Beyaz Benek Hastalığını Anlamak ve Çözmek

En meşhur akvaryum ilacı – Contra
Bilimsel adı ichthyophthirius multifiliis olan bu paraziti biz akvaristler beyaz benek diye biliyoruz. Zaten yılların meşhur beyaz benek ilacı contra’nın üzerinde de ichthyo yani parazitin adı yazar.

Balık beyaz benek olduğunda üzerinde beyaz beyaz ufak noktalar oluşur ve vücut renginde bariz matlaşma olur. Beyaz benek paraziti 3-30 derece arasındaki ısılarda rahat rahat yaşar, ürer ve yayılır.
0,5-1,5 mm arası boyutlarda olan parazitler 2’şer ve katları şeklinde bölünerek çoğalırlar ve balıkların üzerine yapışmak için suda yüzerler.
Yaptığım araştırmalarda bu hastalığın 3 aşaması olduğunu gördüm. Aşamaları aşağıda yazıyorum
1-Aşama : YAŞAM ve DÜŞÜŞ: (Trophont Aşaması) Bu aşamada parazit balığın mukozasının içinden geçip deri üzerine yerleşiyor. Burada balıktan besleniyor. Aynı zamanda kendisine öyle bir set örüyor ki il.açlar bu aşamada işe yaramıyor. Nedeni ise parazit daha mukozanın altında çünkü. Balığın üzerindeki mukoza zaten balığı hastalıklara karşı korumaya yarıyor. Ancak bazı durumlarda zayıf düşen mukoza işte bu illet parazitlerin taaruzuna uğrayarak balığı hasta ediyor. Bu aşamada parazit seti veya duvarı, beyaz bir renk alır. Bizim gördüğümüz beyaz benekler bunlardır.
Neyse devam ediyorum. Mukoza altına girip lanet şekilde balığımızı emerek gelişen ichthyo paraziti, üremek için gelişmeye devam ediyor. Suyun ısısına göre 3-4 gün veya 1 haftadan fazla sürebilen gelişimini tamamladıktan sonra balığın üzerinden düşüyor. Burada herhalde içinde çoğalmaya başlayan parazitlerden ötürü ağırlıktan düşüyor olabilir. Bu benim yorumum tabi. Yoksa neden düşsün ? Balığın üzerinde de keseyi patlatabilirler ?
2. Aşama: GEZMEK DOLAŞMAK (Tomont veya Tomite Aşaması) :
Bu aşamada artık kese su içinde yüzmeye başlar. Her hangi bir yüzeyde 8 saat içinde üremeyi tamamlayabilir.
İşte tam burada beyaz benek tedavisinde ısıyı yükseltme ile ilgili olan soruyu cevaplayabiliriz bence.
Beyaz benek tedavisinde neden ısıyı yükseltiriz ? Çünkü ısıyı 29-30 derecelere getirerek parazitin daha hızlı gelişmesini ve balığın üzerinden daha kısa sürede düşmesini sağlarız. Olay tamamen bu. (Isıyı bir anda yükseltmeyin 1 güne yayın ve suya takviye oksijen verin)
Bu sayede parazitlerin balığa daha az zarar vermesini sağlarız. Balığın üzerinde 5-6 gün mü kalması daha iyi yoksa 2-3 gün mü ? Tabii ki 2-3 gün.2-3 günde üremek için hızlıca gelişimini tamamlasın ve üremek için yüzmeye ve eş adayları aramaya başlasın. Çünkü sıcakta metobolizmalar daha hızlı çalışıyor.
İşte bu illetin tam kafasına kürekle vuracağımız an’a geldik arkadaşlar.

3.Aşama: KÜREK (Thermont Aşaması): Bu aşamada artık üremeyi tamamlayan ve keseye sığmayan parazitler keseyi yırtıp çıkar ve su da tutunacak başka yerler, yani başka balıklar ararlar. O yüzden beyaz benek bulaşıcı değildir diyemeyiz. Bu kese dönemini kuluçka dönemi olarak tanımlarsak, kuluçka süreci sonunda çoğalan parazitler diğer balıklara bulaşabilir.
Fotoğrafta keseyi patlatıp çıkan parazitleri görebilirsiniz.
Fotoğrafın kaynağı : https://medium.com/cofishco/akvaryumda-beyaz-benek-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-ve-tedavisi-36d094655920
Ancak bu aşama parazitlerin çok savunmasız olduğu bir aşamadır. Yani bu aşamada ilaçlama veya kaya tuzu ve su değişimleri ile beyaz benekten kurtulabiliriz.
Tedavi aşamasında zaten balığımızı veya balıklarımızı karantina akvaryumun almıştık. Bu aşamada artık ister metilen mavisi tedavisi isterseniz de kaya tuzu ile tedavi yapabilirsiniz.
Kaya tuzu bazı balıkları strese sokabilir buna dikkat etmek gerekir.
Metilen mavisini 10 litreye 1 damla ölçeğinde atabilirsiniz. Yani karantina akvaryumunu 20 lt ise 2 damla atmanız gerekir. İlacın üzerindeki kurallara tamamen uyunuz. 24 saat sonra dip çekimi ile %50 su değişimi yapın ve tekrar temiz su ilave edin. 2.gün tekrar aynı şeyi yapın. Bu süreçte balığınızı çok iyi besleyin ki direnci iyice düşmesin. Balığınızın iyileştiğinden emin olduktan sonra balığı karantinadan alıp yine ana akvaryuma değil de başka bir temiz akvaryuma almanızda fayda var. Belki gözden kaçan bir şeyler olabilir. 3-4 gün daha gözlemledikten sonra ana akvaryuma alabilirsiniz
Diğer yöntem ise 10 litreye 1 tatlı kaşığı ölçüsünde iyotsuz kaya tuzu ile 10 gün süren ve aralıklarla su değişimi yapılması gereken bir yöntem.
Bu yöntemle ilgili aşağıdaki linkte arkadaşlar deneyimlerini paylaşmışlar. Bakıp inceleyebilirsiniz.
https://medium.com/cofishco/akvaryumda-beyaz-benek-hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1-ve-tedavisi-36d094655920
Benim balığımın çenesinde çok küçük beyaz benekler var daha alalı bir hafta oldu. Acaba beyaz benek hastalığı olabilir mi?