Dişi Betalar Birlikte Yaşar mı ?

Evet yaşar. Ama alışmaları uzun sürebilir. Şöyle izah edeyim; eğer tümü ayrı ayrı yerlerden gelen dişi betalar ise ve bunların bir akvaryumda besleyecekseniz işiniz biraz daha zor. Ama zaten aynı akvaryumda birlikte yaşayan dişi betaları alıyorsanız işiniz daha kolay. Hadi gelin şimdi dişi betalar birlikte yaşar mı sorusu hakkında detaylı bilgilere geçelim.

Dişi betalar kavga eder mi ?

Of hem de nasıl kavga eder. Ama erkekler kadar ölümcül değildir. Size bir deneyimimi aktarayım. 2018’de 1 çöp kovasının içinde dişi betaları boylandırıyordum. Çöp kovasını boylandırma kovası olarak kullandım yani yanlış anlaşılmasın 🙂 Bu kovanın içinde yaşayan dişileri bir ara kaplara ayırdım. Ne için bilmiyorum hatırlamıyorum ama bir deneme için olabilir. Neyse. 1-2 gün bu kapların içinde tek kalan dişiler adeta aslan kesildi. Daha sonra mecburen bu dişileri tekrar o kovada birleştirdim. Bir kavga çıktı. Tam okul çıkışı kavgası. Birbirine dalan dalana 🙂

Bir süre sürdü bu kavga. Ben önlem olarak kovanın üstünü kapattım karanlık olsun uzamasın bu mevzu diye. Sabah ittifak sağlanmış, taraflar aralarında anlaşmıştı. Tabii bu dişiler kardeşti. Aynı yer de doğup büyüdükleri için birbirlerini tanıyorlardı. Bu yüzden anlaşma sağlanması kısa sürdü. Ancak hiç birbirini tanımayan dişileri bir araya getirmek büyük risk bana göre.

Beta Akvaryumu Nasıl Olmalı ?

Başka başka dişi betaları aynı akvaryumda beslemek

Bu yapılamaz bir şey değil. Olur. Ancak yeteri kadar sabrınız ve tecrübeniz varsa. İyi bir gözlemci olmak şart akvaryum hobisinde. Ve hamleleri bir kaç adım ilerisini görerek yapmak. Eğer aldığınız dişiler arasında hepsinden çok sert ve sürekli herkesle kavga çıkaran bir dişi beta varsa bu dişiyi hala o akvaryumda tutmanın anlamı yok. Bu kararı da gözlem yaparak alabilirsiniz. Ama tabii en ufak kavgalarda da panik yapıp hemen ayırmaya kalkmak da doğru değil. Zaman tanımak lazım.

Ne yapmak gerekir ? Dişi betaları nasıl birbirlerine alıştırırım.

İlk yapılması gereken ışıkları açmamak. Yani akvaryumunuzda ışık kullanıyorsanız ki kullanıyorsunudur. Dişileri saldıktan sonra en az 2-3 gün ışık hiç açmayın. Ortam loş olsun. Loş olsun ki herkes sakin olsun. Bu süreçte çok yem vermeyin. Hatta 1 gün yem verseniz yeter. Bekleyin ki sürü kültürü oluşsun. Dişiler bir araya gelsin yem bulmak için. İlk günler mutlaka kavgalar çıkar ama sonra anlaşırlar. Eğer çok sert bir dişi varsa ve sürekli kavga çıkarıyorsa o dişiyi alın akvaryumdan. Bir kabın içine koyun ve tekrar akvaryuma koyun. O da orada kendini tedavi etsin. Düşünsün. Ben neden böyle oldum diye 🙂

Aynı üreticiden dişi betalar almak

Burada sanki size karşı sinyal yapıyormuş gibi oldu 😀 ama öyle değil gerçekten. Aynı üreticiden alırsanız bu kavga sürecini çok hızlı atlatırsınız. Çünkü kardeş betalar birbirlerini tanıyorlar. Mesela bende 3 akvaryumda ayrı ayrı dişiler var. Akvaryumlardan birine yeni bir balık atayım hemen o yeni balığı tespit ediyorlar. O balığa gider yapıyorlar mutlaka. Ama sonra anlaşma sağlanıyor.

Bu yazıda dişi betalar birlikte yaşar mı gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Sonuç olarak dişi betalar erkekler gibi her zaman ölümcül kavgalarla biten tartışmalara girmezler. Erkeklerde bu mümkün olmuyor malesef. Ancak yine aynı akvaryumda büyüyen 2 erkek için yaşayamaz demek bir yanlış olur. Neden ? Çünkü zaten tam olarak erkek olduklarını anlamayabiliyorlar. Yani o yüzgeç uzamaları ve kabarmalarla beliren erkekliği pek gösteremiyorlar, gizliyorlar. Dolayısıyla belki böyle 2 erkek bir arada bakılabilir. Denemeye değer mi bence gerek yok. Onun yerine dişi besleyin daha iyi. Zaten erkekler tam olarak formlarını veremedikleri için dişilerden pek farkları olmaz.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>