Beta Balıklarını Soğuktan Nasıl Koruruz ?
Hepimizin müzdarip olduğu konulardan birisi de beta balığının kış ayları geldiğinde tasalandığımız acaba ısıtıcı mı taksam karbon ısıtıcı mı alsam veya oda sıcaklığında mı tutsam diye hepimiz dertlere bürünüyoruz 🙂 Daha önceki bazı yazılarımda ısıtma konusuna değinmiştim ancak bu yazı da tekrar detaylı şekilde artıları ve eksilerini ele almaya çalışacağım. Bu yazımızda beta balıklarını soğuktan nasıl koruruz gibi çok sorulan bu sorunuza cevap veriyoruz Isıtma modelleriyle başlıyorum.
Akvaryum ısıtıcı ile ısıtmak
En bilindik yollardan birisidir. Ancak olumsuz tarafı eğer kabınız ya da akvaryumunuz küçükse ısıtıcı çok yer kaplar. Görselliğe önem veriyorsanız sizi rahatsız eder. Ama olmazsa olmaz diyebileceğimiz ekipmanlardan biridir. Daha önce beta balığına ısıtıcı gerekli mi diye bir yazı hazırlamıştım, tıklayın > Bu tip bir ısıtıcı kullanıyorsanız 26-28 derece arasında ayarlayın ve bırakın. Ancak burada çok önemli bir detaydan bahsedeceğim. En düşük 25watt alsanız dahi eğer akvaryumunuz 2-3 litre arasıysa ve bu ısıtıcıyı 26 dereceye ayarlarsanız su hacmi az olduğu için ısıtıcı suyu birden ısıtır ve 26 dereceden fazla olur.
Buna çok dikkat edin. Evet termostat vardır ancak bu tür cihazlarda olan termostatlar anında algılayamazlar. Yani termostat algılayana kadar su çoktan ısınır. Bunu önlemek için benim yaptığım yol hacime göre dereceyi ayarlamak. Mesela üretim akvaryumu olarak kullandığım 2-3 litrelik kaplarda eğer ısıtıcı kullanıyorsam dereceyi 24’e ayarlarım ve takip ederim. Dereceyle ölçerim. Bunu 1 güne yayarım ki sabitlenene ve emin olana kadar. Emin olduktan sonra balıkları salarım. Bu önemli bir konu lütfen dikkate alınız.
Yeni teknoloji Karbon ısıtıcılar
Son teknoloji gerçekten 🙂 özellikle beta balığı için harika bir yöntem. Sistem alttan ısıtma şeklinde çalışıyor. Termostatlı ve termostatsız olarak farklı modelleri var. Akvaryumun altına seriyorsunuz resmen. Ama en güzeli önce bir strafor parçası koyup daha sonra üzerine karbon ısıtıcıyı koyarsanız tam yapışma sağlıyor cama. Eğer cama tam yapışmazsa ısıtma kaybı oluyor. Alta keçe serenlerde var. Sistem rezisdans mantığıyla çalışıyor. Bununla ilgili bir video hazırlamıştım aşağıda izleyebilirsiniz.
Oda sıcaklığı ile ısıtma sorununu çözmek
Bu benim kullandığım bir yöntem. Odayı kalorifer peteği sayesinde yani doğalgazla ısıtıyorum. Oda sıcaklığı 26-27 derecelerde olduğu zaman sularda 1 veya yer yer 1,5 derece eksi rakamlarda oluyor. Yani 24,5 – 25 dereceler arası değişiyor. Sonuçta ortam ısınırsa her şey ısınıyor. Bende bunu kullanıyorum. Zaten hem ülkemizde hem de dünyada neredeyse tüm balık üretimhanelerinde bu yöntem kullanılıyor. Bunu klima ile de yapabilirsiniz. Yeter ki sabit bir kaynak olsun. Veya odanıza elektrikli bir ısıtıcı alabilirsiniz. Bu sistem sayesinde akvaryum ısıtıcısı veya karbon ısıtıcı kullanmanıza gerek kalmaz. Ancak ben bazen alt akvaryumlarda ısıtıcı kullanıyorum. Özellikle yeni yavrular için.
Kalorifer peteğinin üzerine koyarak ısıtma (en son yapılacak iş )
Bu sistem durumu kurtarmak için bir süre kullanılabilir ancak şöyle; radyatörü önceden boş şişelerle deneyerek ısıtma gücünü test etmeniz gerekir. Yani önce boş su şişeler koyun. Kalorifer açık kalsın. 5-6 saat sonra bakın kaç derece olmuş. Eğer çok ısınmışsa kalorifer vanasından kısın. 5-6 saat sonra tekrar bakın. Bunu 1-2 güne yayın ve ta ki 26-28 derecelik arayı bulana kadar. Geçici bir süreliğine bu yöntemi kullanabilirsiniz. Kontrol gerektiren bir yöntemdir.
Okuduğunuz bu sayfada beta balıklarını soğuktan nasıl koruruz sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik.Açıkçası balığa para veriyorsanız lütfen ısıtıcıya da paran verin diyorum her zaman 🙂
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>