Doğada Böyle Fotosentez Yok
Hastasıyız böyle kabarcıklar çıksın dipten yukarı doğru değil mi ? Suyun üstü böyle köpük köpük olsun. Verelim co2’yi verelim co2 elimizi korkak alıştırmayalım 🙂
Peki nasıl oluyor bu kadar fotosentez ?
Bizim sinema izler gibi izlediğim bu olay aslında kısaca bitkilerin hayatta kalmak için kendilerine besin ürettikleri bir olay diyebiliriz. Fotosentez anlaşılması kolay bir konu değil, uzun ve detaylı bir konu. Gerçekleşmesi için bir çok kriter olması gereken kimyasal bir olay. Ancak ben hem kendim anladığım hem de sizlerin anlayacağı şekilde durumu özetlemeye ve akvaryumlara bağlamaya çalışacağım.
Fotosentez, ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürme olayıdır
Bitkilerin yeşil kısımlarında yani yapraklarında ve gövdeleri yeşilse gövdelerinde bulunan kloroplast hücreleri içlerinde bitkilere yeşil rengi veren klorofil pigmentini taşırlar. Bitkiler bu yüzden yeşil görünür. Klorofil, bitkilere yeşil rengi veren bir pigmenttir.
Bitkiler ışığı direkt kullanamadıkları için klorofil pigmentleri bu konuda görev alır. Işığı emerek hücreler içerisinde ışığı kimyasal enerjiye dönüştürür. Daha sonra karbondioksit ve suyu da kullanarak besin ve oksijen üretimi gerçekleşir. Buradaki besin şeker (glikoz) bitki bünyesinde depolanır ve kullanılır. Bitkinin kendi için kullandığı oksijenin fazlası ise dışarı verilir.
İşte gözümüzün bayram ettiği, vay be bu işi çözdüm diye börüm börüm gerildiğimiz olay olmaya başlar 🙂
Kısaca şunu anlıyoruz. Fotosentez ister su da ister karada olsun ışık enerjisi olmadığı sürece mümkün değil. Güneş veya yapay bir ışık kaynağı. Ve fotosentezin sadece yaprak ve gövdelerde gerçekleştiğini, köklerde gerçekleşmediğini anlıyoruz. Bitki kökleri daha çok su almak için kullanıyor (bazı bitkiler)
Burada fotosentezin çok güzel anlatıldığı bir video var. Akılda kalıcı.
Fotosentez çok uzun bir konu
Başlıkta da belirttiğim gibi fotosentez öyle 1 sayfada anlatılacak bir olay değil. Bilim hala fotosentezi işte şudur diye tam olarak açıklamayazken benim burada yazmam ayıp olur 🙂 Ancak şunu anlayıyoruz. Fotosentez için ışık mutlaka şart, su mutlaka şart, co2 mutlaka şart. Ama tabii en önemlisi ışık. Çünkü sistemi başlatan ışık.
Peki gelelim asıl konuya doğada akvaryumlardaki gibi fotosentez var mı ?
Akvaryumlardaki gibi delice şekilde yok. Neden yok ? Çünkü doğada tatlı sularda bizim beslediğimiz bu bitkilerin çoğu su dışında yaşıyor. Kökleri su içinde yaprakları suyun dışında. Emers diye bir kelime duydunuz mu ? Bende çok geç duydum. 7-8 sene önce hayatıma giren bir olay. Emersi kısaca bitkilerin köklerinin suda yapraklarının suyun dışında ancak nemli bir ortamda yaşadığı sistem olarak tanımlayabiliriz.
İşte Dünya’nın en büyük emers bitki üreten firmalarından biri : DENNERLE
Diğer firma ise Tropica
İki firmada dünyada çok üst tabakada bu işte. Dünya’nın çoğu ülkesine ihracat yapacak kadar stoklara sahipler.
2 sene önce bende ufak bir emers bitki üretim işi yapmıştım.
Akvaryumlarda bizim yaptığımız olay bitkilere bol kaynak sağlayıp yani fotosentezi arttırıcı ışık, gübre gibi takviyeler vererek bitkileri uzun süre fotosentez yapmaya maruz bırakmak. Gördüğüm kadarıyla her bitki aynı hızda ve yoğunlukta fotosentez yapmıyor. Bazıları daha yavaş bazıları ise daha hızlı yapıyor. Örneğin cuba ve montecarlo gibi zemin bitkiler daha hızlı şekikde fotosentez yapıp bize oksijen şöleni yaşatırken java moss gibi bitkiler daha yavaş fotosentez yaptığı için onlarda bu şöleni izlemek zor.
Siz göremiyorsunuz diye bitkiler fotosentez yapmıyor anlamına gelmez. Daha yavaş yapıyordur ama mutlaka yapıyordur. Çünkü yapmadan yaşayamaz zaten. O yüzden bunu saplantı ve takıntı haline dönüştürmeyin. Karalar bağlamayın. Ya fotosentez göremiyorum diye dertlenmeyin 🙂
Işığı yaktım gübreyi verdim fotosentez göremiyorum. Oldu 😀
Bu kadar kolay mı arkadaşlar sizce. Yani hemen ve kesin olması mı lazım ? Hiç mi eksikleriniz olamaz. O yüzden bu konuyu moralinizi bozacak ve hobiden soğuyacak hale getirmeyin. Acele etmeyin.
Fotosentezle ilgili bir çok kaynak var. Bu kaynakları bize sağlayan ve internete yükleyen herkese çok teşekkürler. Büyük hizmet. Kısa süre içinde fotosentez konusuna bu yazıdan herkesin anlayabileceği şekilde devam edeceğim.
Şimdilik hoşçakalın.
Süper bir yazı teşekkür ederim.
Bu adamın samimi görüşleri olduğuna inanıyorum
https://www.youtube.com/watch?v=AgFttMNw66M