Beta Balığına Isıtıcı Gerekir mi ? Evet Ama…

Evet gerekir. Özellikle ithal balıklarda şarttır. Çünkü gelen betalar ortalama 30 derecelik sıcaklıklardan geliyor. Siz sürekli sıcak ülkede yaşayan biri olsanız ve aniden soğuk bir ülkeye taşındığınızda bir süre hastalanmaz mısınız ? Bunu da böyle düşünebilirsiniz. Gelin bu sayfada beta balığına ısıtıcı gerekir mi sorunuza cevaplar bulalım.

Suyun soğuk olmasıyla birlikte betamızın kendini korumaya almasından kaynaklı renklerinde solukluk olur. Soğuk su da hayatta kalabilmek için metobolizmasını yavaşlatır. Hareketsizleşir. İşte bu yüzden aslında betalar için çok hareketsiz balık deniliyor ancak sebebi başka gördüğünüz gibi. Soğuk suyun etkisiyle iyice direnç sistemi iyice zayıflayan balığımız hastalıklara çok çabuk yakalanır. Bunların başında beyaz benek ve kadife hastalığı gelir. Beyaz benek daha sık rastalanan bir hastalıktır. Beyaz benek tedavisi ile ilgili bilgi için tıklayın

Zaten anlamadığım konu balığa onlarca lira verenler 30 liralık ısıtıcıyı almaktan aciz kalıyorlar. Hatta günümüzde birden fazla seçenek var. Mesela karbon ısıtıcılar var. Çok daha kullanışlı ve cam ısıtıcı gibi akvaryumda yer de kaplamıyor. En ufak boylarından bir adet alabilirsiniz. Uzun süre kullanırsınız. Sudan etkilenmez.

Peki beta balığı ısısı kaç derece olmalıdır ?

Isıyı 25-29 derece arasında bir değerde tutabilirsiniz. 29-30 dereceye bence gerek yok. Çünkü sıcak su da oksijende azalır. Dolayısıyla beta sürekli oksijen almak için enerji harcar. Mesela Tayland’da bazı çiftliklerde hava çık sıcak olduğu için herhalde 30 üzerine bile çıkıyor sular, o yüzden vantilatör koyarak havayı dağıtmaya çalıştıkları videolar izlemiştim. Sonuç olarak siz ısıyı 26-28 derece arası bir değerde tutmanız yeterlidir.

Bazı durumlarda 23-24 derecede de beta balığı besleyebilirsiniz.

Eğer üretim yapıyorsanız ve bir kaç kuşak üretim yaptıysanız o zaman balıkları sağladığınız şartlara alıştırabilirsiniz. Bu nasıl oluyor peki ? Kendimden örnek vereceğim. Mesela ben her ürettiğim balığın mutlaka 2-3 nesil yavrularını da üretiyorum. Yani bir yavruyu büyütüp onu tekrar üretiyorum. Bu şekilde hem ph’a daha toleranslı hatta ph’la ilgili hiç sorun yaşamıyorum, hem de ısıya karşı çok daha toleranslı oluyor betalarım.

Benim üretim odasında kış aylarında ısı 25-27 derece arasında değişiyor. Kaplardaki ısı ise 24,5-25,5 dereceler arasında oynuyor. Bu şekilde sorun yaşamıyorum. Yavru akvaryumları hariç yetişkin betalarımın olduğu akvaryumlarda ısıtıcı kullanmıyorum. Ancak benim balıklar bu şartlarda doğup büyüdüğü için alıştılar. Mesela bende ithal aldığım balıklarda kuyruk erimesiyle uğraşıyorum ama kendi balıklarımda yaşamıyorum. Çünkü şartlara alıştılar ve ona göre direnç oluşturdular. Ama yeni doğan yavrularda dikkat ediyorum. Sıcaklığı mutlaka 26-28 derecelerde tutarım.

Ben bunu çoğu kez söyledim. Sürekli kendimi tekrar etmek istemiyorum ancak edeceğim. Herkesin kendi geliştirdiği yöntemler vardır. Bu yöntemler ve şartlara göre üretimini yapar. Tabii ki değişmeyen kurallar vardır. Ancak bazı kurallar esnek olabilir. Isı gibi. Yemleme gibi. Geniş akvaryumlar yerine daha ufak akvaryum gibi mesela. Ben ısıya karşı balıklarımı alıştırdım. 22-23 derecelere kadar da besledim problem yaşamadım. Ama abartmıyorum ve oda sıcaklığını ortalama 26 derecede tutuyorum.

İşte bu yüzden üreticiden beta balığı alırken yaşadığı şartları, beslenmesini, su değerlerini sorun ve öyle alın. Bilinçli şekilde ancak bu şekilde beslerseniz. Bu bilinci üreticiler gibi siz besleyicilerde oluşturabilirsiniz. Bu yazıda beta balığına ısıtıcı gerekir mi gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>