Beta Üretiminde Yavru Kayıpları Sorunu ve Çözümü

Beta üretimi zaten diğer canlı doğuran türlere kıyasla daha zahmetli bir üretim tipiyken bir de çıkan yavruları kaybedersek daha da çıkmaz bir hale geliyor. Peki bu yavrular neden ölüyor ? Bütün yavruları yaşatamaz mıyız ?
Acaba Tayland’daki üreticilerde bizim kadar kayıp yaşıyor mu ? Bakalım bu sorulara cevap verebilecek miyiz ?

Beta yavruları neden ölüyor ? Açlıktan mı ?

Kendi deneyimlerime göre beta balığı yavrularının 2-3 gün sonra toplu şekilde ölmesinin bir kaç nedeni var. Bunlardan biri, yavruların açlıktan ölmesi. Evet. Yeni çıkan yavrular bazen artemia yiyemiyor. Bu da aslında dişiyle alakalı. Bazı dişiler daha küçük yavru veriyor. Yani yumurtadan açılan yavrular daha küçük oluyor ve dolayısıyla artemia bu küçük yavrular için büyük geliyor. Aralarında bazıları daha büyük olursa işte bunlar hayatta kalanlar oluyor.

Ben de herkes gibi bu yüzden yüzlerce yavru kaybettim. O yüzden yavruların yumurtadan çıktıktan sonra ki yumurta keselerindeki besini tükettikten sonra 2-3 gün toparlanana kadar sirke kurdu veriyorum. Sirke kurdunun içinde yani sirke kurdu şişesinde kurtlar haricinde de çok ufak canlılar oluşuyor. Sirke kurdunu benden temin edebilirsiniz.

Sirke kurdu adeta kıldan daha ince bir yapıya ve ufaklığa sahip. Yeni doğan yavrular afiyetle yiyiyor. Bir diğer süper yavru yemi ise infusoria. infusoria da varsa verebilirsiniz. Özellikle yavruların babayı ayırdıktan sonraki takiip eden 3 gün çok önemli. Eğer bu süreçte yiyebilecekleri kadar yem verebilirseniz çok daha az kayıp yaşarsınız.

Tayland’daki üreticiler de kayıp yaşıyor mu ?

Bizim kadar yaşamıyordur diye düşünüyorum çünkü oradaki üreticilerin canlı yem yokluğu gibi bir dertleri yok. Orada şartlar her halukarda çok çok avantajlı. Ama can bu. İlla ki kayıplar yaşıyorlardır ama az oranlarda diye düşünüyorum. Bizim kadar kasmadıklarına eminim.

Bakteri çakışması sonucu ölen yavrular

Mesela 1 adet kepçeniz var ve bu kepçeyi akvaryumlar da gezdiriyorsunuz. Yanlışlıkla yavru akvaryumunda da kullandınız. İşte diğer akvaryumlardan gelen su ile giren bakteriler yavrularda büyük kayıplara sebep oluyor. Sadece kepçe değil. Hortumlara da çok dikkat etmek lazım. Aynı hortumla özellikle yavruların dip çekimini yapmamanızı öneririm.

Ben ilk 1 ay çok fazla dip çekimi yapmıyorum. En fazla hafta 1 defa dipte ölü artemialar varsa onları alırım. Eskiden her gün dip çekimi yapardım ama şimdi gerek olmadığını düşünüyorum.

Soğuk su koşulları sonucu kadife hastalığı

Yavruların ilk 10 gününde çok çabuk yakalandıkları bir hastalık. Oodinium veya velvet de denilen bir hastalık hakkında bilgi için tıklayın Tehlikeli ve bir anda bütün yavruları kaybetmenize neden olan bir hastalık türü. Beta yavrulara yakından baktığınızda eğer üzerlerinde kum taneleri gibi parlaklıklar varsa bu hastalığa yakalandıklarını anlayabilirsiniz. Aslında büyük betalarda tedavisi çok kolay bir hastalık ancak yavrular daha dayanıksız ve savunmasız olduklarından çok kolay ölebiliyorlar.

Özellikle yavruların ilk 30-45 gün arasında mutlaka ısıtıcı kullanmanızı tavsiye ederim. 26-28 derecelere ayarlayabilirsiniz.

Yeterli oksijen olmazsa da kayıp verirsiniz

Evet beta balığı labirent organı sayesinde su da oksijen olmasa dahi havadan bizim gibi oksijen alabilir. Ancak bunu labirent organı sayesinde yapar. Yavru döneminde labirent organı 2. haftadan itibaren oluşmaya başlar. Bu sürece kadar eğer suda yeteri kadar oksijen olmazsa yavrular havasızlıktan ölür. Bir de ısı fazla ise doğal olarak sıcakta oksijen daha az bulunduğu için yavrularda büyük kayıplar verilebilir.

Sebepsiz yere ölen beta yavruları

Bakmayın benim bu kadar yazdığıma bende çok kayıp veriyorum. Yumurtadan çıkan kadar büyüyen yavrum olsaydı herhalde şu ana kadar 10000 beta büyütmüş olurdum. Ama öyle olmuyor malesef. Oranı %40 olarak düşebilirsiniz.

Toparlarsak şunu diyebilirim; yumurtadan çıktıktan sonra ki ilk 7 güne dikkat dedin. Bu süreyi atlattıktan sonra da devam eden 30 günde özen gösterin. 2 ayı devirdikten sonra biraz daha rahat olabilirsiniz. E tabi ondan sonra da en zevkli kısım, renklenme ve kaplara ayırma. Kolay gelsin.

Beta üretimi hakkında detaylı bilgi için tıklayın >>