Beta’da Drip Sistemi Nedir ?

Selam arkadaşlar bildiğiniz gibi beta dünyasının en zor işlerinden biri de kaplardaki betalara bakmak. Kaplarda filtre olmadığı için malesef kaplardaki betalar amonyak nitrit nitrat gibi gazlara daha çok maruz kalıyor. Nedeni ise bu maddeleri çevirecek bakteriler malesef kaplarda tutunamıyor. Biz bu durumda ne yapıyoruz peki ? Su değişimi yapıyoruz. En az 2-3 günde bir defa %50 bazen %80 gibi oranlarda su çekiyoruz ve yeni su ilave ediyoruz. Bu eğer kap sayınız fazla ise çok yorucu bir iş haline dönüyor. Bu yazımızda drip sistemi gibi çok sorulan bu sorunuza cevap vereceğiz.

Bu videom da betacıların merak ettiği drip sistemi hakkındaki görüşlerimi anlattım.

Drip sistemi burada devreye giriyor

Nedir bu drip sistemi o halde ? Drip sistemi, kapların bir yerinden delik olduğu ve yukarıdan gelen suyun taşma sonucunda o deliklerden akıp en alt bölmeye yani suyun toplanıp en son aktığı sump bölmesine gidip, orada fikre edildikten sonra tekrar bir motor vasıtasıyla kaplara dağıtıldığı sisteme drip sistemi diyoruz.

Beta Balığı Türleri ve Kapsamlı Bilgi Burada >>

Tabii bu drip sisteminde aslında bütün balıklar aynı suyun içinde olmuş oluyorlar.

Drip sisteminin olumlu ve olumsuz yanları nelerdir ?

Olumlu : tek tek kaplardan her defasında su değişimi yapmanıza gerek kalmaz. Sumptan su çekip yerine temiz su ilave edersiniz olur biter. Ama yine dip çekimi yapmanız gerekir.

Olumsuz : kaplardan taşan sular tekrar tek bir yerden kaplara basıldığı için balıkların hepsi aynı suda olmuş olur. Eğer bir hastalık olduğu takdirde de bütün balıklar etkilenir.

Olumlu : atılan yemler ve dışkıların oluşturduğu ağır gazlar sumpta nitrifikasyon bakterileri olduğu için nitrifikasyon süreci gerçekleşir. Balıklar amonyak ve nitritden daha az etkilenir.

Olumsuz : Borulardan akan su yüksek oranda ses yapar. Ses takıntısı olanların tekrar düşünmesi gereken bir sistemdir.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>