Beta’da Su Değişimi Yaparken Bunlara Dikkat Edin
Hastalıklara sebep olan en büyük hareketlerden biri de su değişimleri. Evet bazen yanlış ve gereksiz yere veya fazla yapılan su değişimleri de betalarımızı hasta edebiliyor. Kaplarda veya akvaryumlarda yapılan su değişimlerinde dikkat ettiğimiz bazı şeyleri sizlerle paylaşacağım.

Hortum gezdirmeyin
Geçtiğimiz yıllarda hastalıklarla çok uğraştım. Kuyruk kısması, kuyruk erimesi adeta günlük işlerime dönüştü. Hatta kuyruk kısması için bir ilaç buldum, ona şişe yaptım, sattım vs. Green ixir tıklayın İlaç malahit yeşilinin çözülmüş hali. Beta’da kuyruk kısması için birebirdir. Sizde evde kendiniz yapabilirsiniz.
Akşam yatıyordum balık sağlam, sabah kalkıyordum balık asılı kalmış, kuyruk kısıyor. Bir dönem gerçekten beta üretimini bırakmayı düşündüm. Çünkü o kadar emek harcıyorum ama sonuç alamıyorum. Alıyordum ancak hastalıkla çok uğraşıyorum ve sebebini bulamıyordum. Sonra ciddi bir değerlendirme yaptım ve son olarak hortum gezdirmeden kaynaklı olduğunu düşünerek hortum gezdirmeyi bıraktım.
Hortum gezdirmeden kastım şu; dip çekimi yapar gibi her kaba ayrı ayrı hortumu sokup çıkartmak. Bu şekilde şu olmuş oluyor. Balıklar evet birbirlerine karşı bağışıklık kazanmış oluyor ancak bir kapta oluşmuş hastalığı ister istemez başka kaplara taşımış oluyoruz aynı hortumla. İstediğiniz kadar temiz olun bunu engellemek çok zor.
Hastalık oluşturan bakteriler su da her zaman varlar ancak balığın mukozasında zayıflama olduğunda yerleşecek alan buluyorlar. Bazen balıklarımıza ne kadar iyi baksak da hasta olabilirler. Çoğalacak zemin bulmuş bakterileri hortum gezdirmeyle diğer kaplara da taşıyarak yaymış oluyoruz malesef.

Tabii ki hortum gezdirerek başarı sağlayanlarda vardır. Herkesin bir yöntemi var. Bu işin tek bir doğrusu yok. Ben tecrübelerimi aktarıyorum.
Su değişimi sistemini değiştirdim
Bu tespitten sonra su değişimlerini hortum gezdirmek yerine kapları tek tek kovaya boşaltarak yapmaya başladım ve hastalığı tamamen kontrol altına aldım. Hatta hiç hastalıkla uğraşmaz oldum. En fazla 1-2 balığım hasta oluyordu en fazla. Onlarda kendi kaplarında iyileşiyorlardı veya ölüyorlardı.
Gerçekten bu yöntemi bulmama çok sevindim. Aslında ne kadar basit bir şey değil mi ? Bir hortum yüzünden sürekli hastalıkla uğraşıyorsun. Aslında ben bir süre buna inanamadım. Yani bu yüzden olamaz dedim. En son bu kalmıştı zaten sebep olarak. Neyse ki sonunda çözdüm ve şimdi kullandığım su değişimi yöntemine geçtim.
Yeni su değişimi sistemimden çok memnunum
Detaylı bilgiyi ve videoları bu sayfada bulabilirsiniz. Genel yorumum ise; bu sistemi yaptım ve çok rahatladım. Şu anda 1 saat içinde 150 kabın su değişimini tamamen ve sağlıklı bir şekilde yapıyorum. Hiç yorulmadan.
Tayland’dakileri hafife almamak lazım. Adamlar bize sanki çok ilkel yöntemler kullanıyoruz havası veriyorlar ama olay hiç öyle değil. Adamlar baştan taşırma sistemi yapmış. Şişelere basıyorlar suyu taşan su gidiyor. Biz de bakıyoruz. Her zaman söylenene ve ufak videolara inanmamak lazım.
Akvaryumlarda su değişimi yaparken ne yapalım
Akvaryumlarda su değişimi yaparken ben şunu yapıyorum. Tek bir hortum kullanıyorum ancak 2 adet kovam var. Bu kovalardan birinde temiz su, diğerinde ise saf klor var. Evet bildiğimiz klor. Katı halde. Klor hem çok ucuz hem de çok etkili bir dezenfektan. Şöyle yapıyorum; A akvaryumunun suyunu çektikten sonra hortumu tamamen klorlu suyun içine koyuyorum. 5 dk bekletiyorum. Klor ne var ne yok canlıyı yok ediyor. Sonra klor kovasından çıkarıp hortumu temiz su kovasına koyuyorum, yani duruluyorum diyelim. Yavrular için özellikle çok öldürücü çok dikkat etmek lazım. Bu işlemi her su çekme işleminde uyguluyorum. Bu sayede hortumla bir bakteri geçse dahi klorlu suda yok oluyor. Aynı şeyi kepçe gibi ekipmanlar içinde kullanıyorum.
Klor oranını 5-6 lt suya 8-10 tanecik şeklinde klor atarak ayarlıyorum.

Veya klorla uğraşmak istemiyorsanız şunu da yapabilirsiniz. Her akvaryum için farklı hortumlar kullanabilirsiniz. Bu sayede de bir geçiş olmaz. Ancak akvaryum sayısı fazlaysa bu da bir maliyet getirir.
Evet arkadaşlar kendi yöntemlerimi olabildiğince anlattım. Faydası olabileceğini umuyorum. Kolay gelsin.