Beta Balığı Çiftleştirme Nasıl Yapılır
Öncelikle beta üretimi sayfamı mutlaka okumanızı tavsiye ederim. İçinde beta üretimi ile ilgili tüm bilgileri bulacaksınız. Aşağıdaki videoda gördüğünüz gibi beta balığı çiftleşme görüntüleri var.
Bu çift benim ilk ürettiğim betalar. Beta maceram bu balıklarla başladı ve devam ediyor.
Gelelim beta balığı çiftleşme sürecine
Beta balığı çiftleşme süreci öncelikle iyi bir hazırlıktan geçer. Erkek ve dişi mutlaka formda olmalıdır. Formda derken kasıt nedir peki ? İki cinsinden bir hastalığı veya bir enerji kaybı olmamalıdır. Suyun içinde asılı duran, sallanan ve size karşı ilgisiz, bir yerlere sürtünen balıklarla üretim denemeleri hep başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.
Üremeye hazır bir dişi tıpkı yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi üreme tüpçüğünü çıkarır. Üremeye hazır bir erkek de yukarıda olduğu gibi tüm güzelliğini kuyruklarını ve yüzgeçlerini açarak sergiler. Bunlar formda balıklardır ve üretimi daha kolay olur. Beta cinsiyet ayrımı için tıklayın
Betaların çiftleşmesi çok romantiktir. Adeta bir dans gibidir. Erkek ve dişi büyük bir aşkla birbirlerine sarılırlar. Dişi bu sarılmalar sırasında yumurtalarını döker. Erkek bu sırada dişiyi döllemiş ve yumurtaları doldurmuş olur. Yere düşen yumurtaları erkek toplar ve oluşturduğu köpük yuvaya taşır. Nadir de olsa dişi de yumurtaları taşıyabilir. Ama bu genelde olmaz. Erkek gecikirse dişi yumurtaları yiyebilir. Yumurtlama bittikten sonra dişi alınır. Erkek 2 güne yakın sürede kuluçka işlemini yapar. 2. gün yavrular çıkmaya başlar. Köpük yuvadan yavruların asılı durduğunu görebilirsiniz.

3-5 günün sonunda serbest yüzüşe geçen yavrular artık özgür olmak isterler. Bu durumda erkek de yavru akvaryumundan alınır. Artık yavrular burada büyümeye başlar. Yavrulara ilk günler artemia, sirke kurdu, mikro kurt gibi canlı yemler verilir. Yavrular 4-6 ay içinde erişkin hale gelir. Bu süreçte erkekler arası kavgalar başlar. Her zaman olduğu gibi erkekler kaplara ayrılır. Tekleme dediğimiz işlem budur. Dişiler bir arada kalabilir. Bazen aralarında kavgalar çıkar ancak geçicidir.

Beta balığı çiftleştirme yani üretimi diğer canlı doğuran tipi balıklar kadar kolay değildir. Yavru büyütmesi, yavruların ayrılması ve satış boyuna gelene kadar büyük emek isteyen bir iştir. Fotoğraflarda gördüğümüz çok güzel balıklar öyle kolay yetişmiyor. Üretiminden büyütmesine ve antreman yaptırmasına kadar zaman ve emek isteyen bir iştir beta üretmek. Ancak bu balığı gerçekten çok seviyorsanız üretimine girin. Yeterli zaman ve mekan ayırma şansınız varsa üretmeyi deneyin. Yoksa bir çift beta alıp üretmek yani yavru çıkartmak başarı değildir. Başarı o yavruları erişkin boya layıkıyla getirmektir.