Bitkili Akvaryumlarım Ne Durumda ?
Bir süre önce bitki akvaryumu durumunu abartmıştım. Aynı oda da 5-6 tane farklı boyutta akvaryumlar vardı. Her birine ayrı ayrı mayalı sistem co2 yapıyordum. Hepsine ayrı ayrı gübreleme vs. Çoğunda da başarılı olamadım zaten. Başarılı olduklarım hayatta kaldı. Yani bunlar.
Bunlarda da çok büyük başarı elde ettiğim söylenemez ama idare eder. Benim için önemli olan ki amacım da buydu; odaya girdiğimde yeşillik olsun biraz, sadece balık dolu bir üretimhane havası olmasındı. Biliyorsunuz bu oda ne haller gördü. İlk bu odaya geçtiğimde yerde marley gibi bir zemin malzemesi. Kaplar, 5 lt’lik pet şişelerden falan 😀
Ta ki YouTube’da birisi; amma zevksiz adamsın diyene kadar. Sağolsun beni uyandırdı. Neydi odanın o hali ya. Durun aşağıya konusu gelmişken videosunu atayım.
Şu odanın güzelliğine düzenine bakar mısınız ?
Neyse 🙂 Konu bitki akvaryumlarında son durumken nereden nereye geldik. Bitki akvaryumlarım güzel gidiyor özellikle dişi betaların olduğu ve altındaki akvaryum, tabiri yerindeyse oturmuş durumda. Sürekli verdiğim mayalı sistem co2 var bu akvaryumlarda. Haftalık potasyum, micro element ve nitrat gübreside veriyorum.
Aydınlatma olarak kendi yaptığım led armatürlerden kullandım. Led olarak 4014 model çubuk bar led kullanıyorum. Çok güçlü bir led. Hatta bar ledde en güçlü led bu. Metresi 24-26w ve 4200 lümen parlak ışık veriyor. T8 beyaz 80 cm’lik floresan 1200 lümen. Karşılaştırmayı buna göre yapabilirsiniz. Felaket bir ışık.
Her akvaryumda hatta beta kaplarının olduğu giysi dolabından bozma sette de bu ledlerden kullandım. Basit bitkiler için tavsiye ederim. Güçlü ışık. Ancak profesyonel bitki akvaryumu ışığı değil tabii ki. Sonuçta bu ledler insan gözü için yapılmış. Yani bizim görebileceğimiz şeyleri aydınlatmak için. Bu ledlerde sarı ve yeşil renkler fazladır. Bildiğiniz gibi sarı ve yeşil ışıklar bitkilerin en az kullandığı renkler. İşte burada bir handikap var. Eğer bitki akvaryumu işinden çok anlamıyorsanız yosundan kurtulamazsınız, uğraşırsınız.
Bitkili akvaryumlar hakkında bilgileri için tıklayın >>

Konuyu çok dallandırmak istemiyorum ki dallandırmayı isteyen arkadaşların yukarıdaki linkteki içerikleri okumalarını tavsiye ederim. Sonuç olarak bu akvaryumları yaşatmaya devam edeceğim. Öyle parayı basayım en iyi ekipmanları en iyi kumu, ışığı, filtreyi alayım. 2 ayda istediğim akvaryum olsun. Sonra bozup başka yapayım kafasında değilim. Akvaryumun içinde bir yaşam olduğuna göre bunu koruyabildiğimiz kadar korumak bizim görevimizdir diye düşünüyorum.
Eskiden çok dayanamazdım. 15-20’li yaşlarımın arasında. 2-3 ayda bir akvaryumu bozar başka akvaryum kurardım. Bozmasam bile dekoru değiştirirdim mutlaka. Çabuk sıkılırdım. Ama yaşım ilerledikçe çok dokunmamaya ve bu halden daha çok zevk aldığımı görmeye başlayınca iyi keyif alır oldum bu işten.
O yüzden ellemiyorum çok fazla. Anca budama v.s. Bitki akvaryumlarımda durumlar böyle arkadaşlar. Yeni bir güncellem olduğu zaman yine bu sayfada paylaşacağım.