Kılıç Kuyrukların Doğal Yaşamı – Yabani Kılıçlar
Merhaba arkadaşlar bu yazıda da yine ülkemizde yıllardır beslenen ve halk diliyle kılıç diye tabir ettiğimiz kılıç kuyruklardan videolar eşliğinde bahsedeceğim.

Kılıç kuyruklar hakkında biraz bilgi edinelim
Vahşi yaşamda Orta Amerika nehirlerinin balıklarından olan kılıç kuyruklar 12 cm’ye kadar erişebilen tatlı su balık türlerinden biridir. 20 ile 30 derece arası su sıcaklıklarında yaşayabilir ancak ideali 26-28 dereceler arasıdır. Günümüzde ağırlıklı rengi turuncudur. Ancak koi kılıç, berlin, ay kılıç gibi türleri de vardır.
Teknik bilgiler
Latince Adı: Xiphophorus helleri
Coğrafik Kökeni: Orta Amerika
Yaşam Alanı: Hafif akıntılı nehirler
Beslenme Biçimi: Etçil-Otçul
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl,erkekler birbirine karşı zaman zaman agresif olabilir.
Yüzme Seviyesi: Orta – Yüzey
Cinsiyet Ayrımı: Erkeklerin kuyrukları bir uzantı yaparak onlara kılıçkuyruk adını veren şekle ürünür. Dişilerde gonopod bulunmaz.
Üreme: Canlı doğum ( Yumurtanın balığın karnından ayrıldıktan hemen sonra yırtılması ile)
Sıcaklık: 20°C – 28°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler kuyruk hariç 10cm., dişiler 12cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
Su Sertliği: Sert
pH: 7.0 – 8.3
Zorluk Seviyesi: 3
Kaynak : https://www.akvaryum.com/xiphophorus_helleri_kilickuyruk_tatlisur_5_306.asp
Ben bu sayfada kılıç kuyruk tanıtımı değil aslında kılıö kuyrukların doğal yaşamda nasıl olduklarını göstermek istediğim için çok ayrıntıya girmiyor ve asıl amacıma doğru ilerliyorum.
Madirdo’s Gölündeki doğal kılıç kuyruk yaşamı
Gördüğünüz gibi formlar bizim bildiğim kılıç ama renkler çok donuk ve soluk. Bizdekiler evcil türler olduğu için yıllarca uğradığı genetik değişimler sonucu renklenmiş ve değişik tonlarda çoğalmışlardır.
Dişiler daha soluk erkekler daha canlı renklerde.
Burada da gördüğünüz gibi kılıçlar resmen bataklık gibi bir suda yaşıyor ancak su pırıl pırıl burada. Zemin tamamen yapraklar ve yosunlarla kaplanmış durumda. Aslında ufak kayalarda var zeminde dikkatle bakıldığında.
Doğadaki kılıçlar akıntıya karşı dayanaklı bir balıklar
Aşağıdaki gölde dipte su epey akıntılı gördüğümüz gibi ve çok bulanık. Ancak onca akıntıya rağmen kılıç balıkları kaçışmak yerine akıntıya karşı durmuşlar. Bunu da kılıç kuyrukların aslında akıntıyı sevebileceği şekilde yorumlayabiliriz. Tabii ki abartı olmamak şartıyla.
Arkadaşlar sonuç olarak ben buradan şunu çıkardım. Demek ki bir kılıç biotop akvaryumu yapacaksak mutlaka zeminde veya akvaryumun genelinde kaya kullanacağız. Çünkü videoların hepsinden kılıçlar kayaların üzerindeki ufak canlıları yiyorlar. Ayrıca bol yaprak ve ağaç kırıntısı olan bir zeminde yaratmamız gerekiyor. Adeta zemin balçık gibi tüm videolarda.
O zaman evcil kılıç kuyruklarımız içinde öğünlerinden canlı yemi ve bitkisel yemleri eksik etmeyelim zira kayalardaki çıkan ufak yosunlarıda koparıp yediklerini görüyoruz. Bunu plati ve molly’lerde çok yapıyor.
Bu yazıyı beğendiyseniz yabani lepisteslerle ilgili hazırladığım sayfayı da okuyacağınızı düşünerek buraya link ekliyorum.