Emers Bitki Üretimi
Geçen epey tesis kurduğum bir alandı. Yani bir odanın belirli bir kısmını emers bitki üretimine ayırdım. Çok da güzel gelişim aldım. Cuba’lar çok iyi gelişti. Ancak sonra aşırı rutubet ve havasızlıktan mantar (küllenme) oluştu ve bütün bitkiler talan oldu. İlacını daha sonra buldum ama iş işten geçti. İlacın adı Topas.
Emers, anlam olarak bize şunu ifade eder. Bitki köklerinin nemli ya da ıslak bir zeminde, yapraklarının ise su dışında olduğu halidir.
Akvaryumlarımızda beslediğimiz bitkilerin büyük bir kısmı amfibik canlılardır. Bu bitkiler yağışların çok olduğu mevsimlerde suyun altında, yağışların azaldığı dönemlerde de yaprakları suyun dışında kökleri ise suda kalacak şekilde yaşamlarını sürdürürler.
Bitkilerin su altında besin alımı ve fotosentez yapması su üstüne oranla daha zordur. Bunun için bitki oldukça fazla enerji harcar. Suların çekilmesiyle birlikte bitki yaz mevsimin geldiğini anlar. Güneş enerjisini ve diğer besin elementlerini kolayca kullanmaya ve kış için depolar Akvaryumlarımızda beslediğimiz bitkilerin emers ortamda hızlı gelişme ve farklı şekilde büyüme sebebi de budur.
Bu evrimsel süreç milyonlarca yıldır bu şekilde ilerler.
Emers bitki yetiştirmenin şartlarından biri de nem’dir. Doğal hayatlarında da yüksek oranda neme maruz kalırlar. Akvaryumlarımızda emers bitki yetiştirmek için bitkileri ektikten sonra akvaryumun üzerini nem kaybı olmayacak şekilde kapatmalıyız. Ancak az da olsa oksijen girecek şekilde delikler açalım.
Emers bitki yetiştirmek için aşağıdaki yolları izleyebilirsiniz.
Toprakta emers bitki yetiştirmek : torf ve toprak karışımı ile kapaklı bir kapta emers bitki yetistirebilirsiniz. Bunun için saklama kaplarını kullanabilirsiniz. Toprağı kaba koyduktan sonra sprey sulama aleti ile toprağı çiçek sular gibi sulayın. Daha sonra bitkileri kökleri toprağa değecek şekilde bırakın. Yoğun nemde bitkiler daha çabuk kökleneceğinden toprağa tutunması kolay olacaktır. Mümkünse güneş ışığı gören bir yere koyun, cam kenarları bu iş için idealdir. Ekim işleminden 1 hafta sonra bitkinin durumunu kontrol edin. Yaprakları yeşilse köklenme ve topraktan besin alımı başlamıştır.
Bu aşamadan sonra bitkinin kabını, bitkiyi akvaryuma ekene kadar açmayın ve yerini değiştirmeyin. Kabın içi buhar oluyorsa bitki nem alıyordur.
Diğer yöntem ise, topraksız tarımdaki gibi bitkinin köklerinin suda kaldığı ve suyun sirküle olduğu sistemdir. Bu sistemde taş yünü gibi su tutma kapasitesi yüksek olan bir malzeme kullanabilirsiniz. Kökler taş yününe sarılır ve file saksı içine konularak suya bırakılır. Bu yöntemde en pratik yol, viyöl kullanmaktır. Viyölleri altlarından delerek daha fazla su girişi sağlayabilirsiniz. Burada aşağıdaki maddelere işinizi kolaylaştırmak istiyorsanız dikkat edin.
1-Tasyünleri içinde hava olduğu için su da batmaz. Su dolu bir kapta tasyünlerini elinizle sıkarak havalarını aldıktan sonra batırabilirsiniz.
2- Saksı ve viyöl seçiminde boyutlara dikkat edin. Saksıların ölçüsünde viyöl alın. Aksi takdirde bitki köklerinin suya ulaşması zorlaşır.
Hidrofonik yöntemde bitki köklerine elementleri kendimiz veririz. Bu elementleri ölçümler yaptıktan sonra suya karıştırarak vermeliyiz. Kökleri daima su içinde olan bitkiler, susuzluk stresinden uzak şekilde gelişmeye başlayacaktır. Bu sistemde bitkiler köklenmeden gübre vermek doğru değildir. Bitki kökleri bol oksijenli su da daha rahat gelişirler. Köklerin bulunduğu suya akvaryum motorları ile akıntı vererek hem oksijen vermiş olur hem de ısıyı eşit şekilde dağıtırsınız.
Hidrofonik sistemi akvaryumlarımızda aşağıdaki yöntemle kurabiliriz.
1- Viyölleri akvaryumun iç kısmına girecek boyutta kesin.
2- Isıtıcı, akıntı motoru gibi cihazlar için boş bir alan bırakın.
3- Saksıları yerleştirin ve akvaryumun üzerine kapatın.
4- Aydınlatma olarak 6500K ve 10000K mor ve kırmızı dalga boylarında olan lambalar tercih edebilirsiniz. Örneğin, 1 adet 865 kodlu lamba ve 1 adet grolux.
5- Isıyı 25-26 dereceye ayarlayın.
6- Haftada 3 gün yaprakları spreyle sulayın.
Yukarıdaki yöntemle amatör olarak hidrofonik bir sistem sahibi olabilirsiniz. Kurduğunuz emers ortamın doğru olup olmadığının yanıtını size en iyi bitkiler verecektir.
Ben bu sistemi denemiş bir kişi olarak size şu tavsiyeleri verebilirim.
Gübrelemeyi bitkilerin isteklerine göre verin. Bunun için ölçümler yapın. Aydınlatmayı günde en az 9 saat çalıştırın. Yapay ışıklarla destek olması için mümkünse akvaryumu güneş alan bir yere koyun. Bu sistemi şebeke suyu yerine içme sularıyla kurun.