Beta Balığı Kuyruk Kısması Hastalığı
Çoğu betacı bu hastalıkla uğraşıyordur diye düşünüyorum. Çünkü bu hastalığa neden olan costia necatrix paraziti daha çok uzun kuyruklu balıklara musallat olan bir parazit türü. Nedir bu kuyruk kısması parazitinin var olma hikayesi ondan bahsedelim biraz ve Beta balığı kuyruk kısması nasıl geçer onlardan bahsedelim hemen.
Kuyruk kısması Hastalığının kaynak bakterisi
Ichthyobodo necator adıyla da tanınan costia necatrix , mikroskopla 400 defa büyüterek görebileceğimiz bir parazit türü.
Heterotrof canlılar kategorisine giren bir canlı. Yani kendi besinini üretemiyor. Ya kendi ototrof canlılardan yararlanarak hayatta kalacak ya da kendi gibi heterotrof yani besinini üretmeyen canlılardan beslenerek hayatta kalmaya çalışan bir canlı türü.
Ototrof ve Heterotrof nedir
Heterotrof : Kendi besinini üretemeyen canlı türü.
Ototrof : Kendi besinini üretebilen canlı türü (örneğin bitkiler)
Beta Balığı Hastalıkları Hakkında Bilgiler >>
Bu durumda ne oluyor peki ?
Besin bulamayan ve üretemeyen costia, balıkların üzerine yapışarak onlarda beslenmeye başlıyor. Bu da balıkların ileri ki aşamalarda kısılmadan sonra kuyruk ve yüzgeç koplamalarına kadar gidebiliyor.
Beta balığında kuyruk kısmasının püf noktası
Bu lanet costia’nın bir püf noktası var o da sıcaklık. 10-25 derece arası ısılarda bağımsız şekilde üreyebiliyorken 10 dereceden az ısılarda üremesi duruyor ve ölümler başlıyor. Aynı tepki 28 derece üzeri sıcaklıklarda da veriyor. Yani 28 derece üzeri ısılarda costia’nın üremesi duruyor ve ölümler başlıyor.
Dolayısıyla bu costia’dan yani kuyruk kısmasından ısı değerlerini yükselterek kurtulabiliriz. Ancak bu da bir yöntem. Bunu her zaman yapamayabiliriz. Isı yükseldikçe oksijen değeri düşüyor. Balık sarsılabilir. Tedavi uzun sürebilir. Bazı kaynaklarda su değişimi ile bu hastalıktan kurtulabileceğimiz yazıyor ancak ben katılmıyorum. Çünkü balığın üzerine yapışan parazitleri su değiştirerek atamayız. O parazitleri balığın üzerindeyken önce öldürüp daha sonra su değişimi yapmalıyız.
Ben Beta balığı kuyruk kısması ile oldukça uğraştım ve hala da bazen balıklarım kuyruk kısmasına yakalanıyor. Nedenini anlamış değilim ancak temkinli davranıyorum ve önlem alıyorum.
Ben malahit yeşili ile kuyruk kısması belasından %95 oranda kurtuluyorum. Tabii ben tedaviyi tek bir kapta yaşayan betalar için uyguluyorum. Yani siz içi bitkili ve bakterili bir akvaryuma sahipseniz tüm akvaryumda ilaçlama yapmayın. Zaten tüm ilaçlar karantina olarak belirlediğiniz yerlerde yapılır.
Bazı kaynaklarda Acriflavin (Trypaflavin) denilen antiseptik özellikli bir ilaçtan da bahsederler.
Yine bu tedaviyi Sera costapur ve Sera ectopur gibi ilaçları aynı anda kullanarak yok edenlerde var.
Sonuç olarak önemli olan önce balığın şartlarını olumlu yönde değiştirmek ve sonra tedaviye geçmek gerekir. Su şartları kötüyse dünyanın en iyi ilacını kullansanız sonuç alsanız dahi bir süre sonra tekrar balığınızın hastalığıyla uğraşırsınız.
Ben betalarda hafta da 2 gün perşembe ve pazar günleri %80 su değişimini ve hafta da bir defa 1 er damla green ixir damlatıyorum. Bunu önlem olarak yapıyorum. Sonuçta bu parazit şebeke sularında her zaman var. Eğer balığınızı iyi beslemiyor ve sağlığına dikkat etmiyorsanız bu parazitler direnci düşük balığınızı ele geçirir.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>