Beta Üretim Akvaryumu Nasıl Olmalıdır ?
Nerdeyse beta üretiminde en önemli konulardan biri de beta üretim akvaryumunun durumu. Ufak bir kapta, kovada, akvaryumda, saklama kabında, yoğurt kabında hatta bardakta dahi beta balığı üretebilirsiniz. Yeterki tam hazır bir dişi bulun ve ona uygun erişkin bir erkek. Bardakta dahi üretebilirsiniz.
Tabii olayı basite indirgemek için bardak örneğini verdim. Balığı üretmek çok kolay olay yavruları büyütmek. Bana göre bir üretici bende dahil eğer çıkan yavruların tamamını istikrarlı şekilde öldürmeden büyütebiliyorsa olayı çözmüş diyebiliriz.
Beta üretim akvaryumu ufak olmalı
Kesinlikle çok önemli. Neden ? Yavruların ilk 1 hafta yemlenmesi açısından ufak hacimlerde yavrular bir arada kalır ve verdiğiniz yemlere daha çabuk ulaşır. Çok enerji harcamazlar bu yüzden de aşırı yemleme yapmanıza gerek yoktur. Ek olarak yeni doğan yavrular çok ufak oldukları için verdiğiniz yemlerin oranına dikkat edin. Yiyorlar diye yemi abartmanın anlamı yok. Yavru kayıpları çok büyük oranda yanlış yapılan yemlemeler yüzünden oluyor.
Akvaryum ölçüsü mesela 30x20x20 diyelim. Bu ideal bir ölçü. Burada ilk yapılacak iş suyu yarım doldurmak. Yani 20 cm’lik yükseklikte 10 cm’ye kadar su doldurmak gerekiyor. Bunun nedeni ise erkeği yumurta toplarken ve yavrular çıktıktan sonra yuvadan düşen yavruları tekrar yuvaya koyarken daha az yorulmasını sağlamak.
Eğer su yüksek olursa erkek sürekli aşağı yukarı iner çıkar ve daha çabuk yorulur. Üretimden sonra bu erkekler genelde hasta olurlar. Özellikle halfmoon beta erkeklerinden bu çok sık yaşadığım bir durum.
Akvaryum boş olmalı
Akvaryumda zeminde kesinlikle hiç bir şey olmamalı. Kum, lav kırığı v.s gibi. Bu malzemeler erkeğin yumurtaları bulmasını zorlaştırır. Zemin boş cam olmalı.
Yuva malzemesi neler olabilir ?
Bazı erkekler ne yuva malzemesi koyarsanız koyun gider kendi istediği yere köpük yapar. Bazen bu köpük yuva dişinin salınmasıyla birlikte tamamen dağılır ama merak etmeyin çiftleşmeden önce erkek çok kısa sürede tekrar bir yuva yapar. Yumurtaları yuvaya taşırken yuva küçük olsa dahi gece boyunca yuvayı en iyi şekilde yapmak için uğraşır.
Yuva malzemelerine örnek vermek gerekirse; benim en çok kullandığım naylon parçasıdır. Şeffaf bir naylon parçasında hem yumurtaları yukarıdan görürsünüz hem de kullan at bir malzemedir. Strafor parçasıda kullandığım olmuştur ancak uzun zamandır kullanmıyorum.
Meşhur catappa yaprağından da yuva malzemesi yapabilirsiniz. Su mercimeği, pistia bitkisi gibi su yüzeyinde yaşayan bitkilerden de doğal yuvalar oluşturabilirsiniz.
Isıtıcı olmazsa olmazdır
25-26 derecelerde de üretim yapılabilir ama daha profesyonellik ister. Eğer oda sıcaklığınız 28-30 derece arasıysa bu oda sıcaklıklarında ısıtıcı kullanmadan da üretim yapılabilir. Ama hobici kafasında üretim yapılıyorsa en doğrusu ısıtıcıyla üretim yapmaktır. Isıtıcıyı 28 dereceye ayarlayın ve balıklarınızı alıştırmak için üretim akvaryumuna koyun.
Dişiyi nereye koyacağız
Erkekle dişiyi aynı anda salmıyorsanız dişi için suyun içinde korunaklı şekilde duracak bir kaba ihtiyacınız var. Bu da çok basit. 1, litrelik kola şişesi veya su şişesini kafadan 10 cm aşağıdan kesin. Altını da 2 cm aşağıdan kesin. İşte size iki ucu açık ama etrafı kapalı bir kap. Bu kabu suya koyun ve dişiyi bu kaba salın. Erkek orada dişiyi gördükçe yuva yapmadaki iştahı kabaracak ve bir köşede yuva yapmaya devam edecektir.