Full Red Lepistes Hakkında Bilinmeyenler

Full red lepistes türü son yıllarda en popüler tatlı su akvaryum balıklardan biri oldu. Tüm lepistes severlerin ilgi odağı oldu. Herkes üretmek istedi ama üretemedi. Bu yazımda çok ilgi gören full red lepistes türü hakkında başka bir yerde bulamayacağınız, derinlemesine teknik ve özgün bilgiler vermeye çalışacağım. Ben bu lepistes türünü 2010’ların başında ilk gördüğümde çok şaşırmıştım. Normalde o güne kadar hep alman lepistes dediğimiz kırmızı kuyruk veya leopar lepistes dediğimiz tür de ve bol miktarda yerli karışık renkli lepistes görmüştüm. Ama full red lepistes türünü ilk gördüğümde artık lepistes dünyasında bir şeylerin kökten değişeceğini anlamıştım.

Full red lepistes türünü bilimsel boyutta inceleyelim.

Full Red Lepistes albino bir lepistes türüdür. Albinizm hastalığı, vücutta var olması gereken melanin maddesinin azlığı veya vücutta bu maddenin hiç olmayışından ortaya çıkmaktadır. Melanin, deriye siyah rengi veren pigmenttir. Ayrıca melanin maddesi deriyi güneşin uv ışınlarından korur.

Lepistes üretimhane videosu için tıklayın

Full red lepistesler de siyah pigmentin olmayışı albinizm durumunu ortaya çıkarır. Bu üreticiler tarafından tespit edilmekte ve bu genetik eksikliğe maruz kalan balıkları ayrılarak üretime alınmaktadır. Doğan yavrulardan elemeler yapılarak bugün ki full red geni günümüze kadar ulaşmıştır. 1.sınıf kalite de bir full red lepistesin yavruları mutlaka 1.sınıf çıkacak diye bir kesin sonuç yoktur. İçlerinden mutlaka anne ve babaya benzer kalite de yavrular çıkar. Ancak tüm yavruların 1.sınıf kalite de olmasını beklemek yanlıştır.

Çünkü bu balık belki de 100’lerce nesil öncesine dayanan farklı genlere sahip balıklarla eşleşmiştir. Bu nedenle karma balıklar mutlaka çıkacaktır.İyi bir üretici yavrulardan full red vasıfları daha güçlü olan yavruları kendine ayırır ve üretime hazırlar. Full red’lerin yerli lepisteslere oranla pahalı olma sebeplerinden biri de budur. Full red lepistesler üretim de ortalama 15-20 yavru verirler. Yavruların büyüme süresi bakıma göre 2.5 – 3.5 ay arasındadır. Ortalama 35-50 lt arasındaki akvaryumlar da bakılması doğrudur. Avcı bir balık olması sebebiyle kuru yemlerin yanında mutlaka canlı yemlerle de beslenilmesi tavsiye edilmektedir.

Full Red Lepistesleri Nasıl beslerim ? Diyeti nedir bu güzel balığının ?

Artemia’yı çok severler. Albino olması sebebiyle diğer lepistes türlerine nazaran hastalıklara direnç konusunda daha zayıftır. Üreticilerin çoğu üretme aşamasında yavrular da başlayan kuyruk büzmesi ya da kuyruk kısması diye bilinen hastalıktan kurtulamak için çabalarlar. Full red lepistesler bitkili akvaryumlarda da beslenebilirler. Sadece erkek full red lepisteslerle kurulmuş şık akvaryumlar var. Full red lepisteslerin başka tür lepisteslerle kırılması kanın bozulmasına sebep olabilmektedir Bu çiftten çıkan yavruların bazıları siyah gözlü olarak doğar. Bu yavrular yeniden üretilerek albino balıklar elde edebiliriz. Bu uzun bir süreçtir. Doğru olan iyi bir kan olduğuna inanılan eşleri üretmek ve seçilmiş yavrulardan orijinal kanı devam ettirmeye çalışmaktır. Artemia Çıkarmak Ve Püf Noktaları Burada >>

Lepistesler hakkında sayvaryum akvaryumda çektiğim videolar için tıklayın

Full Red Lepistes üretimi nasıl yaparım ?

Ülkemizde çeşitli şekillerde üretenler var. Bunlar file sistemi, kova sistemi, rafya ve yavruluk. Bunlardan biraz bahsedelim o zaman.

File sistemi ile full red lepistes üretimi

full red lepistes

Bana göre en mantıklı ve doğru yöntem bu. Bu yöntemde yavru kayıplarınız çok daha az olur. Ve yavrular aşağıda daha rahat olacağı için kola beslenir ve hızla büyür. Yapılışı da basit. Bauhaus gibi bir yapı marketten bu plastik tellerden alıp plastik kelepçelerle köşelerden birleştirerek bu tür bir yavruluk yapabilirsiniz. Anaç balıkları ve erkekleri bu sepetin içine atıyorsunuz. Doğuran balıkları yavruları deliklerden aşağıya düşüyor. Deliklerde ufak olduğu için anaç balıklar dışarı çıkamıyor. Bu sistemi geniş bir akvaryumda yaparsanız yavruları 1,5-2 cm’ye boya gelene kadar rahat rahat büyütürsünüz.

Kova sistemi ile full red lepistes üretimi

Bu yöntemde de gerçekten fotoğraftaki gibi kovalarda balıklar üretiliyor. Onlarca kovayı yan yana ve üst üste diziyorlar. İçine dişileri salıyorlar. Hafif loş bir ortamda yapıyorlar bu işi. Akşamdan bırakıyorlar sabah yavruları topluyorlar ve daha büyük akvaryumlara salıyorlar.

Rafya yöntemi ile full red lepistes üretimi

En eski üretim yöntemlerinden biri olan rafya full red lepistes üretiminde de kullanılıyor. Buradaki amaç da doğan yavruların rafyaların arasına girerek yem olmaktan kaçmaları. Ama bu yöntemle çok fire veriliyor. Özellikle full red gibi avcı bir balık da bence bu sistem mantıklı değil. Eskiden japon üretiminde çok sık kullanılırdı bu rafya sistemi.

Yavruluk da üretim yapmak

Genelde yeni başlayanların tercih ettiği bir yöntemdir. Anaç balık yavruluğa konur. Yavrular ızgaradan geçerek aşağı düşer. Anaç balık biraz strese girer burada. Acele etmemek gerekir. Balığı strese sokarsanız doğurma süreci uzar.

Başta belirttiğim gibi bu konuda bence en iyi yöntem file sistemi. Avantajları çok. Yavru toplama gibi bir derdiniz yok. Doğan yavrular düştüğü hayatta kalıyorlar. Ortalama büyüklükte bir akvaryumda hem file sistemi hem de yavruları 1-2 cm ye kadar çok rahat büyütebilirsiniz. Arkadan gelen yavrularda olur. Onlarda büyümeye devam eder. En verimli ve en fazla yavruyu bu sistemde alırsınız.

Full red lepistes hastalıklar ve tedavi yöntemleri

Hastalıkları aslında sadece full red lepistes özelinde değerlendirmek yanlış olur. Ancak full redler albino canlılar olduğu için diğer lepistes türlerine göre daha hassastırlar. Lepisteslerin baş belası bakteri çakışmasından kaynaklı çoğu zaman bir sürü full red lepistes kaybına uğrarız. Genelde bu işin uzmanları şunu tavsiye eder.

Eğer seyir için bir akvaryum kuruyorsanız; öncesinde bu akvaryumdaki su da başka balık yaşamamış olmalı. Yani yeni kurulmuş sıfır su olan bir akvaryum olmalı. Diğer şekilde başka balıklar içinde yaşamış bir suya lepistesleri saldığınız zaman önceki balıkların bakterilerine yeni aldığınız full red lepistesler bağışıklık kazanmadığı için direkt hasta olacaklardır. İşte kısaca bu olaya bakteri çakışması denir. Bunun sonucunda balıkların çoğu kuyruk kısarlar. Bırakın üretmeyi seyir zevki bile alamazsınız. Kuyruk kısması bela bir hastalıktır. Bu hastalığıa costia diye bir virüs sebep olur. Kısmanın sonu kuyruk ve yüzgeçlerde erimeye ve balığın ölümüne sebep olur.

Lepistes’de Kuyruk Kısması hastalığı nasıl tedavi edilir ?

Nitrofurozan temelli olan nitrofur ilacıyla kuyruk kısması ve erime tedavisini yapabilirsiniz. Bu ilacı ben betalarda da kullanıyorum ve işe yarıyor. Ayrıca önlem olarak oksitetra diye de geçen tetra siklin tozu da kullanabilirsiniz. Kuyruk kısma ve erimesi bakteriyel bir hastalıktır ve bulaşıcıdır. Ancak bir kuluçka süresi vardır. Yani bir sabah balıklarınıza baktığınızda bütün hepsinin kuyruk kıstığını ve sallandığını görebilirsiniz. İşte bunun bir kuluçka evresi vardır. O ana kadar bir şey göremeyebilirsiniz ancak deneyimli akvaristler bunu farkeder.

Lepistes’de kuyruk kısması olacağını nereden anlarız ?

Eğer balıklarınızı iyi tanıyorsanız hasta olacaklarını da hemen anlarsınız. Normalde sizi görünce hemen tepki veren ve yem yerken iştahla yiyen balıklarınız durgunlaşmaya başlıyorsa anlayın ki yolunda gitmeyen bir şeyler var. Genelde bu balıkları su yüzeyine doğru yakın ve yavaş hareket etmeleriyle başlar. Aynı zamanda balığın kuyruk ve yüzgeçlerinde daralma ve kapanmalar görürsünüz. Bu ara yeme karşı da isteksizdir. Ancak bu belirtiler çok hızlı gerçekleşir. Bunlardan öncede sinyaller vardır. Nedir peki o sinyaller ?

  • 1- Ani hareketlerin artması : Balıklarınız sık sık ani yüzüş hareketleri yapıyor veya sürtünüyorsa,
  • 2- Suyun en üstünde hareketsiz duruyorsa,
  • 3- Balık batamıyorsa; yani dibe inemiyorsa,
  • 4- Yeme gelme tepkileri ciddi şekilde azaldıysa,

Balıklarınızı iyi tanıyorsanız zaten yukarıdaki tepkileri gördüğünüzde hemen önlem alacağınızı düşünüyorum.
Kuyruk erimesi tedavisi ile ilgili detaylı bilgiler için buraya tıklayabilirsiniz.

Peki full red lepistesler neden bu kadar çok seviliyor ?

Bence ilk nedeni kırmızı ve parlak kırmızı olması. Zaten lepistes genel olara çok sevilen bir balıkken bir de böyle kıpkırmızı olunca hayranları daha bir iştahlanıyor. Diğer nedenlerinden biri ise hem biraz pahalı olması hem de satışı çok kolay olması. Şu an elinizde 1000 tane full red olsun zengin sayılırsınız kısa süre için 🙂 öyle giden bir balık. Bir de bitkili akvaryumlar da kırmızı ve yeşilin kontrastı güzel olduğu için de çok tercih ediliyor. Tabii ben burada plati diyeceğim her zamanki gibi. 🙂

Full Red Lepistesler Hakkında Bazı Teknik Bilgiler

Genel Görünüm:

Full Red Lepistesler, tipik lepisteslerin benzer bir vücut yapısına sahiptir. Orta büyüklükte, yanlardan hafifçe sıkışık ve oval şekilli vücutları vardır. Erkekler genellikle daha kırmızı canlı ve parlak renklere sahip olurken, dişiler daha soluk ve daha az kırmızı renklidir.

Renk:

Full Red Lepisteslerin en belirgin özelliği, canlı kırmızı renkleridir. Tamamen kırmızı renkte olabileceği gibi, bazen yan taraflarda hafifçe beyaz veya leke benzeri desenler de gözlenebilir. Erkeklerin kırmızı renkleri daha belirgin ve zengin olurken, dişilerin renkleri daha soluk olabilir.

Full red lepisteslerde Cinsiyet Ayrımı:

Erkek ve dişi Full Red Lepistesler arasında cinsiyet ayrımı yapmak çok kolaydır. Erkekler genellikle daha uzun ve daha ince olurken, dişiler daha yuvarlak ve geniş bir vücut yapısına sahip olabilir. Ayrıca, erkeklerin arka yüzgeçleri daha uzun ve üçgen şekilli, dişilerin ise daha kısa ve yuvarlaktır.

Davranış:

Full Red Lepistesler, genellikle barışçıl ve sosyal balıklardır. Ancak yavrularını yerler. Diğer lepistes türleriyle ve diğer barışçıl balıklarla uyumlu bir şekilde yaşayabilirler. Ancak, erkekler arasında rekabet ve harem oluşturma davranışı görülebilir. Bu nedenle, çok sayıda erkek balığın aynı tankta tutulması durumunda rekabet ve agresyon oluşabilir.

Full red lepistes içib Bakım önerileri:

Full Red Lepistesler, genel olarak bakımı kolay ve dayanıklı balıklardır. İyi bir su kalitesi sağlamak, uygun su sıcaklığı (24-27°C) ve pH seviyesi (7-8) gibi su parametrelerine dikkat etmek önemlidir. Ayrıca, akvaryumda yeterli bitki örtüsü, saklanma yerleri ve yüzme alanları sağlamak da önemlidir.

Full redlere Beslenme Önerisi:

Full Red Lepistesler, omnivor olarak kabul edilirler. Dengeli bir diyet sağlamak için yüksek kaliteli kuru yemler, canlı veya dondurulmuş yemler ve bitkisel yemlerle beslenmeleri önerilir. Ayrıca, zaman zaman canlı veya dondurulmuş yemlerle beslenmeleri, sağlıklarını ve renklerini korumalarına yardımcı olabilir.

Full Red Lepistesler, görsel olarak çekici ve canlı renklere sahip olan sevilen akvaryum balıklarıdır. Uygun bakım ve beslenme sağlandığında sağlıklı bir şekilde büyüyebilir ve akvaryumunuzun güzelliğine katkıda bulunabilirler. Okuduğunuz bu sayfada full red lepistes sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Okuduğunuz için çok teşekkür ederiz.