Akvaryumda Fotosentez – Doğada Böyle Fotosentez Yok

Çok seviyoruz, bayılıyoruz böyle kabarcıklar çıksın dipten yukarı doğru. Balıkları bitkileri değil resmen hava kabarcıklarını izliyoruz:) Suyun üstü böyle köpük köpük olsun. Verelim co2’yi verelim gübreyi. Elimizi korkak alıştırmayalım 🙂 Ama bazen de olmuyor. Peki akvaryumlarda fotosentez nasıl gerçekleşiyor. İşte akvaryumda fotosentez sorusu hakkında daha fazla bilgi:

Peki akvaryumda nasıl oluyor bu kadar fotosentez ?

Fotosentezi, bitkilerin hayatta kalmak için kendi besinlerini ürettikleri bir süreç olarak düşünebiliriz. Bu karmaşık kimyasal olayın gerçekleşmesi için birçok faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. Fotosentez, anlaşılması kolay olmayan bir konu olabilir ve oldukça detaylıdır. Ancak, hem kendim hem de sizlerin anlayabileceği bir şekilde bu konuyu özetlemeye ve akvaryumlarla ilişkilendirmeye çalışacağım.

Fotosentez, ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürmesi

Bitkilerin yeşil kısımları, yani yapraklar ve yeşil gövdeler, içlerinde kloroplast adı verilen hücreler barındırır. Bu kloroplastlar, bitkilere yeşil rengini veren klorofil pigmentini içerirler. Bu nedenle bitkiler yeşil renkte görünürler; çünkü klorofil, bitkilere bu yeşil rengi kazandıran bir pigmenttir.

Bitkiler, ışığı doğrudan kullanamazlar, bu yüzden klorofil pigmentleri önemli bir rol oynar. Klorofil, ışığı emerek bitki hücrelerinde kimyasal enerjiye dönüştürür. Daha sonra, karbondioksit ve suyu kullanarak besin ve oksijen üretimi gerçekleşir. Elde edilen besin genellikle şeker (glikoz) şeklinde depolanır ve bitki tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır. Bitkinin ürettiği fazla oksijen ise dışarıya verilir.

İşte burada, fotosentezi anlamaya çalışırken, bazen karmaşıklığının içinde kaybolduğumuz, bazen de bu süreci çözdüğümüz anlar olur. Kısacası, fotosentez, ışık enerjisinin gerekliliğini anlıyoruz, olması gereken bir güneş veya yapay ışık kaynağı olduğunu biliyoruz ve fotosentezin sadece yapraklar ve gövdelerde gerçekleştiğini, köklerde ise su emme işlevi gördüğünü anlıyoruz.

Burada fotosentezin çok güzel anlatıldığı bir video var. Akılda kalıcı.

Fotosentez çok uzun bir konu

Başlıkta da belirttiğim gibi akvaryumda fotosentez öyle 1 sayfada anlatılacak bir olay değil. Bilim hala fotosentezi işte şudur diye tam olarak açıklamayazken benim burada yazmam ayıp olur 🙂 Ancak şunu anlıyoruz. Fotosentez için ışık, su ve co2 mutlaka şart. Ama tabii en önemlisi ışık. Çünkü işlemi başlatan ışık. Bitki Akvaryumları Hakkında Detaylar >>

Peki gelelim asıl konuya doğada akvaryumlardaki gibi fotosentez var mı ?

Akvaryumlardaki bitkilerin doğadaki vahşi halinden oldukça farklı bir büyüme şekli sergilediğini görmekteyiz. Bu fark neden kaynaklanır? Doğada, bu bitkiler çoğunlukla tatlı suların kenarlarında yaşarlar ve kökleri suyun içindeyken yaprakları suyun üstünde bulunur. İşte burada “emers” terimini duymuş olabilirsiniz. Ben de bu terimi daha sonraları öğrendim, yaklaşık 7-8 yıl önce hayatıma girdi. “Emers” terimi, bitkilerin köklerinin suda, yapraklarının ise suyun dışında, ancak nemli bir ortamda yaşadığı bir büyüme sistemini tanımlar.

Bu demek oluyor ki akvaryumlarda yetiştirdiğimiz bitkiler, doğadaki vahşi akrabalarından oldukça farklı bir yaşam tarzına sahiptir. Doğal yaşam alanlarından koparıldıklarında, bazı adaptasyonlar ve özel bakım gereksinimleri ortaya çıkabilir.

İşte Dünya’nın en büyük emers bitki üreten firmalarından biri : DENNERLE

Diğer firma ise Tropica

İki firmada dünyada çok üst tabakada bu işte. Dünya’nın çoğu ülkesine ihracat yapacak kadar stoklara sahipler.

2 sene önce bende ufak bir emers bitki üretim işi yapmıştım.

Akvaryumlarda yaptığımız iş, bitkilerin fotosentez yapmalarını teşvik etmek için ışık ve gübre gibi kaynakları bolca sunmaktır. Ancak fark ettim ki her bitki aynı hızda ve yoğunlukta fotosentez yapmaz. Bazı bitkiler daha hızlı, bazıları ise daha yavaş fotosentez yapar. Örneğin, Cuba ve Montecarlo gibi zemin bitkileri, hızlı fotosentez yaparak bize oksijen dolu bir gösteri sunabilirken, Java Moss gibi bitkiler daha yavaş fotosentez yapabilir ve bu gösteriyi izlemek daha zor olabilir.

Siz bitkilerin fotosentez yapamadığını düşünmeyin sadece çünkü göremiyorsunuz. Belki daha yavaş yapıyorlar, ama mutlaka yapıyorlardır. Zaten bu işlem olmadan hayatta kalamazlar. Bu nedenle bu konuyu bir saplantı haline getirmeyin ve kendinizi fazla sıkıntıya sokmayın. Fotosentezi göremediğiniz için endişelenmeyin.

Temel Akvaryum Bilgileri Hakkında Videolar >>

Işığı yaktım gübreyi verdim fotosentez göremiyorum. Oldu 😀

Bu kadar kolay mı arkadaşlar sizce. Yani hemen ve kesin olması mı lazım ? Hiç mi eksikleriniz olamaz. O yüzden bu konuyu moralinizi bozacak ve hobiden soğuyacak hale getirmeyin. Acele etmeyin.

Bu yazıda akvaryumda fotosentez gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik. Fotosentezle ilgili bir çok kaynak var. Bu kaynakları bize sağlayan ve internete yükleyen herkese çok teşekkürler. Büyük hizmet. Kısa süre içinde fotosentez konusuna bu yazıdan herkesin anlayabileceği şekilde devam edeceğim. Bitki Akvaryumu Co2 Sistemleri Hakkında Bilgiler >>

Şimdilik hoşçakalın.