Beta Balık Fiyatları Ne Oldu – Neden artış oldu?

Beta balık fiyatları pandemi sürecinden sonra yükselişe geçti. Pandemi sürecinde beta balığı adeta karaborsa oldu. Bu süreçte net olarak şunu anladık. Türkiye’de beta üretimi çok çok az seviyelerdeymiş. İthalatın kapalı olduğu günlerde özellikle toptancılar adeta yerli üreticilerin üzerine çullandı. Beta var mı diye 🙂 İthalatın açılması ile birlikte beta balık fiyatları eskisiyi aratmaya başladı. Tabii ki burada ülkemizdeki satıcıların bir suçu yok.

Peki beta balık fiyatları neden arttı ?

Tabii ki en başta dolar kurundaki artış. Aşağıdaki grafikleri google’a dolar kaç tl yazarak sizde detaylı inceleyebilirsiniz. Geçen yıl mart’da 5,30’larda dolaşan dolar bu yıl sonuna doğru 8 TL’ye kadar çıkacak diye söylentiler dolaşıyor.

Aşağı yukarı 3 TL’lik bir artış söz konusu. Yani geçen yıl 50 tl’ye aldığımız bir beta balığını bu sene 80 tl’ye alıyoruz. Balıkları aynı aşağı yukarı ama fiyatlar farklı. Üreticiler tabii ki fiyatları indirmiyorlar. Adamları bağlamaz bizde doların 8 Tl olması. Sadece balık fiyatı olarakta düşünmeyin bu işi. Şöyle mesela; diyelim ki kendi ülkemize göre örnek vereceğim. Ankara’da bir beta çiftliğinden beta almak istiyorsunuz. Hava alanı Ankara’da yok ve üreticinin balıkları Ankara’dan İstanbul’a götürmesi veya yollaması gerekiyor. Çünkü toplama merkezi İstanbul (Tayland ve Endonezya olarak düşünün) Balıkları toplama merkezine ulaştırmakta bir maliyet sonuçta. Bu maliyetde balık adet başına fiyatlara ekleniyor. 10 dolarlık balık oluyor 12 dolar.

Gümrük maliyetleri ve diğer bürokratik maliyetleri unutmayalım

Tabii ki oradan buraya getirilirken hava alanlarında da belirli gümrük ücretleri ödeniyor. Bunlarda satıcı tarafından karşılanıyor ve buradaki satış fiyatlarına yansıtılıyor.

Daha önce yazdığımı beta balık fiyatları ile ilgili yazım burada

Al 5 dolara sat 50 dolara. İyi iş valla

Bu şekilde düşünen çok arkadaş var. Nasıl olsa orada ucuz diye hemen alıp burada para kazanmaya niyetli kişilerin olması normal. Ancak iş öyle göründüğü gibi değil. Evet 5 dolara da balık var. Ama kalitesi ve boyutu belli. 5 dolara aldığınız balıkları burada 50 dolara satamazsınız. Arada çok orjinal bir şey belki çıkar ama da şans.

Ne kadar köfte o kadar ekmek arkadaşlar. İyi balık iyi para. Özellikle bu yıl (2020) toptancılardan balık alıp çok satan arkadaş var. Bunu 2 sene önce bende yapmıştım. İlk başlarda zevkli ve karlı gözükse de hem üretim hem ithal beta satışı yapmak ikisi bir arada olacak iş değil malesef. Ben üretimi seçtim ve bu yolda ilerliyorum.

Beta balık fiyatları artışı yerli üreticiyi umutlandırdı

Beta balık fiyatları yükselişi alıcıları yerli beta balığına itebilir. Bu yüzden ben dahil olmak üzere sınırlı sayıdaki beta üreticisi üretime ağırlık verdi. Ben Ekim ayı başında akvaryum odasında epey değişikliğe gittim. Yeni bir dolap imal ederek kap sayısını arttırmayı hedefledim ve devam ediyorum. Eğer siz ithal kalitesinde balıklar üretirseniz zaten alıcı kesim balığı sizden alır. Tabii bu gerçekleştiğinde kimse fiyatları yerli diye düşük olacak sanmasın. Aynı kalitede balıklar üretildiği sürece fiyatlar aşağılarda olmamalı.

Yeni yaptığım beta seti videosu için tıklayın

Ancak şu da bir gerçek ki ülkemiz iklimi beta üretimi için uygun değil. Uzak doğudaki şartlarla kıyaslanamaz. Dolayısıyla uzak doğudaki ithalat adedini hiç bir zaman karşılayamayız. Bu yazıda kısaca beta balık fiyatları ile ilgili artışın neden olduğundan bahsetmeye çalıştım. Diğer yazılarımı web sitemi takibe alarak okuyabilirsiniz.