Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri Nelerdir ?

En başta şunu söyleyebilirim. Co2 istemeyen akvaryum bitkileri diye bir şey yoktur. Zira bitkiler co2 olmadan zaten yaşamlarını uzun süre sürdüremezler. Sadece balık akvaryumlarda dahi balıkların ürettiği co2’yi yine bitkiler kullanırlar. Dolayısıyla hiç co2 istemeyen bitki diye bir şey yok diyebiliriz. Web sitemde bitki akvaryumları hakkında bir kısım bilgilere ulaşabilirsiniz.

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri listesi

Çok sorulan bir soru olan bu bitki co2 istiyor mu sorusuna cevap olarak bir video hazırladım. Co2’siz bitkileri sıralarsak zeytin bitkisinden, elodea’ya sazlık bitkisinden java moss akvaryum bitkisine kadar bir çok bitki türününden bahsedebiliriz. Konusu geçen akvaryum bitkileri de diğer tüm bitkiler gibi mutlaka karbondioksit isterler ancak bu bitkiler suda ki mevcut karbondioksitle de idare edebilirler. Video’da tilki kuyruğu bitkisi hakkında da detaylı bilgiler bulabilirsiniz. Ayrıca uzun dallı akvaryum bitkileri üretimi hakkında da bilgiler mevcut. Videoyu bu linke tıklayarak da izleyebilirsiniz.

Şimdi gelin co2 istemeyen akvaryum bitkileri beraber inceleyelim.

Anubias ( Anubias barteri )

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Anubias’lar 25-45 cm arası boyutlara gelebiliyor. Aslında yatay yayılan bir bitki ama yaprakları yukarı doğru da uzayabiliyor ve su sıcaklıklarına töleransları var. 20 ile 30 derece arasındaki su sıcaklıklarında yaşayabiliyorlar. Işık özelliği ise çok yüksek ışık istemiyor hatta daha loş ışık istiyor. Ayrıca ph’a da toleransı var 5,5 la 9 arası ph’larda da yaşayabiliyor ancak gelişimi çok yavaş bir bitki. Bu nedenle anubiasları genellikle bazı akvaryumlarda yaprakların üst kısımlarında yosunlanma olur. Anubiası ekerken köklerini kuma gömmeyin. Kökleri mangrov kütüklere, yati köklerine ve kayalara bağlayın. Anubiaslar köklerinin kuma gömülmesini sevmezler. Köklerinin serbest olmalarını isterler.

Crytocoryne ( Crytocoryne Undulata) cüce kriptokalin

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Güzel ve dayanıklı bir bitki ve gelişim hızı normal, ancak alıştığı zaman çok hızlı gelişen bir bitki. Akvaryumun her yerine kök atabilen ve nereden çıkacağı belli olmayan bir bitki. Tabii ki ortalama bir aydınlatma gerekir.

Crytocoryne ( Dev Kriptokalin )

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Bu bitkiyi bende çoğu akvaryumumda besledim. Sadece tek sorun yaprakları çok uzar. Çok uzadığı için ışığı kapatır ve zamanla yaprakları ışığa yakın olduğu için yapraklar sakal yosun çıkar Çok büyük ihtiyaçları olmayan bir bitkidir. Ortalama bir aydınlatma da hızla gelişir ve çoğalır. Yaprak uzunluğu 60 cm’ye kadar uzayabilmekte. Yandan kök atarak çoğalır.

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri listesi Çınar’la devam ediyor

Çınar akvaryum bitkisi (Hygrophila difformis)

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Orta ve güney amerika habitatına ait bir bitkidir. 50 ve 80 cm boyutlara ulaşabilmektedir. Genişliği 10-15 cm civarı olur. Çınar bitkisinin ışık ihtiyacı ortalamanın üzerinde diyebiliriz. Bakımı orta derece zor bir bitkidir. Ancak diğer bitkiler kadar kolay bir bitki değildir. Bakımsız kalırsa yapraklarını eritir ve döker.

Eledoa Bitkisi (Egeria Densa)

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Eledoa, güney amerika kökenli bir bitkidir. Ancak dünyanın çoğu bölgesinde yetişen bir bitkidir. Çok hızlı gelişen ve su şartlarına aldırış etmeyen çok hızlı gelişen bir bitki. Dalları 40-50 cm arası uzar. Sıcaklık toleransı daha fazladır. 10-26 derece arası sıcaklıklara dayanıklıdır. Hızlı gelişen bir bitki olduğu için suda ki nitrat fosfat gibi atıkları hızla tüketir. Yanlarında kök atarak filizler verir. Bu filizleri kopararak tekrar ekebilirsiniz.

Gül bitkisi (Ludwigia repens)

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri

Bakımı kolay bir bitkidir. Yine ortalama bir ışık gerekir. Yüksek ışıkta çok daha hızlı gelişir. Düşük ışıkta da gelişir ancak yavaş gelişir. Yeni başlayan arkadaşlar için önerilen ve her zaman bulunabilen bir bitkidir. Üretimi de şu şekildedir. İstediğiniz yerde kesersiniz. Kestiğini dalı kuma gömün, oradan büyümeye devam eder. Kestiğiniz yerden ise yeni filizler vererek o filizler uzamaya başlar.

Java fern Bitkisi (Microsorum pteropus)

Uzunluğu 15-30 cm arası değişir. Sıcaklığa toleransı 18-30 dereceye kadar dayanır ancak yine 26*27’yi geçirmemek gerekir. Işık olarak yine ortalama bir ışık ister ancak yüksek ışıkta daha hızlı gelişir ve daha sağlıklı bir görünüme kavuşur. Diğer kolay bitkilere göre gelişimi daha yavaştır.

Co2 istemeyen Akvaryum Bitkileri Babası Java Moss

Java moss co2 istemeyen akvaryum bitkileri arasında( Taxiphyllum barbieri )

Bakımı nerdeyse en kolay bitkilerden diyebiliriz. Ancak java moss’da saç yosuna dikkat etmek lazım. Çünkü buna çok açıktır. Nedeni ise sıklaşan bitki bir süre sonra içlerine akım almaz. Dolayısıyla akıntısız yerlerde yosun oluşuma hızlı olur. Dikkat etmek gerekir. Bir defa sardı mı saç yosundan kurtulması çok zordur. Çok ışık da hızlı gelişir ancak değişik bir gelişim de gösterir. Gübrelemeye dikkat etmek gerekir. Çünkü besinleri yavaş tüketen bir bitkidir. Ben en iyi java moss gelişimini 6500K lambada almıştım. Ancak grolüx’ün altında gelişimi güzeldir.Zaten grolüx tartışmasız hala en iyi bitki aydınlatmalarından biridir. Şartlar sağlandıktan sonra çok hızla gelişen ve budanması gereken bir bitkidir. Su değişimlerini çok sever.

Limon bitkisi (Hygrophila corymbosa)

Asya kökenli bir bitkidir. Uzunluğu 60 cm’ye kadar çıkabilir ve 35 cm’ye kadar da geniş bir alanı kaplar. Işık ihtiyacı ortalama bir ihtiyaçtır ancak yüksek ışıkta daha sık yaprakları olur. Hızlı gelişen bir bitkidir ancak büyük akvaryumlar için uygundur çünkü hızlı büyür ve çok yer kaplar. Yeni bir akvaryuma geldiğinde yapraklarını dökebilir ancak kısa sürede yeniden çıkar.

Saz bitkisi (vallisneria) co2 istemeyen akvaryum bitkileri listesinin başlarında

Sazlık bitkisi benim en çok kullandığım ve en çok da sevdiğim bitkiler arasındadır. Çok hızlı gelişen bir bitkidir. Yükseklikler 55-60 cm’ye kadar uzayabilen bir bitki. Yaprakları uzadığı zaman uçlarında kızarmalar olabilir. Işık ihtiyacı diğer bitkilere göre daha yüksektir ancak düşük ışıkta da yaşar ama hızlı gelişmez. Saz bitkisinin üremesi de köklerinde sürgünler atarak olur. Yanlara doğru filizler verir ve kumdan çıkarlar.

Tilki kuyruğu bitkisi (ceratophyllum demersum)

Tilki kuyruğu bitkisinin dal uzunluğu 80-85 cm’ye kadar uzayan bir bitkidir. Her türlü ışıkta gelişen bir bitkidir. Grolüx ve 6500k ışık altına çoşar. Bakımı kolaydır ancak hızlı geliştiği için budanması gerekir yoksa akvaryumun her yerini kaplar. Hızlı geliştiği için sudaki fosfat ve nitratı tüketir dolayısıyla alg gelişimini önleme için kullanılabilir bir akvaryum bitkisidir. Üretimi ise dallarını koparıp istediğiniz yere ekebilirsiniz.

Zeytin bitkisi (Hygrophila Polysperma)

Çoğu akvaristin beslediği bitki türlerinden biridir. Bakımı kolay bir bitkidir. Işık ihtiyacı ise ortalama ışıkta da yaşar ancak yüksek ışıkta çok daha güzel olur. Yüksek ışıkta yaprak sayısı çoğalır. Yeni başlayanlar için beslenebilecek bitkiler arasındadır. Kısaca co2 istemeyen akvaryum bitkileri listesini yapmaya çalıştım. Umarım faydası dokunur. Size bitki akvaryumunda başarı videosunu da izlemeniz için link ekliyorum

Co2 gerektirmeyen akvaryum bitkileri diye bir şey yoktur

Evet arkadaşlar. Bitkiler zaten co2 olmadan yaşamlarını sürdüremezler. Dolayısıyla co2 gerektirmeyen bitki değil de olduğu kadar co2 kullanan bitkiler desek sanıyorum daha doğru olur diye düşünüyorum. Mesela hiç bir co2 kaynağı olmadan dahi bir balık akvaryumunda bitkiler gerekli co2’yi temin eder. Bu co2 balıklar tarafından alınan oksijen sonrası verilen havadan oluşur. Ayrıca normal havadan dahi yani akvaryumun durduğu ortamdaki co2’de yüzeyin havalanması yoluyla suya karışabilir. Bu yöntemle daha zor karışır ancak bir şekilde bitkilere ulaşır.

co2 kaynağını gözünüzde büyütmeyin

Bu konu akvaryum dünyasında bir tabu gerçekten. Baksanıza google aramalarına kadar düşmüş. Aslında büyütecek hiç bir şey yok. Co2 kaynağını evde bile yaratabilirsiniz. Bu linkten hemen bakabilirsiniz. Ancak yine yazacağım.

Bitki akvaryumu için en basit co2 nasıl üretilir

Kuru maya. Şeker ve su ile basitçe co2 kaynağı elde edebilirsiniz. Mayalar sayesinde oluşan bakteriler şekeri tüketerek su içinde co2 oluştururlar. Şişe içinde çıkmak isteyen co2, yaptığınız uç sayesinde şişeden çıkarak difüzör yardımıyla akvaryum suyuna verilir. Mayalı sistem co2’nin ayarlaması zordur. Stabil şekilde co2 veremezsiniz. Çünkü organik bir sistemdir. Bakteriler ne kadar co2 yaparsa o kadar çıkış olur. Amatör bir sistemdir ancak uğraşılırsa bir derece stabilize edilebilir.

Limon tuzu (sitrik asit) ve karbonatla da elde edilen bir co2 verme yöntemi vardır. Onun videosunu da aşağıda bulabilirsiniz. Bu daha kontrol edilebilir bir sistemdir. Ve gece kapatılabilir.