Beta Yavrularına Hava Verilir mi ? Gerek Var mı ?

Selam arkadaşlar geçenlerde konu olan bu soru hakkında bir kaç şey yazmak istedim. Beta balığı bildiğiniz gibi diğer balıklarda olmayan labirent adı verilen ek bir organa sahip. Bu organ sayesinde oksijensiz sularda dahi tıpkı biz insanlar ve diğer kara canlıları gibi atmosferden nefes alabiliyor. Ancak bu beta yavruları için geçerli olan bir durum değil. Labirent organı 2.haftadan itibaren oluşmaya başladığı için yavrulara ek bir hava kaynağı gerekebilir. Ancak gerekmeyen durumlar da olur. İşte beta yavrularına hava verilir mi sorusu hakkında daha fazla bilgi:

Sudaki oksijen miktarı ve nüfus önemli

Su da belirli oranda mutlaka oksijen olur. Oksijen doyum noktasına ulaşır. İçindeki canlılar bu oksijeni tüketir. Burada içindeki canlıların sayısı yani nüfus ve suyun hacmi önemlidir. Eğer 5 lt’de 200 yavru varsa oksijen miktarı kısa sürede azalabilir. Bu durumda yavruları 2’ye bölmek doğru bir hamle olur. Veya bu durumda ek bir hava kaynağı takabilirsiniz. Eğer ek hava kaynağınız yoksa günde 3-4 defa bir su bardağı ile kaptan su alın ve tekrar aynı suya boşaltın ki su yüzeyinde hareketlenme olsun ve bu hareketlenme sonucunda ortamdaki oksijen suya karışsın. Suya oksijen sağlamayla ilgii yazım için tıklayın

Tayland’dakiler nasıl yapıyor ?

Gördüğüm videolarda şöyle yapıyorlar. Yavrular çıktıktan 3-4 gün sonra yavruları direkt 100 lt’ye yakın kazanların içine atıyorlar. Ama burada işte dediğim hacim olayı etkili. Yavrular küçük hacim büyük dolayısıyla yavruların oksijen bulma sorunu kalmıyor.

Kalkmayan yavrular için ek oksijenin faydası var

Yine deneyimlerime göre beta balığında da aynı meleklerde olduğu gibi “yerden kalkamama” diye bir sorun var. Bazı yavrular kalkamıyor. Baba beta bu yüzden sürekli yavruları yuvaya taşımaya çalışıyor. Yani kalkmalarını sağlıyor. İşte babaya burada destek amacıyla yavrulara hava verilmesinde bir sakınca yok bana göre. Hem babaya enerji olarak da katkı sağlamış oluruz. Ama şart değil yani bir hava motorunuz yoksa yukarıda yazdığım geniş hacim az nüfus taktiği ile yavruları kayıpsız ayakta tutabilirsiniz.

Bu yazıda beta yavrularına hava verilir mi aramasına cevaplar verdik.

YouTube Beta Balığı Üretim Videolarımı İzleyin >>