Nano Akvaryum Püf Noktaları ve Gerçekleri
Nano akvaryum dediğimiz akvaryumlar genelde kurulumu kolay akvaryumlar olarak biliniyor ancak bu kanı yanlıştır. Nano akvaryum su değerlerini kontrol altında tutmak zordur. Ufak akvaryumlar bilgi ve deneyim ister. Az su hacmi olan küçük akvaryumlarda balık sayısı az tutulmalıdır. Yapılan temel yanlış ufak akvaryumlara hacminden fazla balık konulması ve buna bağlı amonyak patlamasıdır. Küçük akvaryumlar genelde maliyeti az olması sebebiyle tercih edilir.
Nano akvaryum püf noktaları ve bilinmeyenleri.
Bu hobiye yeni başlayan herkes genelde şunu der: abi şöyle ufak bir şey kurmak istiyorum. Ancak o dediği ufak şey de su değerlerini dengeli tutmak büyük akvaryumlara oranla çok zordur.
Şimdi nedenlerinden bahsedelim.
Nano akvaryum su hacmi
1- Nano akvaryum su hacmi az olduğu için içerde yaşayan canlılar kötü şu şartlarından çabuk etkilenirler. Örneğin 30x25x15 ölçülerinde 11 litrelik ufak bir akvaryuma sahipseniz. Ne kadar az koyacağım deseniz de en az 3 kilo kum koyacaksınız. Kaldı 8 lt. E illaki kaya ya da benzeri bir şey daha koydunuz kaldı 7 litre. Mecburen akvaryumun sonuna kadar dolduramayacaksınız, motoru ısıtıcısı gibi ağırlıkları da katalım. illaki 1-2 cm aşağıda kalacak su. İyi niyetle bakıldığında toplam 6 lt su kaldı.
Bakteri fazlalığı nano akvaryumlar için çok daha önemli
Devam ediyorum. Şimdi bu 6 lt sudaki bakteri oluşması için gerekli alanların oluşması sınırlı olacak. Bunu şöyle düşünün, 5 metrekarelik ufak bir odada 60 kişi oturmaya çalışırken bir de odanın havasız olmasından şikayet ediyorsunuz. Akvaryumda da durum aynı şekilde 6 lt suda 5-6 tane balık beslemeye çalışınca ani amonyak yükselişi yani patlaması ve buna bağlı olarak balık ölümleri ve yosunlanmanın ardı arkası kesilmez. Çünkü atılan yemlerle ve balık dışkılarıyla oluşan amonyağı, akvaryumdaki yetersiz bakteri popülasyonu nitrat geç çeviriyor. Çevirdigi kadarı da yüksek nitrat oranları olabiliyor.
Su değerlerinin nano akvaryum için önemi
Nitrikasyon ve denitrifikasyon olayını çok iyi anlamamız gerekiyor. su değişimleri aklınıza çözüm olarak gelmesin. İşte küçük akvaryumların kilit noktalarından biri de farklı değerlerle yapılan su değişimleridir. Yükselen nitrattan balıklarınızı kurtarmak niyetiyle ani ve büyük miktarda yaptığınız su değişimleri, değişim yaptığınız suyla akvaryumun içindeki değerler büyük farklılıklar göstereceğinden, yapacağınız değişim balıklarınızı aşırı strese sokabilir. O yüzden hiç böyle şeyler yapmayın.
Nano akvaryum kontrol ister
Nano akvaryumların kontrolü bilgi ve tecrübe ister. 6 lt’ su da yeterli bakteri popülasyonu varsa ve birazda bilgiye sahipseniz türüne göre 5-6 balık besleyebilirsiniz. Ancak böyle macera tipinde yapacağınız akvaryumla la balıklara eziyet etmeyin. Yani 5-6 litre su da 4-5 balık beslemeye çalışmayın. Çalışanları da uyarin 🙂 o şartlarda 1-2 ay balıklar yaşadı diye bu başarı sayılmaz arkadaşlar.
Size örnek olsun diye geçmiş yıllarda kurduğum bir akvaryumu göstereceğim

Şu an da gördüğünüz akvaryum benim 2005-2008 yıllarında deniz akvaryum dünyasını çok yoğun olarak takip ettiğim yıllarda kurduğum ve ciddi emek ve para harcadığım Nano akvaryumdu. Ölçüleri 35 cm’lik bir küp akvaryum. 42 litre su alan ancak içindeki kayalar ve kumla birlikte 30 litreye yakın su kapasitesi olan yumuşak mercanlı güzel bir akvaryumdu. İçinde her zaman 2-3 adet balık vardı. 3-4 ayda 1 farklı türlerle değiştirirdim. En sabit balık sixline wrasse adında en sevdiğim balıktı. Tam bı masa üstü akvaryumu olmuştu.
E peki nasıl oluyordu da bu kadar az hacimde ve bu kadar mercan yoğunluğu ve balık varken böyle yosunsuz ve canlıların sağlıklı olduğu ve geliştiği bir akvaryum elde etmiştim.
İşte madalyonun bir de öteki yüzü var arkadaşlar. O da bu fotoğrafa.

2006 yılına ait bir fotoğraf- Eski Odam 🙂
Cam delik olmayınca sump yukarıda oldu
Akvaryumun camı delik olmadığı için sump sistemini mecburen yukarı yapmıştım. 200 litre için aldığım protein skimmerı suyun ilk girdiği yere yani akvaryumdan suyun ilk geldigi yere takmıştım. Oradan biyolojik olarak filtreden geçen su hemen refiqum adı verilen içinde nitratı emen bitkiler olan akvaryuma akıyor. Burada da atıklar emiliyor. En son tekrar bu akvaryumdan taşarak tekrar canlıların olduğu akvaryuma taşıyor. Aslında burada ki amaclardan biri de su hacmini artırmak. Sumpla birlikte Toplamda 60 lt’ye yakın su oluyordu.
Bu nano akvaryum ne kadar yaşadı
Bu akvaryum bende 2 seneye yakın kaldı. Sonra boşlamaya başladım ve akvaryumda bozulmaya başladı. şu fotoğrafta onlardan biri.
Küçük ya da Nano akvaryumdenge sağlamak gerçekten zor. Bunun için daha fazla sabrınız olması gerekiyor ve rutin işlemleri aksatmamanız gerekiyor. Örneğin ben bu akvaryumda buharlaşan 1-2 gün içinde takviye yapmassam hacim küçük olduğu için tuzluluk oranı hemen değişiyor bu da canlıları olumsuz olarak etkiliyordu. Çünkü şu buharlaşıyor tuz kalıyor. Yani tuz sudan daha fazla olmuş oluyor.
Bu video’dan şu sonucu çıkarmalıyız.
Küçük akvaryumlar sanıldığı kadar basit değildir. Hatta büyük akvaryumlara oranla daha daha zordur. Küçük akvaryumlarda rutin değişikliklerin üzerine biraz çıkılan değişiklikler büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden bu güzel hobiden soğumamak ve canlıların öldürmemek için yeterli bilgi ve deneyime sahip değilseniz küçük akvaryumları tercih etme fikrini biraz erteleyin.