Beta Balığı Akvaryumu Bitkileri Nelerdir ?

Beta balığı hangi bitkileri sever derseniz, pistia, su mercimeği gibi yüzey bitkileri betanın sever diyebileceğimiz bitki türlerindendir. Hepimizin gönlünde şöyle bol çeşit bir bitkili beta akvaryumu yatıyor biliyorum. Ama malesef her bitki beta balığına her beta bitkiye uymuyor malesef. Bazı bitkiler bol akıntı isterken bizim betamız çok çok az hatta hiç akıntı istemiyor. E bu durumda ne oluyor ? Bitkiler eriyor veya üzerleri yosunla kaplanıyor. Bu yazıda size beta balığı ile uyumlu bitki türlerinden ve kısaca beta balığı akvaryumu bitkileri nelerdir, bunlardan bahsedeceğim.

Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>

Java moss beta balığının sevdiği bir bitki türü

beta balığı bitkileri

Java moss’da yer yer akıntı sevmeyen bir bitki. Alışırsa sıfır akıntıyla çok hızla büyüyebilir. Eğer zaten büyümüş bir java moss aldıysanız zaten direkt suya bırakın ve ışığı açıp arkanıza yaslanın yeter. Tam bir beta akvaryumu bitkisi. Loş ışıkta da çok rahatlıkla büyüyebilir. co2 ihtiyacı hiç verilmemiş ise yoktur ancak hızlı büyümesini isterseniz co2 desteği verebilirsiniz. Bu arada her bitkinin co2’ye ihtiyacı vardır ancak bu bitkiden bitkiye az ya da çok oranda değişkenlik gösterir.

Elodea ile de beta balığı bitkili akvaryumu kurulur

beta balığı bitkileri

Işık olmasa dahi büyüyebilen yılların eskitemediği çok hoş görülü ve cefaker bir bitki. Fiyatları da çok uygundur. Ancak alacağınız elodealar 3-4 cm kalınlıkta gelir ve dekora çok uygun değildir. Ancak sabırlı olun, ekin ve yeni sürgünler vermesini bekleyin. Yeni sürgünleri ince ve daha sevimli olur. Onları kopararak tekrar ekip bu şekilde çoğaltabilirsiniz. co2 kaynağına gerek yoktur ancak verirseniz çok daha hızlı büyür. Aydınlatma olarak da beyaz olacak şekilde herhangi bir ışık kaynağı kullanabilirsiniz. Floresan, led, tasarruflu lamba gibi.

Tilki kuyruğu bitkisi de beta balığı bitkileri olarak kullanılır

beta balığı bitkileri

Çok sevdiğim bir bitki. Adeta günlük büyür. Eğer ışık kuvvetliyse sürgünleri 10’larca olur. Budamaktan sıkılırsınız her hafta budarsınız, bütün akvaryumları doldurur. Kum istemez, kumsuzda büyür. Işık yeterlidir. Beta akvaryumu için çok uygundur. Betanız gider üzerinde yatar. Çok sevdiği bir bitkidir.

Pistia bitkisi de betaların sevdiği bir bitki

Bir su üstü bitkisi olan pistia, uzun kökler salarak betalarımıza bol bol gölgelik alanlar sağlar. Beta balığı için uygun bir bitkidir. Ancak yüzeyi iyice sararsa yemler yüzeyde bir yerlerde birikebilir. Ona dikkat etmek gerekir. En iyisi boş bir halka bulabilirseniz onun suyun üzerine bırakın. Halkanın içine pistialar giremeyeceği için yem atacak geniş bir alanınız kalmış olur. Pistia bitkisi ışığı sever. Özellikle yüzeyi bol aydınlatmaya çalışın.

Mercimek bitkisi

beta balığı bitkileri

Bazen baş belası olabilir ancak gölgelik alanlar yaratmak istiyorsanız birebirdir. Beta için uygundur. Yüzeyde güçlü ışık varsa çok hızlı yayılır. Çöpe atacak hale gelir. Alan pişman olur. Her yeri sarar.

Anubias’ da beta balığı bitkileri arasına girer

Özellikle loş ışık isteyen bir bitkidir. Loş ışıkta daha iyi büyür. Beta balığı için uygundur. Bir mangrov köküne sararak dekor yapabilirsiniz. Kökleri kuma gömülmez. Bir kayanın ve bir kökün üzerine bırakırsanız kısa sürede köklerini sarar. Java moss, pistia gibi bitkilerle karışık halde besleyebilirsiniz.

Bitki Akvaryumunda Başarının Formülü Bu Video’da >>

Beta balığı ile uyumla beslenecek bitkileri sıralamaya çalıştım. Ayrıca basit bitkiler hakkında bilgi almak isterseniz bu linkte bulabilirsiniz. https://www.keriminpetdunyasi.com/co2-istemeyen-akvaryum-bitkileri-nelerdir-co2-sart-mi/ Okuduğunuz bu sayfada beta balığı akvaryumu bitkileri nelerdir sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik.