Beta Balığı Fiyatları ve En Popüler Tür Listesi

Instagram’dan bana fiyat sorabilirsiniz.

https://www.instagram.com/keriminpetdunyasi/

Güncelleme olarak yazalım. Beta balığı fiyatları 2020’de olduğu gibi 2021‘de de uçmaya devam ediyor. Daha bugün toptancıda 15 TL’ye dişi halfmoon aldım arkadaşlar. Ben satmak için değil üretmek için alıyorum bildiğiniz gibi. Ancak şunu söyleyeyim, toptancıda dahi böyle fiyatlar gördükçe üretim için iştah kabartmaya devam ediyorum. Beta balıkları da artık hak ettiği yere gelecek inşallah. 15-20 TL veren petshoplar artık ölmesin diye herhalde bardaklar yerine adam gibi kaplara koyarlar diye düşünüyorum.

Şimdi beta balığı fiyat listelerine geçiş yapıyoruz

Beta balığı fiyatları listesine geçmeden önce türlerini bilmemiz ve buna göre fiyatlarını konuşmak gerekiyor.Ancak fiyat aralığından bahsedersek 15 TL ile 5000 TL‘ye kadar beta balığı var diyebiliriz. Tabii Türkiye’de daha 5000 TL‘ye satılan beta görmedim ancak ilerde umarım bunları görürüz.

Benim üretimim olan beta balıklarından almak için instagram sayfama gelin

Aşağıdaki listede hızlıca ülkemizdeki beta balığı fiyatları listesini çıkardım ancak aşağıya inerek daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Aşağıdaki beta balığı fiyatları 2018-2019-2020 dönemlerinin fiyatlarıdır. Zaman içinde değişecektir.

Beta balığı fiyatları 2021’de ne oldu ?

2020’yi çok aratmıyor aslında beta balığı fiyatları. Beta balığı fiyatları 2021’de de artan dolar yüzünden oynar durumda. Ama bir bakıma bu iyi olur. Çünkü betalar hep ucuz balıklar olarak bilinir. Malesef bu yüzden değersiz sanırlar. Fiyatların artması bu yüzden iyi oldu. Aşağıdaki listede 2021 beta balığı fiyatlarını bulacaksınız.

Güncel beta balığı 2021 fiyatları aşağıdaki gibidir.

Veil Tail Erkek Beta balığı fiyatı 20-30 TL
Veil Tail Dişi Beta 15-20
Double Tail Erkek Beta balığı fiyatı 30-60 TL arası
Double Tail Erkek Beta 20-40 TL arası
Halfmoon Erkek Beta balığı fiyatı 50-300 TL arası ( halfmoon kalitesine göre değişir )
Halfmoon Dişi Beta 40-100 TL arası
Delta Tail Erkek Beta balığı fiyatı 25-50 TL arası
Delta Tail Dişi Beta 15-30 TL arası
Rose Tail ve Feather tail betalar 100-250 TL arası
Crown Tail Erkek Beta 20-40 TL
Crown Tail Dişi Beta balığı fiyatı 15-25 TL
Halfmoon Plakat Erkek Beta 40-300 TL
Halfmoon Plakat Dişi Beta 30-100 TL

Fil Kulak Erkek Beta 60-150 TL
Fil Kulak Dişi Beta 30-80 TL
Candy Galaxy Hmpk Erkek Beta 80-300 TL
Candy Galaxy Hmpk Dişi Beta 60-150 TL
Gold Halfmoon&Hmpk Erkek Betalar 100-250 TL
Gold Halfmoon&Hmpk Dişi Betalar 60-120 TL
Nemo Halfmoon&Hmpk Erkek Betalar 50-250 TL
Nemo Halfmoon&Hmpk Dişi Betalar 40-100 TL
Wild Hybrid Erkek Beta 80-150 TL
Wild Hybrid Dişi Beta 40-80 TL
Koi ve Nemo Veil Tail Betalar Erkek 120 TL
CrownTail Plakat Erkek 100-250 TL

Beta balığı fiyatları 2020’de ne olur ?

Beta balığı fiyatları 2020’de korona salgını nedeniyle ithalat durdurulduğu için fiyatlar konusunda değişim olmadı çünkü piyasada beta kalmadı şu anda 🙂 Umarım bazı insanlar fırsatçılık yapıp normalinden çok yüksek fiyatlar yazmazlar. Salgın nedeniyle duran ithalat malesef tüm akvaryum balıkları ithalatı yapan ve geçim sağlayan firmaları ve çalışanlarını ciddi şekilde etkiledi. Konu beta balığı fiyatları olduğu için bir halfmoon beta balığı fiyatı 2020 korona salgınına rağmen bende olanlar 60-150 TL arasından değişiyor. Ancak bende de çok balık kalmadı malesef.

Benim size tavsiyem ezbere web sitelerinden beta balığı almak yerine Facebook beta gruplarından almanız olur. Bu gruplarda hem alacağınız beta balığının detaylı videosunu görebilir. Satıcı ile direkt iletişim kurabilirsiniz. Buradaki satıcılar devamlı bu gruplarda olduğu için size kazık atamaz. Dolayısıyla güvenli bir alışveriş yapmış olursunuz. İşte beta balığı fiyatlarına kolaylıkla erişebileceğiniz gruplar aşağıda.

Beta balığı üretimi ile ilgili bilgiler

Ayrıca bu yazının alt kısmında beta balığı üreterek nasıl gelir edeceğiniz hakkında bilgilerde paylaştım.
Güncelleme 10-2020: Arkadaşlar Mart ayında dünyanın her yerinde başlayan korona virüs salgını sebebiyle 2 ay kadar ithalat yapılamadı. Bu süreçte gümrük ve kargolama fiyatları epey arttı. Bunun yanında bir de doların 8 TL’ye dayanmasıyla birlikte fiyatlar 2019 beta balığı fiyatlarına göre 2 kat hatta bazı türlerde 3 kat arttı. Örneğin ben geçen sene toptancıdan 5 TL’ye aldığım balıkları şu anda 10 TL’den aşağı alamıyorum. Perakende satışta ise yine fiyatlar 2 katı oldu. Geçen sene gold hmpk takım almıştım 150 TL’ye. Bu sene aynı kalitede gold hmpk betalar 300 TL oldu.

Gelelim türlere göre beta balığı fiyatları yazımızın devamına.

Veil Tail Betta – VT (Tül Kuyruk Beta)
beta balığı fiyatveil tail beta balığı fiyat
Erkek Veil Tail ______ Dişi Veil Tail

Yılların betası. Herkesin tanıdığı bir balık. Türkiye’de en az 40-50 yıldır piyasada var diyebiliriz. Şehrine, semtine ve dükkanına göre fiyatları değişir. Ancak en ortalama beta balığı fiyatı 2019 rakamlarına göre veil tail beta balığı fiyatı 15-25 TL arası diyebiliriz. Dişi Veil Tail Beta balığı fiyatı ise 10-15 TL arası değişir. Benim halfmoon betadan sonra en sevdiğim tür diyebilirim. Günümüzde çok güzel üretilmiş koi veil tail betalar, armagedon betalar görebilirsiniz. Hatta benim üretime başladığım ilk erkek betam iri bir dalmatian betaydı.

Videosu için tıklayın.

Double Tail Betta – DT
beta balığı fiyatdouble tail beta balığı fiyat
Erkek Double Tail _Dişi Double Tail

Double tail betalarda aslında halfmoon betalara benzer ancak hiç de o fiyatlarda değiller TL olarak. Double tail beta fiyatları 30 TL ile 60 TL arası yine dükkanından dükkanına değişiyor. Ama genel olarak double tail betalar Türkiye şartlarında 40 TL’dir. Double Tail Dişi Betalar 20-40 TL arası değişiyor. Manevi olarak zaten değer biçilmesi söz konusu olamaz. Ama dünya böyle işte. Mecbur bir değer biçiliyor.

Beta balığı fiyatları popüler listesine halfmoonlarla devam ediyoruz

Halfmoon Beta Balığı – HM (Yarım Ay Kuyruk Beta)
beta balığı fiyatbeta balığı fiyat
Erkek Halfmoon__Dişi Halfmoon Tail

İşte beta dünyasının en görkemli ve en çok beğenilen türü. Halfmoon betalar. Benim de hayran olduğum ve üretimini yaptığım bir tür. Halfmoonların piyasa fiyatı 40 TL – 300 TL arası değişiyor. Dişi halfmoon betalar 40-100 TL arası fiyatlanıyor. Kaliteye göre fiyatlar değişiklik gösterir. Bakımı ve üretimi zor beta türleri arasındadır.

Delta Tail Beta Balığı – D (Üçgen Kuyruk Beta)
beta balığı fiyatdelta tail beta balığı fiyat
Erkek Delta Tail_____Dişi Delta Tail

Tam halfmoon olacakken yarı yolda kalan bir beta türü diyebiliriz delta betalara. Ancak yine de çok gösterişli balıklardır. Bana göre değeri en az bir double tail kadar olmalıdır ancak genelde veil tail beta ile karıştırılır ve o fiyata gider. 20-50 TL arası diyebiliriz. Dişi delta tail betalara da 10-15 TL diyebiliriz.

Beta balığı fiyatları listemize nadir türlerle devam ediyoruz

Rosetail ve Feathertail Beta Balıkları Balığı
rosetail beta balığı fiyatbeta balığı fiyat
Rosetail ve Feathertail Tail

Piyasada petshoplarda görebileceğimiz bir tür değildir. Beta dünyasına uzak biri belki hayatında 1 defa şansa görebilir. Genelde üreticilerde olur veya uzakdoğudan özel getirtilir. Feather yani tüy kuyruk olarak tanımlanan bu tür halfmoon betaya benzer. Ancak kuyruktaki dallanmalar halfmoon betadakinden daha fazla olduğunda kuyrukta bu şekilde katmer katmer üstü üstü bir görüntü meydana gelir. Bu da tüy yani feather tail betayı oluşturur. Ben bunu kendi balıklarımda 1 yaşına gelmiş olanlarda görmeye başladım. Bunun bir genden çok yetiştirmeyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Feather tail beta fiyatlarına ise 100 TL – 250 TL diyebiliriz.

Bazılarına göre balık bazılarına göre de böcek diye adlandırılan Crowntail

Crown Tail Betta (CT) Taç Kuyruk Beta
crowntail beta balığı fiyatcrowntail beta balığı fiyatcrowntail beta balığı fiyat
Single Ray__________Double Ray______Crossed Ray

Tel tel kılçık kılçık bir görünüme sahip bu beta balığı türü ise petshoplarda 20-40 TL arası fiyatlara satılmaktadır. Crosstail gibi türleri uzak doğuda yüksek meblalara satılır. Türkiye’de de facebook gruplarda 900 TL’ye kadar satıldığı görülmüştür. Bu türün çok hastaları var. Türkiye’de de meraklıları var ancak istediği değere ulaşmadı. Crowntail dişi beta balığı fiyatları ise 15-25 TL arası boylarına ve renklerine göre değişiyor.

Halfmoon Plakat Betta (HMPK)
hmpk betahmpk beta
Erkek Hmpk_________Dişi Hmpk

Bu kısa kuyruklu betalar son 5 yıldır petshoplarda yaygın olmaya başladı. Ancak beta dünyasına yabancı kişilere bu beta türü bazı kendini bilmezler tarafından dişi beta diye satılmaktadır. Hmpk betalarda 40-300 TL arası fiyatlara satılmaktadır. Bu tür ülkemizde çok yeni. Betayı herkes bilir ama hmpk betayı çoğu kişi dişi beta sanar. Ülkemizde popüler olması için biraz zaman gerekiyor. Dişi halfmoon plakat beta balığı fiyatları 40-100 TL arasında.

Dumbo-Big Ear (Fil kulak beta balığı)
fil kulak beta fil kulak beta
Erkek Hmpk_________Erkek Hmpk Fil Kulak

Fil kulak betalar, beta dünyasında çoğunluk tarafından çok ilgi gören ancak üretici tarafından ülkemizde çok ilgi göremeyen bir tür. Bende mesela üretimine hiç girmedim. Ama çok çabuk satılan bir tür. Fil kulak beta balığı fiyatları ise 60 TL – 150 TL arasında değişiyor. Fil kulak dişi betalarda 30-80 TL arası kaliteye göre değişiyor.

Candy Galaxy Hmpk Beta

Çok sevdiğim ve hala popüleritesi olan bir beta türü. Fiyatları Türkiye piyasasında 80 TL – 300 TL arasında değişiyor. Gerçekten adı üstünde şeker gibi balıklar. Ben dişilerini daha çok seviyorum çünkü dişi betaları bir arada besleyebildiğimiz için çok güzel bir görüntü oluyor. Artık halfmoonlardan sonra üretmek istediğim beta türü candy hmpklar oldu. Elime güzel balıklar geçtikçe bu fotoğraflardaki kalitede balıklar üretmeye çalışacağım. Candy ve nemo dişi beta fiyatları ise 60-150 TL arasında balığın formuna göre değişiyor.

Nemo ve Koi Veil Tail Beta Balıkları

Normalde veil tail betaları çoğu kişi ucuz olduğu için değersiz görür ama aşağıdaki veil tailler kalitesinde balık üretenler normal veil tail beta fiyatlarından kat kat yüksek fiyatlara satabilirler. Günümüzde 80-120 TL arası fiyatlara satılabilmekte.

Gold Betalar

Gold betalarda beta dünyasında hayran olduğum balıklar arasındalar. Hmpk ve hm olarak ikiye ayrılıyor. Ben 2018’de hmpk’lar 180 TL’ye çift olarak almıştım. Hala da o civarlarda fiyatları. Halfmoonları ise 40-50 TL daha pahalı olarak düşünebilirsiniz. Dişi gold betalarda 60-120 TL fiyatlarında.

Wild Hybrid Beta – Vahşiye yakın Betalar

3 farklı vahşi beta türünün ( Betta Stiktos, mahachai, smaragdina ) melezlemesiyle oluşturulan ve son yıllarda ülkemizde de hafiften popüler olmaya başlayan bir beta türü. Güncel beta balığı fiyatları erkekler 90-100 TL. Takım şeklinde beta balığı fiyatları ise 150-200 TL arası değişiyor. Wild dişiler ise 40-80 TL civarında.

Pembe beta var mı ?

Ah nerde keşke olsa. Bazen mavi mor karışımı olan balıklarda veya lavander renk tipinde olan balıklarda hafif pembelik görüyoruz. Ancak henüz stabil edilmiş değil. Özellikle koi üretimlerde de pembe beta çıkacakmış gibi oluyor ama çıkmıyor. Yani sabitlenmedi henüz. Umarız sabitlenir.

Dişi beta ve erkek beta balığı fiyatları arasındaki bu fiyat farkı uçurumu nedir ?

Evet gerçekten de ciddi bir fark var. Örneğin bir halfmoon erkek beta 100 TL’iken dişisi 40 TL oluyor. Diğer tüm türler için geçerli bu aralık. Ancak bazen öyle güzel dişiler oluyor ki erkek fiyatına bile alabiliyorsunuz. Örneğin ben ilk candy hmpk dişimi 100 TL’ye almıştım. Muazzam bir dişiydi. Nemo dişilerde ortalama 50 TL’den veriliyor. Özellikle bitkili bir dişi beta akvaryumu yapmak isteyenler için tercih ediliyor nemo dişiler.

Beta balığı fiyatları neye göre belirleniyor ?

Aslında bir canlının fiyatını belirlemek işin tamamen doğasına aykırı bir şey ancak yıllardır bu süre gelen bir durum. Yıllardır derken betacılığın tarihinden değil tüm insanlık tarihinden bahsediyorum. Binlerce yıllık tarihimizde hep hayvan alışverişi yapmışız ve bu günümüze kadar da gelmiş.

Beta balıkları içinde aynı şey söz konusu. Peki beta balıkları fiyatları belirlenirken neye dikkat ediliyor biraz ondan bahsedeyim; Örneğin halfmoon betalar çok görkemli balıklar. Hiç bilmeyenler bile gördüklerinde hayran kalıyorlar. Renkleri, kuyrukları, desenleri muhteşem balıklar. Peki double tail betanın ondan bir farkı var mı görkem olarak ? Bence yok. Ama neden halfmoon daha pahalı bu durumda ? İşte sebebi şu: Bir üretimden çok az sayıda halfmoon çıkıyor. Yani 100 yavrudan 2-3 adet tam olarak halfmoon beta özelliklerini taşıyan bir balık elde ediyorsunuz. Dolayısıyla double taile göre daha yüksek fiyatlı oluyor.

Aynı şeyi diğer türler içinde diyebiliriz. Yani ne kadar az çıkıyorsa o kadar kıymetli oluyor ve fiyatı da o kadar pahalı oluyor. Bunu renk ve fizik gibi özelliklere göre düşünebilirsiniz.

Satıcılarda da beta balığı fiyatları çok fark ediyor

Bir başka ve önemli konu ise satıcıların fiyatlara müdahele etmesi. Bazı satıcılar daha fazla kar etmek veya bazı üreticiler daha iyi balık ürettiklerini düşünerek balıklarına istediği fiyatları yazarak değer arttırabilir. Bu tamamen satıcının elinde olan bir karardır. Buna kimsenin itirazi olamaz. İtirazınızı almayarak yaparsınız, yaparız. Bende mesela bazen öyle balıklar görüyorum ki bu kadar etmez bu balık diyorum ama o kadar 🙂

Özellikle ürettiği balıkları satmaya çalışan insanlara bu konuda daha fazla saygı göstermenizi tavsiye ederim. Bir balık satış boyuna gelene kadar çok emek alıyor. Tam büyüttüm diyorsunuz bakıyorsunuz balık kuyruk kısmış veya başka bir hastalık olmuş. Gerçekten emek isteyen bir iş. O yüzden üreticilerle boş pazarlık yapmayın. Yani 1 balık alacağınız üreticiyle anlamsızca pazarlık yapmayın. Hatta bence hiç yapmayın. Ama huyunuzsa artık onu da kibar bir dille “biraz indirim yapabilir misiniz ” diye sormak bence alıcıya yakışan bir hareket olur. Satıcının zaten gönlünden koparsa size indirimini yapar hatta hediyesini bile yollar 🙂

Genel olarak yıllardır değişmeyen şu; en ucuz beta veil tail dediğimiz tül kuyruk yani klasik beta balığı oluyor. Fiyatı ve ona davranış şekli hiç değişmez. Petshoplarda plastik su bardaklarında günlerce ölene kadar satılmayı bekler.

Beta balığı türleri için tıklayın

Beta balığı bakımı hakkında bilgi edinmek için tıklayın

Değerli arkadaşlar beta balıklarının fiyatlarıyla ilgili kısa bilgiler vererek aynı zamanda biraz da piyasanın nabzını da tutmuş olduk diye düşünüyorum. Yazıların devamı gelecek diyorum ve takipte kalın diyorum 🙂

Bu sene beta balığı fiyatları (2019) nasıl ?

Sanki sene sonuna doğru fiyatlar biraz arttı. Nedeni ise ithal olarak yollanan balıklar yani Tayland ve Endonezya’dan yollayan üreticilerden alımlar arttıkça balık sayısı azalmaya ve fiyatlarda talep arttığı için yükselmeye başlamış olabilir.

Tabii yine kalite faktörü devreye giriyor. 20 liraya da beta var 200 liraya da hatta 2000 liraya da var. Bu fiyatlar tamamen balığın kalitesine göre değişiyor. Peki nedir bu beta da fiyatları belirleyen kalite kriterleri ?

Öncelikle üretici. Sonra balığın formu ve rengi gibi kriterler. Renk eğer nadir bir renkse balığı oldukça değer katar. Bunun yanında formu da standartlara uygunsa bu da etkilidir kalite konusunda. Sonuç olarak her keseye göre beta balığı var diyebiliriz. Burada değeri birazda alıcı belirler.

Beta balığı fiyatları neden bu kadar arttı ?

Sonuçta bu balıklar dolarla geliyor arkadaşlar yani dolar üzerinden alınıyor. Dolar arttıkça balık fiyatları da artar. Tabii ki sadece maliyet balık değil. Bunun kargo parası var, taşıma parası var, vergisi var, gümrüğü var. Bunlarda eklenince fiyat artıyor. Bir de balık kalite kalite değişir. Fiyatı balığın kalitesi belirler. İyi balık her zaman pahalıdır ama aldığınıza değer. 2018’de 900 TL’ye crosstail crowntail satıldığını biliyoruz. Alıcısı var. Ancak ne zaman ve kime satarsınız o belli olmaz 🙂

Türkiye’de bu yıl (2019) itibariyle geçen seneye oranla beta balığına olan ilgide çok ciddi düşüş var. Bunda facebook’un ani ve çok ciddi şekilde satış yapan veya yapmayan balık gruplarını kapatması da çok etkili. Zaten 4-5 tane kalabalık beta gruplarında 3 tanesi kapandı. Bunlar Betta Halfmoon Türkiye, Türkiye Betta Platformu ve Hobimiz Betta grubu. Ki en aktif grup hobimiz bettaydı bir zamanlar. Benim grubum olan Kerim’in Pet Dünyası grubu ayakta kalan gruplar arasında. 2500 üyesi olan bir grup oldu. Ve şu anda Facebook Türkiye’deki en güçlü beta balığı grubu. Tabii burada benim kişisel tutumum ve moderatör arkadaşlarımın desteğiyle bunu koruyoruz.

Satışlarda grupların kapanması da çok etkili

2018 itibariyle ne kendim ne de bir başkasına ithal balık satış yaptırmama kararı aldım. Yerli üreten arkadaşlar belirli kurallara uyduktan sonra balıklarını sergileyebiliyorlar grubumda. Madem herkesin dilinde yerli üretim yerli üretim var buyursun o zaman herkes yerlileri görelim 🙂

Tabii böyle kararlar aldığınız zaman sevilen biri olmuyorsunuz 🙂 ama doğrusunun bu olduğuna ve bir kaç kişi bende dahil 2 balık satılacak diye grubun kapanma riskini tamamen sıfıra indirme kararı aldık ve sürdüreceğiz.

Gruplarda sürekli satış odaklı paylaşımlar yapmanın sonu malesef bu sene geldi. Facebook çok ciddi grupları kapattı. Binlerce aboneli onlarca grup kapandı. Beta dünyasında da çok büyük gruplar kapandı. Şikayetler üzerine bu kapanmaların olduğunu düşünüyorum. Şimdi herkes daha dikkatli davranıyor. En azından eskiden gönderiler onaysızken şimdi onaydan geçiyor ve fiyat bilgisi vs gibi uyarı işareti çıkan iletiler onaylanmıyor. Bu şekilde daha kontrollü oldu bana göre. 2-3 satış yapana kimsenin lafı yok arkadaşlar ancak ayda yüzlerce balık satıp ciddi bir gelir elde ediyorsanız birilerinin gözüne batarsınız.

Peki en ucuz beta balığı hala hangisi ?

Beta balığı denilince akla ilk gelen balık işte veil tail betalar. Hala petshoplardan en ucuza bulabileceğiniz bir beta türü. Hatta betta splendens’in ilk türü. Yani bizden tüm evcil beta türlerinin atalarından diyebiliriz bu türe. Petshoplarda malesef hala bardaklarda, fanuslarda ve çok ufak kaplarda satılmayı bekleyen bir sürü beta var. Sadece ülkemizde de değil tüm dünyada bu böyle malesef.

Ancak size şöyle bir bilgi vereyim. 1 veil tail beta toptancıda şu anda 4-5 TL arası bir fiyata satılıyor. Bakın toptancıda diyorum. Yani bu toptancıya getiren bir büyük toptancı yani ithalatı asıl yapan kişi var. Demek ki ona bu balık 1-1,5 TL gibi bir fiyata geliyor ki o da üzerine biraz kar koysun ve o da kazansın. Yani buradan aslında Tayland’da veya Endonezyo’da ne kadar kolay beta üretilip büyütüldüğünü anlayabiliyoruz. Bunun formülü nedir bilmiyorum ama Türkiye şartlarında bu bana göre mümkün değil. Dolayısıyla ithalat devam eder. Çünkü 1 liraya gelen bir balığı burada üretmenin anlamı yok mantık olarak.

Beta balığı üretimi yaparak nasıl gelir elde edebiliriz ? Bu fiyatlara satabilir miyiz ?

İlk olarak şunu gönül rahatlığıyla söyleyerek konuya başlayacağım.
Ürettiğiniz balıklar hiç bir zaman elinizde kalmaz. Mutlaka satılır.

Rahatladıysak devam ediyorum 🙂

Değerli arkadaşlar, burada kritik nokta seçici üretim yapmak. Nedir seçici üretim ? Seçici üretim adından da anlaşılacağı gibi üretilecek balıkları seçerek bu işe başlamak. Yani iyi balıklar alarak iyi yavrular elde etmek ve ortalama üzeri fiyatlara satabilmek için seçici üretim yapmak. Seçici üretim konusunu direkt satış amaçlı düşünmek de tabii ki doğru değil. Seçici üretimle hiç bir gelir beklemeden hayalini kurduğunuz betayı da üretebilirsiniz. Buna göre de bir çalışma yapabilirsiniz. Ancak konumuz beta balığı fiyatları üzerine olduğu için ben gelir elde etme üzerinden devam edeceğim yazıma.

Örneğin A kalite bir halfmoon beta çifti aldınız. Bu takımı günümüz şartlarında en az 250 TL’ye alırsınız.
Bu takımdan ortalama 20 adet orta kalitede erkek. 5 adet de anne baba kalitesinden yavru elde ederseniz bu gayet iyi bir üretimdir. Minimum 4 ayda satış boyuna geldiğini düşünürseniz orta kalitede çıkan yavruları minimum 30 TL’ye gruplardan satarsınız. 20×30 = 600 TL. A kalite çıkan yavruları eğer tekrar üretim düşünmüyorsanız hemen satın. Onları da en az 100 TL’den sattığınızı hesap edersek 5×100 = 500 TL.
20 tane de 15 TL’den dişi sattığınızı düşünün. 300 TL’de dişilerden elde ettik.

Bakalım matematik de ne kadar kazandık ?

Toplamda 1400 TL gelir elde ettik. 250 TL balıkları alırken vermiştik. 4 ay boyunca da elektrik – su ve yem gibi masraflara da 200 TL yazarsak ne yapar ? 1400 – 450 = 950 TL. Sonuç matematik de bize 1 çift balıktan 4 ayda 950 TL, ayda 237,50 TL gibi bir gelir verdi. Burada hem hobimizi yapmış olduk hem de az da olsa bir gelir elde etmiş olduk. Her ay bu işten kendinize bir ayakkabı alabilir, bir taksite girebilir veya çatır çatır yemeyi tercih edebilirsiniz. Tabii bu sonucu yüksek olasılıklara rakamlar vererek matematiksel değerler olarak aldık 🙂 İşin bir de biyolojik tarafı var.

Biyolojik tarafı şu; bahsettiğim konu bir canlının üremesi. Uygun şartları sağlasanız bile iyi sonuçlar elde edemeyebilirsiniz. Çünkü aldığınız balığın genetik geçmişini bilmiyorsunuz. Yukarıda verdiğim 25 erkek rakamı çok iyi niyetli bir rakam. Konu beta ise bu böyle malesef. Veya şöyle diyelim; 25 adet erkek betayı 4 ay içinde hepsini aynı boy yapmanın garantisi yok. Neden ? Çünkü hepsi aynı hızda büyümüyor. Bazısı kısa kalıyor bazısı hasta oluyor bazısı çok yemiyor gelişemiyor. Gruplarda farketmişsinizdir. Herkes bir şekilde betaları üretiyor. Yavrular çıkıyor. Belirli bir boya geliyor. Ama ondan sonrası yok. Çoğu kişi satış boyuna getiremiyor bu balıkları ve bu oran çok yüksek.

Bu kadar balığa bakabileceğinizden emin olun

Bir de siz her zaman bu balıklara bakım yapabilecek misiniz ? Gerçekten bir balığı yavrudan büyütüp satış boyuna getirmek oldukça emek isteyen bir iş. Ve bu betada çok daha zor çünkü 2.aydan itibaren erkekleri ayırmanız gerekiyor ki kuyruk açsınlar. Bu da hep ayrı ayrı kaplar demek. Ayrı ayrı yemleme, su değişimi, bakım demek.

Gelin ayda 25-30 balık değil de 8-10 balık satışa boyuna getirelim

İşte burada asıl seçici üretim ve kaliteli balık kavramları devreye girer. İyi bir üreticiden aldığınız balıklardan size o kalitede her ay 5 tane balık verse hem çok daha temiz ve zahmetsiz hem de garanti gelir elde edersiniz. Her ay ortalama 40 TL’den 10 tane balık satsanız 400 TL. Bence çok iyi. Ama kolay değil. Kısacası öyle 1 çift balık alayım her ay 300-400 TL gelir elde edeyim diye bir şey yok arkadaşlar 🙂 O yüzden büyük hayallere kapılmayın. Bu işin matematiği ancak çok büyük bir üretim planı yaparsanız denkleşir. Yani 1 çift balık değil de siz ayda 10 çift balığı eşleyeceğim diye düşünün. Bu nüfus ve gelecek yavrular için boylandırma akvaryumları ve kaplar hazırlayın. Sistemi kurduktan sonra her ay 50 tane balık satabiliyorsanız ortalama bir gelir elde etme ihtimaliniz var. Ama 1000’lerce balıkla uğraşmanın gerektirdiği zaman, mekan ve enerji gibi şartları sağlayacağınızı da unutmayın.

Beta balığı fiyatları neden böyleymiş anlatabildim mi ?

Arkadaşlar gördüğünüz gibi iyi niyetlerle bile yaptığımız hesapta çok fazla elle tutulur bir gelir elde edemiyoruz. Yani sabit bir gelir elde edemiyoruz çünkü imkanlarımız kısıtlı. İklim buna müsait değil. Beta balığını bir lepistesle, kılıçla hatta discusla bile karıştırmamak lazım. Ayrıcı en belirgin özelliği bir arada bakılamaması. İşi zor kılan da bu.

Dolayısıyla size tavsiyem bu işi yaparken sadece gelir elde etmek adına yapmayın. Mutlaka gelir elde etmek için stratejiler geliştirin ancak çok hayal kurmayın. Yani ” ayda 50 tane balık satayım en kötü 30 liradan 1500 TL” diye düşünmeyin. Bu yapılamaz bir şey değil çok da zor da değil ama imkan ve zaman meselesi. Ayrıca tabii ki tecrübe. Yukarıda fiyatlarını listelediğim balıklar Tayland’da veya Endonezya’da çok büyük çapta üretimhanelerden çıkan balıklar. Size şöyle bir örnek vereyim. Nice Betta Thailand diye bir beta çiftliği var Burada her zaman 75000 şişe de ayrılmış balık var. Siteye buradan ulaşabilirsiniz. 75000 şişe varsa arkadaki üretim hattını düşünebiliyor musunuz ?

Hem zevk yapıp hem de ufaktan bir gelir elde etmek istiyorsanız kalite balıklar alıp onlardan kaliteli yavrular elde etmeye çalışmanızı tavsiye ederek bu konuyu bitiriyorum.