Beta Kuyruk Erimesi Hastalığı ve Tedavisi
Arkadaşlar hemen sayfayı kapatıp çıkmayın. Eğer betanız kuyruk erimesi olduysa yazılanları okuyun ve gerekli ilacı alarak ve doğru şekilde uygulayın. Şimdi gelin beta kuyruk erimesi için cevaplara bakalım.
Beta kuyruk erimesi hastalığı beta balığı gibi uzun kuyruklu balıklarda kötü su şartlarında yaşayan ve yorulmuş, enerjisi az balıkların daha çok yakalandığı başlıca balık hastalıklardan biridir. Beta balığı kuyruk erimesine Erreger bakterie adı verilen bakteri sebep olmaktadır. Su tabanında hızla yayılan bir bakteri türüdür. Suda her zaman olur ancak değişmeyen ve amonyak nitrit nitrat oranı yüksek olan sularda hızla yayılır. Önleyici olarak temiz su şartları sağlanmalı ve düzenli kaya tuzu kullanımı iş görür. Ayrıca nitrofur tarzı ilaçlardan da az miktarda damlatılarakta önleyicilik sağlanabilir. Beta Balığı Hastalıkları Hakkında Bilgiler >>
Evet, bu bakteriler su da her zaman vardır. Ancak balığınız halsizse ve suyunuz uzun zamandır kirliyse bu bakteriler hızla çoğalır ve balığınızı ele geçirir.
Beta kuyruk erimesi hastalığını aslında 2’ye ayırmak gerekiyor.
Bakteriyel kuyruk erimesi ve Fungal (mantar kaynaklı) kuyruk erimesi.
Üretimhanede veya akvaryumda beta kuyruk erimesi vakası görüldüğü zaman aşağıdaki ilaçlara başvurmak gerekebilir. Ayrıca kuyruk erimesine yakalanmış balığı üretimhaneden çıkartmak doğrudur. Bu balığın kepçesiyle, hortumuyla diğer balıkların kaplarında kesinlikle işlem yapmayın. Yaparsanızda bu aletleri çok iyi dezenfekte edin. Bunun için az miktarda klor veya çamaşır suyu kullanabilirsiniz.
Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>
Sera Baktopur ile beta kuyruk erimesi tedavisi
Bakteriyel kuyruk erimesinde kuyruk ve yüzgeçlerde kopmalar ve çürümeler kanlanma şeklinde görülür. Yani kopan yerlerde kızarıklıklar görülür. Bu bulaşıcı bir hastalıktır ve müdahele edilmezse balığı hızla öldürür. Kuyruk erimesi tedavisinde bakteriyel hastalıklarda kullanılan ilaçlar kullanılmalıdır. Bu belirtileri gördüğünüz de balığı hemen karantinaya alınız ve ayrı şekilde tedavi uygulayınız. Bu belirtli hızla yayılır. Aynı zamanda diğer balıklarınızı da gözlemleyiniz.
Baktopur ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız
Sera Mycopur ile mantar kaynaklı kuyruk erimesi
Mantar kaynaklı kuyruk erimesinde kuyruk uçlarında beyaz renkte enfeksiyonlar görebilirsiniz. Bakteriyel kuyruk erimesine göre çok daha yavaş ilerler ve temiz su şartları ile Sera Mycopur tedavisi yapılarak kısa sürede iyileştirilebilir.
Mycopur ile ilgili detaylı bilgi için tıklayın
Ayrıca kuyruk kısması, kuyruk erimesi gibi ilaçlarda %5 nitrofurozan çözeltisi olan Mikofish ve Nitrofur gibi ilaçlarıda verilen ölçülere göre kullanabilirsiniz.
Nitrofur ile betanın kuyruk erimesini iyileştirmek
Nitrofur ilacının kullanımı ile ilgili bilgileri bu linkte bulabilirsiniz.
Sitemde bir diğer kuyruk erimesi tedavisi yazısına buradan ulaşabilirsiniz. Bana göre en iyi kuyruk erimesi ilacı. Çoğu balığımı bu ilaçla tedavi ettim.
Balıklarda kuyruk erimesi hastalığı ile ilgili genel yorum
Kuyruk erimesi hastalığı suda amonyak ve nitrit değerlerinin yüksek olduğu dönemlerde ve genel olarak çok kötü su şartlarında ortaya çıkar. Balıklarımızı önce hasta etmemek için çalışmalar yapmamız gerekir. Eğer buna göre hareket edersek zaten hastalıklarla uğraşmayız. Ancak balık hastalıkları konusunda akvaristler olarak çok deneyim sahibi değiliz. Bir şeyler biliyoruz ancak genelde yanlış teşhis sonucu yanlış ilaçlar kullanarak balıkları tedavi etmeye çalışırken, balıkların tüm bağışıklık mekanizmasını bozuyoruz. Sera markasının ilaçlarını tarifinde yazdığı gibi harfiyen karantina akvaryumunda uygulayınız. Bu aşamada balığınızın direncini arttırmak için canlı yemlerle besleyin.
Balık hastalıkları konusunda asıl dikkat etmemiz gereken konu balıkları hiç hasta etmemek olmalı. Su şartlarını temiz ve bakımı tuttuğumuz sürece, kaliteli kuru yemler vererek ve dip çekimleri aksatmadığımız sürece balıklarımız kolay kolay hastalıklara yakalanmaz. Bizim burada odaklanmamız gereken nokta balıklarımızın bağışıklık sistemlerini güçlü tutmak olmalı.
Kuyruk erimesi aslında çok çabuk durması sağlanabilir bir hastalık ancak genelde yanlış tedaviler yüzünden hastalık süreci uzuyor ve tedavi ölümle sonuçlanıyor. Mesela çoğu kişi şunu yapıyor. Hemen 2 damla metilen mavisi damlatıyor ve bekliyor ki balık 2 saat içinde iyileşsin. Arkadaşlar böyle bir şey mümkün değil. Bir de bunun üstüne %50 su değişimi yaparak balığa hem 2.şoku yaşatırken hem de ilacın etkisi olacaksa bile olmamasını sağlıyor. Aynı hatalar tüm hastalıklar da yapılıyor malesef. Çok panik yapıyoruz ve yanlış hamle yapıyoruz. Metilen mavisi, malahit yeşili gibi ilaçlarla da kuyruk erimesini durdurabilirsiniz evet ama ilacı koyduktan sonra su değişimi yapıp balığın başında ne zaman iyileşecek diye bekleyerek değil.
Bana göre en iyi kuyruk erimesi ilacı nitrofur. Ben hasta olan tüm balıklarımı bu ilaçla tedavi ettim. Ancak şu yanlış anlaşılmasın; hangi ilacı alırsanız alın kuyruklarını eski haline getirmez. Sadece hastalığı durdurur. Kuyruklar 1 sene içinde belki eski haline gelebilir.
Kendi deneyimlerimden bir örnek
Ben geçen sene özellikle beta kuyruk erimesi tedavisinde malahit yeşili ile tedavi ediyordum. Özellikle erime öncesi kuyruk kısmasından malahit yeşili 10 numara bir ilaç. Ama erime başladı mı iyileşme süreci biraz uzuyor. O yüzden yukarıda bahsettiğim nitrofur veya sera bactobur ilaçlarını kullanabilirsiniz. Ben nitrofur kullanıyorum ve gayet memnumum.
Nitrofur’dan biraz bahsedersek; içinde %5 nitrofurozan olan bir çözelti. Suyun rengini sarartır. Zararlı bakterileri öldürdüğü gibi yararlı bakterilere de zarar verir. Hatta bitkilere de ciddi zarar verir. Dolayısıyla nitrofuru karantina akvaryumlarında uygulamak en doğrusu olur.
Bir de beta kuyruk erimesi sorunu için şunu söyleyebilirim. Özellikle bunu üreticiler için belirtmek istiyorum. Eğer ürettiğiniz balıklarda bir süre sonra sebepsiz yere de kuyruk erimesi başlıyorsa o zaman soruna daha eski kaynaklardan bakabilirsiniz. Yani ataların dirençsizliğinden. Kan bozukluğundan. Veya siz artık kanı bitirmiş olabilirsiniz. Bu da nasıl olur ? Sürekli kardeş kardeşe anne-kardeşe veya baba kardeşe gibi aynı balıklar ailesinden üretim yapıldığında bu tip problemler 3-4 kuşak sonrası baş göstermeye başlıyor.
Beta kuyruk erimesi hastalığına yakalandığında ne kadar süre dayanır ?
Beta balığı gerçekten hastalık konusunda çok güçlü bir balık. Bahsi geçen kuyruk erimesi, kuyruk kısması gibi hastalıklar betayı kısa vadede öldürmüyor ancak süründürüyor. Aylarca kuyrukları kısılmış iplik gibi kalmış beta balıklarım oldu. Yüzgeçleri kuyrukları erimiş parça parça olmuş balıklarımda haftalarca yaşadılar ve uyguladığım tedavilere büyük bir kısmı olumlu cevap verdi. Genel olarak hastalıklarda yaptığımız hatalar yanlış teşhis oluyor. Ve tedavi çok kısa sürede tamamlansın istiyoruz ancak bu böyle olmuyor. Balık hemen düzelmeyince yanlış ilaç kullandık sanıp başka şeyler denemeye çalışarak balığı iyice strese sokuyoruz.
Bu yüzden tedaviye geçmeden önce iyi teşhis yapmamız ve ona uygun ilaç kullanmamız gerekiyor.
Beta Kuyruk Erimesi Sebepleri – Çözümleri
Beta balığı kuyruk erimesi dendiğinde belki de son yıllarda bu işe en çok zaman ayıran kişilerden biri de benim. Ben bu hastalıkta daha kuyruk erimesi olmadan yaşanan kuyruk kısılmasında işi çözmeye çalışıyorum. Aslında kuyruk erimesi olarak geçen hastalığın balığın ağız çevresinde başladığından söz ediliyor çoğu kaynaklarda. Tam emin olamadığım için yorum yapamıyorum.
Beta kuyruk erimesi belirtileri var. Aslında bakteriyel hastalık olduğu için 1 günde oluşan bir şey değil kuyruk erimesi. Ancak bunu iyi gözlemciler anlayabilir. Eğer balığınızla ilgileniyorsanız bunu hemen anlarsınız.
Beta kuyruk erimesi belirtileri nelerdir ?
Balıkta ciddi Durgunluk
İlk belirti balığın hareketlerinin gözle görülür şekilde azalmasıdır. İyi takip edin eğer bu hareketsizlik 2 günden fazla sürüyorsa önlem almalısınız. Çünkü bu hareketsizlik balığın aşırı yem yemesi sonucu karın şişliğinden de olabilir.
Dipte yatma ve sallanma
İkinci kuyruk erimesi belirtisi, dipte yatma veya baş kısmı yukarıda gövde aşağıda durur şekilde su da hareketsiz şekilde yüzeye yakın sabit durma. Bu aşamadan sonra zaten kuyruklar parçalanmaya başlıyor. Bu belirtileri görüyorsanız geç olmadan aşağıdaki ilaçlarla tedaviye başlamanızı tavsiye ederim.
Diğer beta balığı hastalıklarıyla ilgili bilgi için tıklayın >
Beta kuyruk erimesi hastalığına sebep olan bakteriler
Erreger bakterie adıyla tanımlanan ve hızla yayılan bu bakteriler kuyruk erimesine sebep olurlar. Akvaryumun tabanında Aeromonas’ lar ve Pseudomonas’ lar hızla yayılırlar. Bu bakterilerin yayılmasında kh,ph,amonyak,nitrit, nitrat gibi değerlerin fazlalığı çok etkili olur. ( Örneğin beta kapları. Ufak su hacimlerinde beslediğimiz için ve filtre sistemi de içinde olmadığı için bu bakteriler daha hızlı yayılıyorlar. )
Kuyruk erimesinin temel nedenleri nelerdir ?
1- Kötü su şartları :
Nedir peki bu kötü su şartları ve neler su şartlarını kötü hale getirir ?
Fazla yem atılması, yenmeyen yemlerin tortulaşması, uzun süre değişimi yapılmayan sular, dışarıdan gelen balıklar, ısı gibi nedenlerle balıklar kuyruk erimesine hızla yakanıyorlar. Burada şunu da belirtmeyi doğru buluyorum. Tubifex, en hızlı balık büyüten canlı yemlerden biri ancak tubifexle beraber bir çok kötü bakteriyi de sularımıza getirmiş oluyoruz. Çok iyi temizlenmesi, mikroplardan olabildiğince arındırılması gereken bir yem. Bu yeme balıklarınızında alışması yani bağışıklık kazanması gerekiyor. Ondan sonra zaten sorun yok denecek kadar az oluyor. Ama ilk başlarda özellikle betalarda tubifex’den sonra sürtünmelerle başlayan dış paraziter bakteriyel rahatsızlıklar yaşayan balıklar görebilirsiniz.
2- Stres :
Dolayısıyla su şartlarını yenmeyen ve su da uzun süre kalan tubifexlerde bozmaktadır. Şunu unutmayalım; betaların ufak kaplarda yaşadığını ve ufak kapların su hacmi az olduğu için betalar daha çabuk etkilenmektedirler.
Özellikle halfmoon betalarda çok sık karşılaştığım bir durum. Balıkların yerini değiştirseniz dahi bile bir kaç gün sonra kuyruklarda kopmalar olduğunu görebilirsiniz. Stres bu işte epey etkili. Stres kaynaklı balığın bağışıklık sistemindeki zayıflama bakteriler tarafından balığın daha fazla ele geçirilmesine sebep olabiliyor.
3- Filtresiz sistemler:
Beta balığı beslenen kaplarda amonyak, nitrit gibi zehirli gazları çeviren nitrifikasyon bakterilerinin tutunacağı yerler olmadığı için nitrifikasyon işlemi çok az seviyede olur. Bu zararlı bakteriler saydığım zehirli atıklarla beslenerek çoğalır. Betalarımızda bu atıklara maruz kalır. Dolayısıyla da beta balığı kuyruk erimesi sorunları zaman zaman baş göstermektedir. Kaplarda filtre sistemi yapamayacağımız için suları her zaman temiz tutmaya özen göstermeliyiz.
Betada kuyruk erimesi başladı mı malesef kuyruğu alıp götürüyor çoğunlukla. O kuyruğun tekrar yerine gelmesi düzgün tedavi de bile minimum 1 sene. Uğraşmak gerekir. Eğer seviyorsanız uğraşırsınız. Genelde herkes bırakıyor malesef.
Beta Balığı Hakkında Herşey Burada >>
Kısaca; beta balığı kuyruk erimesi, genellikle kötü su kalitesi, yüksek amonyak veya nitrit seviyeleri, stres, soğuk su, bakteriyel veya fungal enfeksiyonlar gibi çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Bu durumda, beta balığının kuyruğu kenarlarında çürüme, yıpranma veya erimeler meydana gelir. Tedavi, temiz su sağlamak, uygun sıcaklık ve su kalitesini korumak, antibakteriyel veya antifungal ilaçları kullanmak ve balığı strese sokan etmenleri ortadan kaldırmak gibi adımları içerir. Hızlı müdahale ve uygun bakım, beta balığının kuyruk erimesi ile başa çıkmasına yardımcı olabilir.
Kuyruk erimesi, beta balıkları arasında en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalık, bakteriyel veya mantar enfeksiyonlarından kaynaklanabilir.
Kuyruk erimesi belirtileri:
- Kuyrukta beyazlaşma ve parçalanma
- Kuyrukta kanlanma
- Kuyrukta erime ve yıpranma
- Balığın halsizlik ve iştahsızlık göstermesi
Kuyruk erimesi tedavisi:
- Hasta balığı karantinaya almak: Hastalığın diğer balıklara bulaşmasını önlemek için hasta balığı ayrı bir akvaryuma almak önemlidir.
- Akvaryum suyunu temizlemek ve dezenfekte etmek: Hastalığın tekrarlamaması için akvaryum suyunu düzenli olarak temizlemek ve dezenfekte etmek gerekir.
- Antibiyotik veya antifungal ilaç kullanmak: Hastalığın kaynağına göre antibiyotik veya antifungal ilaçlar kullanılabilir.
- Suyun sıcaklığını yükseltmek: Suyun sıcaklığını 28-30°C’ye yükseltmek, hastalığın iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Kuyruk erimesi hastalığını önlemek için:
- Balıklarınızı güvenilir bir kaynaktan satın alın.
- Balıklarınızı sağlıklı ve temiz bir ortamda besleyin.
- Akvaryum suyunu düzenli olarak test edin ve gerekli düzenlemeleri yapın.
- Balıklarınızın davranışlarını gözlemleyin ve herhangi bir hastalık belirtisi görürseniz hemen müdahale edin.
Kuyruk erimesi hastalığı, erken teşhis ve tedavi ile iyileştirilebilir bir hastalıktır. Fakat hastalık ilerlerse balığın ölmesine neden olabilir. Bu nedenle, balıklarınızda kuyruk erimesi belirtileri görürseniz hemen bir uzmana danışmanız önemlidir.
Beta kuyruk erimesi hastalığı, balıkların kuyruklarının yavaş yavaş küçülüp erimesine yol açan bir durumdur. Bu hastalığın birçok nedeni olabilir, genellikle yetersiz su kalitesi, yanlış beslenme, stres veya enfeksiyonlar gibi faktörler etkili olabilir. Tedavi edilmediğinde, kuyruk erimesi balığın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyebilir ve hatta ölümüne neden olabilir.
Tedavi yöntemleri arasında, hastalığın nedenine bağlı olarak su kalitesinin iyileştirilmesi, uygun beslenme sağlanması, stresin azaltılması ve gerektiğinde ilaç tedavisi yer alır. Su değişiklikleri, filtre bakımı ve suyun pH seviyesinin düzeltilmesi gibi önlemler, hastalığın kontrol altına alınmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, balığın bağışıklık sistemini güçlendirmek için vitamin takviyeleri veya ilaçlar da kullanılabilir.
Beta kuyruk erimesi hastalığının tedavisi, durumun ciddiyetine, hastalığın nedenlerine ve balığın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle, doğru teşhis ve tedavi için bir veterinere danışmak önemlidir. Uzmanlar, balığın yaşam ortamını düzenlemek, uygun bir beslenme programı uygulamak ve gerekirse ilaç tedavisi başlatmak konusunda yardımcı olabilirler.
Merhaba tek bir betam var 10 aylık civarı,2 aydır o eski uzun kuyruklu halinden eser yok hepsi döküldü,nasıl tedavi edebilirim?
Nitrofur ilacını alın.
NEREDEN ALABİLİRİZ FİYATI NEDİR
Google’a yazın lütfen tüm detayları bulabilirsiniz.
bende nitrofur yok contra ıchthyo var etki eder mi
Dip çekimini ihmal etmeyin. Suyu temiz tutun ve öncesinde nitrofur ilacını alın ve dozuna göre kullanın. Uzun sürede düzelecektir.
Merhaba. 2 aydir besledigim beta baligimda gectigimiz haftada kuyruk erimesi basladi ve inanilmaz bi stres halinde. Ben de dediginiz yontemle 3 gündür nitrofur ilacini veriyorum. Ilacin prospektüsünde 3-4 gun kullanilmasi gerektigi yaziyor yeterli midir ve su degisimini full yapmali miyim ve kac gunde bir yapmaliyim bu surecte?
Merhaba balığım 2 haftalık, 7.5 litrelik bir akvaryumda bakıyorum siyah kumu ve plastik bitkileri var ilk zamanlar çok gösterişli olmasına rağmen kuyruğunun hacmi azaldı eskisi gibi görünmüyorum hala hareketli ancak daha sık dipte yatıyor ne yapmam gerek? Filtresi vs yok ama köpük yapıyor
Beta balığı hastalıkları bölümüne bakmanızı tavsiye ederim sitemde. Nitrofur ilacı var ondan kullanabilirsiniz
plastik bitkileri acilen akvaryumdan çıkarmanızı öneririm
merhabalar 3 ay önce aldıgım 2 tane beta balıgım var biri erkek biri dişi 2-3 hafta önce çifleştirmek istedim ve ikisini bir araya attım ve dişi balığım erkek balıgın kuyruğunu ısırıp parçaladı ve 2 hafta sonra gözlemlerim üzerine erkek balıgımın kuyrugunda erime gördüm şimdi ikisi 20 litrelik aynı akvaryumda ama arada çam olmak koşuluyla yasıyorlar birbirlerini görüyorlar kuyruk erimesi tedavisi için neler yapmalıyım ?
merhabalar 3 ay önce aldıgım 2 tane beta balıgım var biri erkek biri dişi 2-3 hafta önce çifleştirmek istedim ve ikisini bir araya attım ve dişi balığım erkek balıgın kuyruğunu ısırıp parçaladı ve 2 hafta sonra gözlemlerim üzerine erkek balıgımın kuyrugunda erime gördüm şimdi ikisi 20 litrelik aynı akvaryumda ama arada çam olmak koşuluyla yasıyorlar birbirlerini görüyorlar kuyruk erimesi tedavisi için neler yapmalıyım ….?
merhaba iki yıldır baktığım güzel beta balığım iki ay önce taşınma sonrası aşırı durgunlaştı ve farkettimki arka kuyruğu eriyor ilaçları düzenli kullanırsam eski haline gelirmi
Merhaba,
Kılıç kuyruk betamın kuyruğunda ve karın altı bölgesinde ki kılıcımsı kuyruklarında yırtılma ve yer yer kısalmalar gördüm ( karın altında ki kuyrukları diğer kuyruklarından kısa ) suyunda seachem prime kullanıyorum 20lt’lik bitkili ve iç filtreli akvaryum. Kısalan alanlarda herhangi bir renk değişimi ya da kanlanma belirtisi yok sera baktopur mu yoksa diğer sera ürününü mü kullanmalıyım seraya ek nitrofur de kullanmama gerek var mı ? (Akvaryumda aktif karbon ve elyaf ta mevcut)
Merhabalar. Benim betamda da benzer belirtiler var, son durum nedir? Neler yaptınız iyileşmesi için?
Bir yıldan fazla oldu beta bakıyorum. Dibe çökme, yem yememe, durgunluk belirtileri vardı. Su sıcaklığı dengesiz olduğu için ısıtıcı aldım ve akvaryuma geçtik. Akvaryuma geçeli üç hafta oldu şimdi çok daha iyi. Hareketli, yem yememe sorunu da ortadan kalktı. Ancak kuyruğu eriyor. Dediğiniz gibi beyazlama ve kanlanma yok. İlaç kullanımına geçmeli miyim yoksa alışma sürecinden mi kaynaklanıyor?
merhaba betamın kuyruk erimesi 2 aydır var nitrafour kullandığımda daha da erimesi arttı kaşıntıları oldu. acri fish iyi dediler onu da kullandım oda erimesini artırdı bacto da erime durdu ama direnci daha da düştü yüzerken bazen yorulduğu için direk aşağıya doğru süzülüyo bana hiç bi türlü tepki vermiyodu yem konusunda ondan dolayı o ilacı da kestim ilaçsız bıraktım kendine gelsin diye daha da yüzmeye çabaladı tepki veriyo ama hastalığına dair tam bişey göremiyorum yüzgeçleri parça parça ilaçsız kaldığı dönemde hastalığı yeniden tekrarlar mı acaba öyle olursa ne yapmalıyım
Merhaba benimde yaklaşık 2 yıldır beta baktığım var. Bir yıl önce yüzgeçlerinde erime oldu çok ciddi geçirdi. Kuyru tamamen eridi. Bir kısmı uzadı ama erimenin gövdeye ulaştığı kısım uzamadı kuyruğu ikiye ayırdı. O zamandan beri yüzemiyor. Arada bir çıkıp tekrar dibe iniyor. Kuyruğunun uzayabilmesi için yapabileceğim bişey var mı?