Bitki akvaryumu severler dikkat: Emin KARAAHMETOĞLU burada!

Selam arkadaşlar, bu yazımda sizlerle ülkemizin yine her yeri birbirinden güzel illerimizden biri olan Malatya’dan bir akvaristi tanıştıracağım. Emin KARAAHMETOĞLU. Kendisi bir hobici akvarist ve aynı zamanda bir aquascaper. Instagram’da mutlaka görmüşsünüzdür akvaryumlarını. Bu işe gönül vermiş arkadaşlarımızdan biri. Kendisinden bir kaç soruyla akvaryum hobisinde nasıl yol izlediğini, ne gibi ekipmanlar kullandığını ve bitki akvaryumunda başarı stratejilerini sorduğum bir kaç soru dizisi hazırladım. Sağolsun bu sorulara çok güzel ve yapıcı cevaplar vererek bize güzel bir içerik sağladı. Lafı çok uzatmadan sorulara ve Emin’den gelen yanıtlarla devam ediyorum yazıma.

Instagram hesabına buradan ulaşabilirsiniz
https://www.instagram.com/mek_aquascaping/

Önce Emin’i tanıyalım.

Ben Emin KARAAHMETOĞLU, 29 yaşındayım ve Malatya’da ikamet etmekteyim. Akvaryum hobisi ile yıllardır ilgilensem de bitkili akvaryum ile yaklaşık 5 yıldır uğraşmaktayım. Uluslararası yarışmalara katılmakta ve çeşitli dereceler alıp bayrağımızı bu alanlarda da eksik bırakmamak hedefi ile hobimi devam ettirmekteyim. Bu hedefimde ilerlerken aynı zamanda ülkemiz hobisine katkı sağlamak amacıyla çeşitli sosyal medya platformlarına öncülük edip yeni başlayan yada yarışmaya katılmak isteyen hobicilere edindiğim tecrübelerimi aktarmaktayım. Yazıma başlarken sizlere bu yazımın ulaşmasını sağlayan Kerim Bey’e teşekkürlerimi sunarım. Umarım sizler için faydalı bir yazı hazırlayabilmişimdir.

Bitki akvaryumunda başarının formülünü nasıl açıklarsın?

Bitkili akvaryumlar bakım ve gereksinim şartlarına göre 2 ye ayrılmakta (high ve Low tech) fakat başarının formülü her 2’si içinde aynıdır. Bir çok parametrenin olduğu tanklarımızda bu etkenleri limitler içerisinde tutabildiğimiz de başarı otomatik olarak gelmekte. Su değişimlerini aksatmadan düzenli şekilde yapmak, çeşitli testleri başarı ile geçmiş sıvı takviyelerini yeterli ölçülerde tankımıza eklemek, bitkilerin budama zamanını iyi gözlemleyip aksatmamak, kaliteli bir aydınlatmaya ilave yine yeterli düzeyde debisi olan dış filtre kullanmak ve en önemli etken sabır. Bu yazdıklarıma
ilave birkaç yan madde daha eklemek istiyorum. Yeni bir kurulum yapıyorsak mümkün olduğunca bol bitki ile başlamak, canlı eklemesini minimum 3 hafta sonra yapmak ve ilk eklenen canlıları alg ve yosun yiyicilerden seçmek, dış filtremizin içerisine kaliteli bakteri tutucular kullanmak gibi etkenlere de dikkat edilmesi gerekmektedir. Tüm bunlara dikkat ettiğimiz sürece su parametrelerinde ekstrem bir değişiklik olmadığı sürece başarı her tankta kaçınılmazdır.

Akvaryumda en çok yatırım yaptığın ekipman hangisidir?

Yıllardır edindiğim tecrübeme dayanarak şunu söylemeliyim. Çok pahalı bir dış filtre alamasak da filtre içerisinde kullanılan malzemeleri özenle seçmeli. Yeterli debiye sahip bir dış filtreye Seachem Matrix, Eheim substrate pro gibi bakteri tutucular olmazsa olmazımdır diyebilirim. Temin edilirken dikkat edilmesi gereken bir diğer ekipman ise kesinlikle aydınlatmadır. T5 tube, T8 Tube, PLL Tube ve led armatürlerin çoğunu tecrübe ettiğimi söyleyebilirim. Son 2 yılda ülkemizde üretimi yapılan Creaqua Firmasının çıkardığı aydınlatma ürünlerini kullanmaktayım. Bütün parametreler birbiri ile doğru orantılı olarak etkilediği için özellikle şu ekipman demek imkansız. Zeminden filtreye herşeyi eksiksiz olarak alsanız bile doğru spektruma sahip bir aydınlatmanız yoksa tüm emekler ne yazık ki boşa gitmektedir. Bu sebeple ekipmanlarımızı eksiksiz tamamlamadan başlangıç yapmamalı diye düşünüyorum. Birde olayın bilgi boyutu var ki para ile alınamayacak kadar değerli bir etken diye düşünüyorum. Çok okumalı ve araştırmalı. Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu internet ortamında doğru bilgi kadar yanlış bilgilerde bulunmaktadır. Zaman içerisinde edinilen tecrübeler doğrultusunda araştırmalar yaparak hangi sorun karşısında nasıl refleks verilmesi gerektiğini öğrenmek gereklidir.

Akvaryumda kullandığın ekipmanlar nelerdir?

Akvaryumlarımı BETA AKVARYUM sistemleri firmasından temin etmekteyim. Aydınlatma olarak Creaqua ve Onf markalarını tercih ediyorum. Co2 ekipmanlarımı Co2Art markasından tercih ediyorum. Dış filtre olarak Eheim,Jbl ve Oase markalarını tercih ediyorum. Evimin ısısı yaz ve kış mevsimleri dahil akvaryumlarımı olumsuz olarak etkileyecek düzeylere çıkmadığı için ısıtıcı kullanmıyorum.

Bitkiler için hangi gübreleri ne sıklıkta kullanıyorsun?

Aslında her hobicinin sürekli cevap aradığı sorudur sanırım; “Hangi gübreden ne kadar kullanılmalı?”

Onlarca marka denediğimi söyleyebilirim. Her marka kendine özgü kullanım miktarı önermektedir sanırım buda işin ticari boyutu ile ilgili. Örneğin X firması ürettiği sıvı takviyeler için şöyle demekte” A ürünümü kullanırken B ürünümü de kullanman gereklidir.” Benim edindiğim tecrübeler doğrultusunda bir marka vermektense çeşitli testlerden geçmiş ve kaliteli ürünler sunan firmalar tercih edilmelidir. Zamanında kendimde su içerisine toz karıştırıp gübre yaptım ama hiçbir zaman kaliteli sıvı takviye üreten firmaların ürünlerinde aldığım başarıyı yakalayamadım. Hangi gübreyi ne kadar kullanmamız gerektiği sorusuna ne yazık ki net cevap vermek çok zordur, asla size “3ml şundan 5ml şundan kullanmalısın.” şeklinde tavsiye veren hobicilere inanmamalısınız. Neden dediğinizi duyar gibiyim. Her tank kendine özgüdür. Tank İçerisinde kullanılan bitkilerin gübreyi tüketme sürelerinden tutunda şehir şebekelerinin su değerlerinin değişkenliğine, zeminde besin içerikli kullanılan toprağın suya salınım yaptığı değerlere kadar bir çok fark bulunmaktadır.

Peki bitki akvaryumda gübre kullanmadan önce ne yapmalıyız?

Su değerlerini test etmek en güzel yoldur. Bitkilerimizin gübreleri tüketim hızını tespit etmeli ve mümkünse günlük olarak gübre verilmelidir. Günlük dozlama imkanı yoksa haftada 2 kere yapılabilir. Zaman içerisinde bitkilerin dilinden anlayacak ve testleri de bir kenara bırakacaksınız. Yaprakların renginden ve yapısından eksik kalan noktayı tespit etmek tecrübe edindikçe kolaylaşacaktır. Fakat yeni başlayanlar kesinlikle su parametrelerini test ederek sıvı takviye kullanmalı diye düşünüyorum.

Birde Karbondioksit düzeyi var. Bu noktada doğru bilinen bir yanlışı da düzeltmek istiyorum. “Saniye ve kabarcık” hesabı ASLA ama ASLA yapılmamalıdır. Benim tankımda 1 saniyede 3 kabarcık yeterli iken bi başka tankta bu farklı olabilir. Çünkü tank hacimleri ve su değerleri birbirinden tamamen farklıdır.

Peki doğru düzeyde CO2’yi tankımıza nasıl verebiliriz?

Bunun için Co2 Indicator kullanmak gerekli. Gösterge camının içerisine koyacağınız solüsyon rengi tankınızdaki co2 miktarına göre değişecek ve sizi yönlendirecektir. Genel olarak üretilen ındıcatorlerde Mavi renk- Yetersiz co2, Yeşil Renk- İdeal seviyede Co2 ve Sarı renk- Limitlerin aşıldığı anlamına gelmektedir. Hemen bir Google aramasına “Co2 Indıcator” yazıp çıkan görsel sonuçlara bakarsanız demek istediğimi daha iyi anlayacaksınızdır.

co2 indicator için arama sonuçları için tıklayın

Bitki akvaryumu kurmak isteyenlere önemli önerilerin nelerdir?

Kesinlikle kulaktan dolma kalıplaşmış bilgiler ile yola çıkılmamalı. Kurmak istediğimiz tankı genel olarak belirleyip bir liste hazırlamalı. Bu listeye eksikler yazılmalı ve her eksik ekipman araştırılarak doğru olanı temin etmeli. Örnek vericek olursam high tech bir tank kuruyorsak asla “co2 yi haftaya alıp eklerim” dememeli gerekirse 1 hafta daha beklenmeli ve acele edilmemelidir. Bol bitki ile
başlamak yeni tank sendromu olarak yaşadığımız sorunları en aza indirgeyecektir. Yazımın başında da belirttiğim gibi canlı eklemesi yapmak için 3 hafta kadar beklenmeli. Su değişimlerini aksatmamalı ve her su değişiminden sonra eksik olan yada düzenli periyotlar ile kullandığımız gübreleri eklemeli.

Türkiye’de akvaryum hobisinin geleceği hakkında neler düşünüyorsun?

Ülkemizde çok ileri seviyede akvaristler bulunmakta ve onların öncülüğünde akvaryum hobisi her geçen gün bir seviye daha ileriye gitmekte. Fakat kullandığımız çoğu materyal yada ekipman yurtdışından ülkemize giriş yaptığı için ,mevcut para kurlarından kaynaklı temin ederken zorlanmaktayız. Umarım ilerleyen günlerde bu sorunlarda bir şekilde aşılıp daha kaliteli işler yapabilme şansımız olur. Gelecek adına ümitsiz olmak asla bizlere yakışmaz. Üzerimize düşeni
en iyi şekilde yapıp her alanda hedeflediğimiz gibi hobimizide ileriye götürmek bizlerin amaçları arasındadır.

Güzel cevapları için ben Emin’e tekrar teşekkür ediyorum.