Dropsy Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri
Dropsy hastalığı içinde beta balığının yakalanabileceği klasik hastalıklardan diyebiliriz. Bulaşıcı olmayan bir hastalık olan dropsy, aslında bir iç parazit hastalığıdır. Pulların kabarması, karın kısmının aşırı şişmesi gibi belirtiler dropsy hastalığının ana belirtileridir.
Dropsy, Aeromonas isimli akvaryumlarımızda her zaman olan bir iç paraziter bakteri sonucu balıklarda meydana gelir. Bu aşamada balık iştah kaybı, saklanma, yüzeyde veya tabanda hareketsiz durma gibi belirtilerde görebilirsiniz. Ancak en belirgin özelliği pullarının kabarmasıdır. Dropsy hastalığı böbreklerin düzgün çalışmamasından dolayısıyla midenin boşaltılamadığı için şişkinliğe yol açması nedeniyle balıkta hastalığa neden olur.
Dropsy olmuş bir balığı ayrı bir kapta veya akvaryumda stresten uzak şekilde tedavi etmek başarı oranını arttırma açısında daha etkili olur.
TEDAVİ

CLOUD TABLET
1 tablet=10 galon (38litre) için kullanılır.
Uyarı: Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız, ilacın tozunu solumayınız, ilacı kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız, ilacın yutulması vb. gibi durumlarda en yakın doktora gidiniz.
İlaç atılan suda havalandırma arttırılmalıdır, çünkü ilaçlar sudaki erimiş oksijen seviyesini düşürmektedir.
Clout, vatoz, kaplumbağa, salyangoz iskelet sistemi dışarıda olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Yemlemeye günde iki öğün vermeye devam edin.
Tedavi süresince filtreler çalışmaya devam etmeli, sadece filtrelerde karbon varsa çıkartın, tedavi bittikten 24 saat sonra karbon tekrar ekleyin ki ilaç kalıntıları toplansın. Tedavi bittikten sonra da karbonu çıkarın
Tedavi bittikten sonra akvaryuma bakteri kültürü eklenmelidir.
Kullanım Şekli:
Akvaryum su hacmi kadar tablet, 1 litrelik tasta eritilir. Yani 1 tablet 38 lt içinse 38 litre olan bir akvaryum 1 tablet atıyorsunuz. Ama akvaryumda değilde 10 lt’lik bir kapta tedavi edeceğim diyorsanızda 1/4 clout ilacını 10 lt suda eritmelisiniz.
1.Gün
Tedaviye başlama ilk ilaçlama
ilaçlama
2.Gün
%30 su değişimi
ilaçlama aynı oranda
3.Gün
%30 su değişimi
ilaçlama aynı oranda
4.Gün
%30 su değişimi
ilaçlama
5.Gün
Genelde 3.günde balıklar iyileşir. 4.gün garanti amaçlı ilaç kullanılır.
Suya karıştırılan ilaçlarda ilacın balığın solungaçlarından geçerek balığa işlemesini bekleriz. Bu olur ancak balık su içinde hava almak için suyu sürekli süzer. Dolayısıyla bu işleme süreci gecikebilir.
Bunun yerine tüm ilaçlarda olduğu gibi ilacı balığa ağız yoluyla vermek daha doğrudur. Bunu da yemleme yoluyla yapabiliriz.
Cloud ilacını önce ezin. Daha sonra yemin üzerine dökün ve hafif nemlendirin. Birbirine karıştırın ki topak haline gelsin. Sonra balığa verebilirsiniz.
Bu yöntem sırasında yine suya clout atma şeklindeki yöntemide kullanabilirsiniz.
Gelelim bu clout ilacını nasıl bulmaya.
Malesef ülkemizde artık satılmayan bir ilaç clout. Ben geçen yıl epey aradım taradım sonunda bir satıcıdan taneyle almıştım. Tanesini 2 liradan satıyordu. Yani kutu olarak alacağım diye boşuna uğraşmayın.