Beta Balığı Yavrularını En Hızlı Büyütme

Benim tecrübelerime göre beta yavrularını hızlı büyütmenin yolu nüfus ve hacim. Yani 50 lt’lik bir akvaryumda 100 tane yavruyu büyütmekle aynı akvaryumda 10 tane yavruyu büyütmek arasında büyük fark var. Bunu mesela 30 lt’de 6-7 yavru büyütme şeklinde de düşünebilirsiniz. Hadi beta balığı yavrularını en hızlı büyütme sorusu hakkında daha fazla bilgi yazalım

Beta yavrularını hızlı büyütmede yemlemenin önemi

Geniş alan dışında yemleme de çok önemli tabii ki. Eğer bu iki etken dengeli ve destekleyici şekilde ayarlanabilirse büyüme hızlı olur. Artemia başta olmak üzere çeşitli mikro canlı yemler özellikle 1 aylık süreç içinde yavruların hızlı büyümesi adına çok etkili besinlerdir. Zaten bu aşamada yavrular aşırı beslenemez ve doğrusu aşırı beslememektir. Çok yoğun beslenen yavrularda kuyruk düşmesi, karın şişmesi gibi rahatsızlıklar oluşur.

Beta Yavrusu İçin Yem Çeşitleri >>

yavruları Teklemeden sonraki büyüme

Burada ben çok daha hızlı büyüme görüyorum. 3 cm’den ayırdığınız balık 1 ay sonra bambaşka bir balık haline dönüşüyor. Tek başına rahat olduğu için rahat rahat yem yiyebilen, diğer erkekler tarafından baskıya maruz kalmadan yaşaması sayesinde hem kuyruk açmada hem de renk yapmada boylandırma akvaryumuna kıyasla 4-5 kat hızla büyüme görüyoruz.

Beta yavrularını teklemek

Konu beta balığı olunca teklemek dediğimiz yani erkekleri ayrı kaplara ayırma hareketi çok önemli bir hal alıyor. Teklemenin çok büyük önemi var. Beta balığı bölgeci bir balık olduğu için tek yaşadığı kabı ya da akvaryumu sahipleniyor. Bu bölgeyi işaretlemek için köpük yapıyor. Ayna tutulduğunda veya başka bir erkek gördüğünde uzuvlarını kabartarak daha büyük görünüp rakibini korkutmaya çalışıyor. Çoğu balıkta bu özelliği göremeyiz.Chiclidlerde bölgeci balıklardır ancak bir arada yaşayabilirler.Aralarında bazıları aşırı bölgeci olup yuvalarının yanına kimseyi yanaştırmazlar. Hatta kendileri de oradan ayrılmazlar.

Betanızı tekledikten sonra ilginç bir büyüme ve renklenme hızı görebilirsiniz. Özellikle marble geni taşıyan balıklarda teklendikten sonra 1 gün içinde dahi rengi adeta deri gibi soyulur. Tekleme konusuna ayrı bir sayfada değineceğim için bu yazıyı burada kesiyorum.

Düzenli yapılan su değişimleri

Balıkları beslemek için verdiğimiz yemlerin yenmeyenleri ve balıkların dışkıları sonucu da su da oluşan nitrat, amonyak ve nitrit oranlarının artış göstermesi de balıkların büyümesinden etkin rol oynar. Yüksek nitratlı, amonyak ve nitritli sularda bırakın büyümeyi balıkları bile uzun süre beslemeyezsiniz. Çok sık hastalıklarla uğraşırsınız. Bu yüzden su değişimlerini hafta da 2 gün şart olması kaydıyla yapmanızı öneririm. Ben yavrular için %100 değiştiriyorum. Ancak yaşı büyük balıkların örneğin 1 yıldır sizde olan kendinize ayırdığınız balıklar olabilir. Onların suların isterseniz hafta da 1, istersenizde haftada 2 gün ama %50 su değiştirerek de yapabilirsiniz.

Bu yazıda beta balığı yavrularını en hızlı büyütme aramasına cevaplar verdik. Sonuç olarak yavruları hızlı büyütme konusunda 3 parametre var diyebiliriz. Akvaryum boyutu, yemleme ve su değişimi. Örneğin sadece sık su değişimi ile dahi yavruları hızlı büyütenlerde var. Sonuçta sürekli temiz ve yararlı minerallerin olduğu su da balıkların sağlıklı olmasında etkilidir.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>