Beta’da Kadife Hastalığı – Oodinium

Betalarımızda bazen kötü koşullarda veya ani değişen koşullar sonucunda vücutlarında tozlanma gibi bir oluşum görürüz. İşte bu tozlanma gibi görüntüye yani kadife hastalığı denilen hastalığa sebep olan parazitler Oodinium adı verilmiş protozoon parazitler. İncelemeye ve anlamaya çalışalım.

Oodinium parazit grubu 3 türe ayrılıyor.

Oodinium pillularis (Psinoodinium pillularis) Sıcak ve soğuk sularda – Tatlı Su
Oodinium ocellatum (Amyloodinium ocellatum) Tuzlu sularda.
Oodinium limnaticum – Tatlı su balıklarında.

Oodinium limnaticum – Kadife Hastalığı

Bizim uğraştığımız türü incelemekle devam edelim. Armut şekli ve yuvarlak şekillerde olan bu parazitler boyutları 12-20 µm uzun, 7.5-13 µm ölçülerindedir. En çok tatlı su balıklarında ve yavru balıklara zarar verirler.
Balıkların derilerine yerleşerek adeta tozlanma gibi bir görüntü oluştururlar. Bazen beyaz benek’e benzetilir ancak farklıdır. Oodinium limnaticum aynı zamanda bir çeşit alg türüdür. Ancak zoologlar bu paraziti protozoa ailesine dahil ederler. Botanisler ise alg ailesine. Yeşil klorofil pigmentleri sayesinde fotosentez yaparak enerji üretir. Balığın derisine uzantıları sayesine yapışır ve derisini yemeye başlar. Bu yüzden balığın üzerinde sarımsı beyazımsı toz bulutu oluşur. Yumuşak bölgeleri tercih ettiği için öncelikle solungaçlara tutunur. Burada 3-4 gün beslendikten sonra dibe düşer. Dipte bir kist oluşur. Bu kistin içinde 200-300 arası yeni parazit oluşur ve kist patlar. Bu aşama aslında parazitleri yok etmek için en savunmasız aşamadır. Oodinium 1 aya yakın suyun içinde bir şeye tutunmadan yaşayabilir ancak çöğalmak ve yaşamaya devam etmek için mutlaka bir canlıya tutunması gerekir.

Kadife hastalığının belirtileri nelerdir ?

İlk olarak solungaçlara yapıştıkları için balığın solumasında normalinden daha hızlı bir soluma görürsünüz. Bir diğer belirti ise balığın üzerini kaplayan beyaz-sarımsı bir toz bulutu oluşur. Bu ileri bir seviyedir. Artık oodinium parazitleri balığın derisinde kist oluşturmaya başlamış duruma gelmiştir. Bu kistlerin içinde dinspor denilen yüzlerce parazit vardır. Oodinium’un genel olarak yüksek nitrit ve nitrat seviyelerinde ek olarak da soğuk sularda ortaya çıkıp çoğaldığından deneyimler olarak bahsedilmektedir.

Oodinium Kadife hastalığının tedavi yöntemleri nelerdir ?

İlk olarak yapılacak hamle oodinium parazitleri içlerinde klorofilde barındırdıkları için fotosentez yaparak enerji üretirler. Bu durumda yapılacak ilk iş ışık kaynağının ortadan kaldırmak ve akvaryumun etrafını ışık almayacak şekilde sarmak olmalıdır. Ezbere yazmak istemediğim için size direkt bir reçete veremeyeceğim. Sadece okuduğum kaynaklardan yorumlar yaparak paylaşacağım. 2 şekilde yorum var. 1.si kadife hastalığı için bakır sülfat kaynaklı ilaçlar kullanılması. 2.ci yöntem ise formalin ve malahit yeşili kaynaklı ilaçlar kullanılması. Ayrıca ısının 29-30 derecelere yükseltilmesi parazit daha hızlı kist oluşturup balık derisinden düşmesine sebep olur.

Bakır sülfat, eğer akvaryumda karides ve salyangoz tipi omurgasızlar varsa zarar verecek hatta öldürecektir. O yüzden hastalığın tedavisini mutlaka karantina akvaryumunda yapın. Özellikle yavru akvaryumunda bu hastalıkla karşılaştıysanız bakır kullanacaksanız yarı dozda kullanın. Bakır aslında canlılar için güçlü bir zehirdir. Yavrular daha zayıf oldukları için bakır ağır gelebilir.

Ben bu hastalıkla karşılaştığım zaman malahit yeşili kullanıyorum. 3-4 gün içinde geçiyor ancak kayıplarda veriyorum. Bu hastalıkla en çok ısı değişikliklerinde karşılaştım.