataların dirençsizliğinden. Kan bozukluğundan. Veya siz artık kanı bitirmiş olabilirsiniz. Bu da nasıl olur ? Sürekli kardeş kardeşe anne-kardeşe veya baba kardeşe gibi aynı balıklar ailesinden üretim yapıldığında bu tip problemler 3-4 kuşak sonrası baş göstermeye başlıyor.

Beta kuyruk erimesi hastalığına yakalandığında ne kadar süre dayanır ?

Beta balığı gerçekten hastalık konusunda çok güçlü bir balık. Bahsi geçen kuyruk erimesi, kuyruk kısması gibi hastalıklar betayı kısa vadede öldürmüyor ancak süründürüyor. Aylarca kuyrukları kısılmış iplik gibi kalmış beta balıklarım oldu. Yüzgeçleri kuyrukları erimiş parça parça olmuş balıklarımda haftalarca yaşadılar ve uyguladığım tedavilere büyük bir kısmı olumlu cevap verdi. Genel olarak hastalıklarda yaptığımız hatalar yanlış teşhis oluyor. Ve tedavi çok kısa sürede tamamlansın istiyoruz ancak bu böyle olmuyor. Balık hemen düzelmeyince yanlış ilaç kullandık sanıp başka şeyler denemeye çalışarak balığı iyice strese sokuyoruz.

Bu yüzden tedaviye geçmeden önce iyi teşhis yapmamız ve ona uygun ilaç kullanmamız gerekiyor.

Beta Kuyruk Erimesi Sebepleri – Çözümleri

Beta balığı kuyruk erimesi dendiğinde belki de son yıllarda bu işe en çok zaman ayıran kişilerden biri de benim. Ben bu hastalıkta daha kuyruk erimesi olmadan yaşanan kuyruk kısılmasında işi çözmeye çalışıyorum. Aslında kuyruk erimesi olarak geçen hastalığın balığın ağız çevresinde başladığından söz ediliyor çoğu kaynaklarda. Tam emin olamadığım için yorum yapamıyorum.
Beta kuyruk erimesi belirtileri var. Aslında bakteriyel hastalık olduğu için 1 günde oluşan bir şey değil kuyruk erimesi. Ancak bunu iyi gözlemciler anlayabilir. Eğer balığınızla ilgileniyorsanız bunu hemen anlarsınız.

Beta kuyruk erimesi belirtileri nelerdir ?

Durgunluk

İlk belirti balığın hareketlerinin gözle görülür şekilde azalmasıdır. İyi takip edin eğer bu hareketsizlik 2 günden fazla sürüyorsa önlem almalısınız. Çünkü bu hareketsizlik balığın aşırı yem yemesi sonucu karın şişliğinden de olabilir.

Dipte yatma ve sallanma

İkinci kuyruk erimesi belirtisi, dipte yatma veya baş kısmı yukarıda gövde aşağıda durur şekilde su da hareketsiz şekilde yüzeye yakın sabit durma. Bu aşamadan sonra zaten kuyruklar parçalanmaya başlıyor. Bu belirtileri görüyorsanız geç olmadan aşağıdaki ilaçlarla tedaviye başlamanızı tavsiye ederim.

Diğer beta balığı hastalıklarıyla ilgili bilgi için tıklayın >

Beta kuyruk erimesi hastalığına sebep olan bakteriler

Erreger bakterie adıyla tanımlanan ve hızla yayılan bu bakteriler kuyruk erimesine sebep olurlar. Akvaryumun tabanında Aeromonas’ lar ve Pseudomonas’ lar hızla yayılırlar. Bu bakterilerin yayılmasında kh,ph,amonyak,nitrit, nitrat gibi değerlerin fazlalığı çok etkili olur. ( Örneğin beta kapları. Ufak su hacimlerinde beslediğimiz için ve filtre sistemi de içinde olmadığı için bu bakteriler daha hızlı yayılıyorlar. )

Kuyruk erimesinin temel nedenleri nelerdir ?

1- Kötü su şartları :

Nedir peki bu kötü su şartları ve neler su şartlarını kötü hale getirir ?

Fazla yem atılması, yenmeyen yemlerin tortulaşması, uzun süre değişimi yapılmayan sular, dışarıdan gelen balıklar, ısı gibi nedenlerle balıklar kuyruk erimesine hızla yakanıyorlar. Burada şunu da belirtmeyi doğru buluyorum. Tubifex, en hızlı balık büyüten canlı yemlerden biri ancak tubifexle beraber bir çok kötü bakteriyi de sularımıza getirmiş oluyoruz. Çok iyi temizlenmesi, mikroplardan olabildiğince arındırılması gereken bir yem. Bu yeme balıklarınızında alışması yani bağışıklık kazanması gerekiyor. Ondan sonra zaten sorun yok denecek kadar az oluyor. Ama ilk başlarda özellikle betalarda tubifex’den sonra sürtünmelerle başlayan dış paraziter bakteriyel rahatsızlıklar yaşayan balıklar görebilirsiniz.

2- Stres :

Dolayısıyla su şartlarını yenmeyen ve su da uzun süre kalan tubifexlerde bozmaktadır. Şunu unutmayalım; betaların ufak kaplarda yaşadığını ve ufak kapların su hacmi az olduğu için betalar daha çabuk etkilenmektedirler.

Özellikle halfmoon betalarda çok sık karşılaştığım bir durum. Balıkların yerini değiştirseniz dahi bile bir kaç gün sonra kuyruklarda kopmalar olduğunu görebilirsiniz. Stres bu işte epey etkili. Stres kaynaklı balığın bağışıklık sistemindeki zayıflama bakteriler tarafından balığın daha fazla ele geçirilmesine sebep olabiliyor.

3- Filtresiz sistemler:

Beta balığı beslenen kaplarda amonyak, nitrit gibi zehirli gazları çeviren nitrifikasyon bakterilerinin tutunacağı yerler olmadığı için nitrifikasyon işlemi çok az seviyede olur. Bu zararlı bakteriler saydığım zehirli atıklarla beslenerek çoğalır. Betalarımızda bu atıklara maruz kalır. Dolayısıyla da beta balığı kuyruk erimesi sorunları zaman zaman baş göstermektedir. Kaplarda filtre sistemi yapamayacağımız için suları her zaman temiz tutmaya özen göstermeliyiz.