Bir Balığın Fiyatını Neler Belirler ?
Çoğunlukla üreticilerin dert ettiği ve rahatsız olduğu bir konu olan balık fiyatlarıyla ilgili bir yazı hazırladım. Fiyatlara direkt ve dolaylı yoldan etki eden faktörlerden bahsetmeye çalışacağım. Gelin bu sayfada bir balığın fiyatını neler belirler sorunuza cevaplar bulalım.
Üretimi zor olması fiyatı etkiler
Ben biraz betacı olduğum için betadan yola çıkacağım ama diğer balıklara da değineceğim. Örneğin beta balığı bir üretimde ortalama 100 yavru veriyor. Bu balıklardan %50’si erkek çıksa 50 ayrı kap demek. Satış boyuna gelmesi minimum 4,5 ay. Satışa gelene kadar su değişimi, temizlik, hastalık gibi zaman ve para harcadığınız bir çok kriter var. Bunu bir Lepistes için diyemeyiz. Neden ? Çünkü 50 tane lepsitesi aynı akvaryumda satana kadar beslersiniz. Ama betayı besleyemezsiniz. Mutlaka baskın erkekler çıkıp diğer erkekleri rahatsız ederek huzuru kaçıracak ve hastalıklar başlayacaktır.

Bu yüzden yerli beta balığı ithallere göre daha pahalıdır. Pahalı dediğimde türüne göre değişir.
Klasik bir lepistesi 5 TL’ye çoğu yerden alırsınız hatta 3 TL’ye dahi alırsınız. Çünkü karma bir akvaryumda 10’larca lepistesi bir arada büyütürsünüz. O yüzden fiyatı 5 TL’dir. Ama bir full red lepistesi 3 TL’ye alamazsınız. Diğer türlere göre daha hassastır. Çabuk hastalanır. Su şartlarından çabuk etkilenir. Üreticisi emek harcar. Dolayısıyla fiyatı 15 TL’nin altına düşmez.

Balığın türü ve yaşam şartları da fiyatı belirler

Discus. Bana göre en güzel balıklardan biri. Üretimi hem zor hem de çok emek isteyen bir iş. E ne olsun peki bu balık 5 TL mi olsun ? Ne yazık ki hayatında 1 tane bile balık üretememiş kişiler bir canlının nasıl yetişkin hale geldiğini bilmediği için balıklara kendilerine göre bedel biçerek hemen “çok para yeaaaa” diye yorum yaparlar. Ama bilmezler ki bu balığın üreticisi bu kıvama gelmek için bu işe ne kadar yatırım yapmış yani ne kadar para harcamış, ne kadar emek harcamış. Anlamazlar.
İthalat yoluyla gelen çok güzel balıklar
Türkiye’ye yeni gelen ve piyasaya sokulan yeni balıklar her dönem oluyor ve pahalı oluyor. Mesela geçen sene bir kılıç kuyruk türünün çiftine 400 TL demişlerdi. Aynı şey beta içinde geçerli. Mesela Tayland’da meşhur üreticilerden bir takım iyi balık almak isteseniz 250 TL’den başlıyorsunuz. Hakkı mı bence hakkı. Ama anlayana…
Yani bir balık olsun gözüyle bakan insanlar bu tür balıkları almak için satıcıyı oyalamasın. Benim görüşüm bu. Çünkü anlamıyor. Yani değer vermiyor demek istiyorum. Kargada kuş kanarya da kuş ikisi arasında fark yok mantığıyla bakıyor bu insanlar büyük ihtimalle 🙂
Mesela köpeklerden örnek verelim. Alman kurtlarında bir fiziki standart vardır. Örneğin show duruşunda kuyruk yere degmeli, baş yukarıda kalça aşağıda 45 derece bir açıyla duruş vermeli , kulaklar kesinlikle dik olmalı, ağız çok uzun olmamalı gibi daha bir çok kritere göre değerlendirme yapılır ve fiyat bu benzer özelliklere göre artar ve azalır. Bugün 500 TL’ye de alman kurdu alırken 10000 TL’ye de alabilirsiniz.
Akvaryum Balık Türleri Hakkında Bilgiler >>
Renkler her zaman fiyatı yükseltmiyor
Bugün çok renkli balıkları her yerde görüyoruz. Çok uygun rakamlara rengarenk balıklar alabilirsiniz. Örneğin japon balığı. 4-5 TL’ye rengarenk japon balıkları alırken 1000 TL’ye aynı renklere sahip bir deniz balığı da alabilirsiniz. Demek ki gerçekten renk fiyatları belirlemiyor.

Fiyatları alabilen kişi sayısı mı belirliyor ?
Olabilir. Herhangi bir üründe de fiyat pahalı olunca alan sayısı da az olur. Bu da bir kriter.
Üretici faktörü ve üretim amacı da fiyatları etkiler
Bir üretici bir balık türünde markalaşmış olabilir ve kaliteli balıklar üretiyor olabilir. Bu kişi tabii ki fiyatları belirler. Mercedes ile nasıl ki Hyundai fiyatları aynı değilse bu da çok normal.
Başka bir üretici de sürümden kazanmayı hedeflemiş olabilir ve fiyatları daha uygun tutarak fiyat belirleyebilir. Ancak burada mutlaka kaliteden ödün verir. Temel Akvaryum Bilgileri Hakkında Videolar >>
Bu yazıda bir balığın fiyatını neler belirler gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Sevgili arkadaşlar kısaca aslında balık fiyatlarının bazen neden pahalı ve neden düşük olduğunu ve etki eden faktörlerden kısaca bahsetmeye çalıştım. Bir daha ki yazıda görüşmek üzere.