Bitki Akvaryumu Kurdum – Beraber Bakalım
Yeni Bitki Akvaryumu – Tanıtım
Selam arkadaşlar. Yeni bir bitki akvaryumu kurdum. 50x30x20 cm ölçülerinde Nano bir bitki akvaryumu. Daha önce deniz akvaryumu kurduğum akvaryumdu bu. Bir süredir boş duruyordu bende arayıştaydım ne yapsam ne yapsam diye. Sonunda bitki akvaryumu kurmaya karar verdim.
Not: Daha önceki yıllarda bitki akvaryumunda başarı nasıl sağlanır adlı bir video çekmiştim. YouTube kanalımda isterseniz o videoyu da izleyebilirsiniz. İşte link > https://www.youtube.com/watch?v=Hp-ci5Q2R9U
Bitki akvaryumu için hangi bitkileri seçtim?
Bitki seçiminde yine beni zorlamayacak bitkiler seçtim. Zorlamayacak derken yani çok isteği olmayan kolay bitkiler seçtim. Ama tabii bu bitkileri de layıkı ne ise ona göre besleyeceğim. Yeni bitki akvaryumum da olan bitkilerim şunlar;
Subulata Bitkisi

En sevdiğim bitkilerden biri olan subulata bitkisini bu akvaryumda sıkça kullanacağım. Eskilerden kalma bir alışkanlığım olan sazlık görünümünden vazgeçemiyorum, çok seviyorum. Aslında daha ince sazlık da olabilirdi mesela parvula bitkisi de olabilirdi bu akvaryuma ama daha önce denemediğim için riske atmak istemedim. Başka bir akvaryum yapacağım.
Tilki Kuyruğu Bitkisi

Tilki kuyruğu bitkisi de en dayanaklı ve en hızlı büyüyen bitkilerden birisi bildiğiniz gibi. Daha önce bu bitki ile ilgili detaylı bir yazı hazılamıştım. Aşağıda link bırakıyorum.
http://www.keriminpetdunyasi.com/tilki-kuyrugu-bitkisi-ne-guzel-bir-bitkidir/
Çok vefalı ve dertsiz bir bitki. Ancak ışık yoğunluğuna göre yeşil ve daha koyu yeşil olan bir bitki. Işık yoğunsa yemyeşil olur. Eğer ışık azsa koyu yeşil olur.
Tuberculatum Bitkisi
Yeni keşfettiğim ve bakımı kolay bitkiler kategorisine rahatlıkla girebilecek bir bitki türü. Tilki kuyruğu klasında bir bitki ama o kadar hızlı gelişmiyor ve kum istiyor.

Bitki akvaryumu için zeminde kum olarak ne kullandım
Siyah kum, halk arasında hagen kum olarak bilinen kumdan evde olduğu için hemen ondan kullandım ancak pişmanım çünkü aydınlatması her zaman zor bir akvaryuma dönüşüyor bitki akvaryumu.

Siyah renk ışığı çektiği için sizin gözünüze bir türlü ışık yeterli gibi görünmüyor. Neyse ki ışık sorunum olmadı. Ledleri kendim yaptığım için olayı çözdüm.
Kaya olarak ise dışarıdan topladığım sert kayalar vardı onları ve bir kaç tane de lav kayası kullandım.
Bitki akvaryumu balıksız olur mu hiç ?
Tabii ki en başta temizlik ekibi ekledim akvaryuma. Bunlar sae ve vantuzlu çöpçü oldu. Daha sonra da bir cüce vatoz aldım.
Sae Balığı

Aşırı bir yosun yemesini beklemediğim ancak taze yosunları özellikle bitkilerin üzerinde çıkabilen yeşil yosunları yediği için her bitki akvaryumunda yer alır. Keşke üretebilsek bu balığı satışı çok olurdu 🙂
Vantuzlu Çöpçü

İlk defa bitki akvaryumu kurarken aldığım bir balık. Daha önce hiç beslemedim ama gerçekten kayaların üzerinde yosun bırakmıyor. Tabii bu balıkları çok yemle beslemek gerekli arkadaşlar. Eğer karnı tok olursa yosunları yemez. 3 günde 1 yem atıyorum ben.
Cüce Vatoz

Çok eski balıklardan biri olan vazotların minik versiyonu. Çok popüler bir balık. Dipte kalan yemleri yer. Camları temizler. Kendi halinde yaşar. Mutlaka her bitki akvaryumunda kullanırım ve tavsiye ederim.
Kırmızı Burun Tetra – Red Nose Tetra

Çok sevdiğim ve neredeyse bütün bitki akvaryumlarımda beslediğim bir tetra türü kırmızı burun tetralar. Muhteşem bir sürü balığı olan kırmızı burun tetralar bitki akvaryumlarına da çok yakışıyor her zaman. Bende Beylikdüzü PetColor PetShop’dan geçen hafta 5 tane aldım. Yalnız balıkları ışığa çok alışkın olmadığı için akvaryumda ışık yanar yanmaz saklanıyorlar. Alışmaları biraz sürecek gibi görünüyor şu an.
Bitkiler için co2 kullanıyor muyum ?
Bu akvaryumda henüz co2 ihtiyacı hissetmedim ancak gübrelemeye başladığım için bu ihtiyacı hissedeceğimi düşünmeye başladım. Çünkü gübreleme eğer bitkilerin kullanamayacağı kadar artarsa bu defa yosunlar ön plana çıkar. Bitki akvaryumunda besin rekabeti en önemli konulardan biridir.
Su değişimlerini ne sıklıkta yapıyorum ?
Hafta da 2 gün olmak üzere çarşamba ve cumartesi %50 oranında su değişimi yapıyorum.