Sarı Beta Balığı Var mı ? Üretimi Nasıl ?

Sarı beta balığı üretimi denemeleri

Sarı beta balığı üretimi kolay bir iş değil. Bazen oluyor bazen olmuyor. Burada eşlerin uyumu ve erişkinlik durumları çok önemli. Videoda izleyeceğiniz sarı beta balıkları aslında benim diğer 2019 doğumlu kırmızı halfmoon beta üretiminden olan balıklar. Yani kırmızı halfmoonların kardeşleri. Ancak bu balıklarda kırmızı yoksunluğu nedeniyle yani bu 2 balığın genlerinde kırmızı pigmentler oluşmamış. Dolayısıyla kırmızının olmayışı ile alt katmandaki sarı öne çıkmış ve vücudu kaplamış.

Ben bu çifti tekrar üretime aldım ve şu anda 20’ye yakın yavrusu var. Aslında 40-50 yavru vardı ancak yarısı öldü. Bakalım umarım bu yavrulardan büyütürüm. Çıkan yavruları sizlerle paylaşacağım mutlaka.

sarı beta balığı

Kırmızı bir beta çiftinden aslında ilk başta böyle sarı beta balıklarının çıkması bana hem ilginç hem de biraz gereksiz gelmişti ancak sonra araştırdığımda aslında bunun geçmişte nasıl genetik değişimler sonucunda türleri ve renkleri elde ettiysek bununda o tip bir genetik değişim yani mutasyon olduğunu anladım.

Sitemdeki beta balığı renk genetiği sayfamın bir bölümünde sarı betalar hakkında şu bilgileri paylaşmıştım.

SARI BETTA BALIĞI

Sarı renk geni betalardan en alt katmandaki renkdir. Hatta yabani betalarda bu renk geni hiç görünmez.Evcilleştirildikten sonra mutasyonlar sonucundan kırmızı genin yokluğu (Non-Red) sebebiyle ortaya çıkmıştır. Sarı, kırmızı renk karşısında çekinik gendir. Dolayısıyla sarı ile kırmızı çiftleşmesiyle sarı elde edemeyiz. Mantık olarak da buradan şunu çıkarabiliriz. Sarı ile kırmızı betalar eşleştiğinde sarı gen kırmızıya göre daha çekinik olduğu için sarı kırmızı yavruların oranı az olabilir belki de hiç olmayabilir.

Kerim’in Pet Dünyası’nı Instagram’dan Takip Edin >>

sarı beta balığı

Bildiğiniz gibi beta balığında renk katmanlar Yanar döner renkler (mavi yeşil), Kırmızı, Siyah ve Sarı olarak 4 katmandan oluşuyor. Bu renklerin kendi arasındaki eksilmeler bir diğerini daha fazla öne çıkararak hakim renk olmasını sağlıyor. Sarı beta balığı için konuşursak, demek ki bu katmanlar arasından mavi yeşil, kırmızı ve siyah katmanlar bu balıklarda yok olmuş. Boşluk bulan sarı katmanda ortaya çıkarak tüm vücudu kaplamış.

Peki bu beta üretimi için burada şunu diyebilir miyiz ?

Anne baba kırmızı, ancak bu balıklar 2 kuşak gerisine gidersek dişi kırmızı erkek mavi kelebek bir betadan olmalar. Bu eşten çıkan kırmızı yavruların eşleşmesi sonucu bu sarı betalar çıktı ve 300 yavrudan 6 tanesinde bu değişim oluştu. Ve 300 yavrunun %95’i kırmızı ağırlıklı balıklar. 1 tane bile mavi çıkmadı.

O zaman şunu diyebilir miyiz ? Tamamen sesli düşünüyor ve yazıyor. 2 kırmızı ağırlıklı balık bir süre sonra ters etkileşime girerek sarı balıklarda atabilir mi ? Ancak yukarıdaki yazıda uzmanlar tarafından şöyle bir yorum var. Sarı katman kırmızıya göre çekiniktir. Yani sarı ile kırmızı beta çiftleşmesinden sarı betalar alamayız. Hatta sarı kırmızı karışık balıklarda alma oranı çok düşüktür. E o zaman buradan sarı rengin öne çıkması 2 kırmızıyla alakalı değil. O zaman mavi veya siyah kayıplaro devreye giriyor burada. Tabii benim burada merak ettiğim ne oluyor da bu kayıplar ortaya çıkıyor ?

Beta Balığı Renkleri ve Renk Genetik Tanımları Burada >>

Aşağıdaki tablo da sarı betalarla ilgili bazı eşleşme sonuçlarını görebilirsiniz.

non-Red (Yellow) Geni için Eşleştirmeler
Erkek BettaDişi BettaYavrular
non-Red(Yellow)Multicolor(normal Red)100% Multicolor(non-Red Genetikli)
non-Red(Yellow)Multicolor(non-Red Genetikli)50% Multicolor(non-Red Genetikli), 50% non-Red(Yellow)
Multicolor(non-Red Genetikli)Multicolor(non-Red Genetikli)75% Multicolor(67% non-Red Genetikli), 25% non-Red(Yellow)
non-Red(Yellow)extended Red100% extended Red(non-Red Genetikli)
non-Red(Yellow)non-Red(Yellow)100% non-Red(Yellow)

YouTube kanalıma abone olmak için tıklayın

Beta üretimi hakkında tüm teknik bilgiler için tıklayın