Beta Balığı Yavrularını Hızlı Renklendirmek
Öncelikle yavruların hızlı renklenmesi veya parlak renklere sahip olması için atalarından da bu özelliklerin gelmesi gerekir. Yani anne ve baba ne kadar renkliyse gelen yavrularda o kadar renkli olacaktır. Tabii ki sağladığınız ek katkılarla renkleri daha parlak olan ve daha hızlı renklenen balıklar elde edebilirsiniz. İşte beta balığı yavrularını hızlı renklendirmek sorusu hakkında daha fazla bilgi:


Beta yavrularının hızlı renklenmesi için neler yapmalıyız
Öncelikle her zaman ki gibi sular temiz olmalı. En az haftada 2 gün mutlaka yarı yarıya su değişimi yapılmalısıınız ve filtre malzemeleri temizlemelisiniz. Bunlar zaten ana kurallar arkadaşlar o yüzden çok detaylandırmıyorum. Bu şartları sağlandıktan sonra vereceğiniz kuru yemleri bilinçli şekilde seçmeniz gerekir. Beta balığı yem listesi için tıklayın.
Ben yem seçerken içeriğine mutlaka bakarım. Eğer aradığım şey renkse astaksantin var mı diye mutlaka bakarım. Astaksantin maddesi kırmızı pigmentleri besleyici bir madde. Eğer kırmızı ağırlıklı balıklar üretiyorsanız mutlaka kullanılması gereken bir yem. Astacolor bu konuda benim sık kullandığım bir yem.


Mavi ve yeşil renkleri desteklemek için sprulina, sarı pigmentler için ise lutein içeren besinleri barındıran yemler verebilirsiniz. Bu konuya ayrı bir sayfada detaylı şekilde değineceğim.
Gelelim yavrular ne zaman kuru yem yer konusuna
Beta yavruları yaklaşık 1,5 ay’dan sonra kuru yeme tepki veriyorlar. İşte bu aşamada hemen kuru yeme alışırlarsa renklenmeleri de daha hızlı olur. Burada sadece büyütmeye odaklanmak bana göre yanlış. Balık büyüsün ama renk ve formuda aynı anda gelişsin. Bazı arkadaşlar canlı yemi abartıyorlar. Bende başlarda aynı hataları yaptım. Günde 3 öğün artemia verdim. Tubifex verdim. Evet balıklar büyüdü ama hastalıklar, form bozuklukları ve şişmeler de beraberinde geldi. Bu yanlış bir yöntem. Evcilleştirilen yani bizim beslediğimiz betalar mutlaka kuru yem yemeli ve erken alıştırılmalısınız.
Konudan konu açılıyor. Ben esas konuya dönüyorum. İşte yavruları ne kadar erken kuru yeme alıştırırsanız renklenmede o kadar erken olur.
Işığın ve bitkinin etkisi var mı ?
Tabii ki var. Sonuçta aydınlık olacak ki balık ışıktan da beslenebilsin. Bizim içinde ışık önemli bir kaynaktır. Güneş olmasaydı halimiz ne olurdu ? Işığı abartmamak lazım tabii. Aydınlık olması yeterli. Bitkinin de şöyle bir etkisi olur. Bitkili akvaryumlarda çok neşeli oluyor betalar. Neşeli olması demek balığın mutlu olması demekse bu da stresten uzak anlamına gelir. Bu sayede de renklerini göstermekte geri durmaz. Tüm güzelliğini sergiler.
Beta Balığı Renkleri ve Renk Genetik Tanımları Burada >>
Beta balığına spirulina vermek
Eğer spirulina vermeyeceğim diye kasıyorsanız o zaman şunu yapmanız gerekir. spirulina yiyen canlıları beta balığınıza yedirmeniz. Nedir bu canlılar ? Su piresi veya artemia. Balığınız bu canlıları yiyerek mavi yeşil pigmentleri destekleyici besinler alır. Eğer bu canlıları veremiyorsanız da o zaman direkt spirulina verebilirsiniz. Ben veriyorum. Bugüne kadar bir problem yaşamadım. Faydasını gördüm. Mavi yeşil pigmentleri başka neyle besleyeceğiz ki ?


Beta balığı etçil balıktır spirulina yemez diyenler vardır. Açıkcası ben aldırmıyorum veriyorum. Balıklarımın renginden ve sağlığından da çok memnunum. Bazı şeyler her zaman kitapta yazıldığı gibi olmaz.
Sonuç olarak beta balığı yavrularını hızlı renklendirmek için 1.kural; Temiz su. 2.Kural Kaliteli kuru yemler diyebiliriz. Tabii ki başta belirttiğim atalardan gelen renk kalitesi de çok önemli.
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>