Beta Balığı Genel Standartları

Selam arkadaşlar. Bu sayfada bettas4all’ın hazırlamış olduğu standart özellikleri inceleyeceğiz. Aşağıdaki tabloda gördüğünüz gibi yarışma standartlarına göre puanlamalar var. Yani 100 üzerinden verilen puanlarda hangi özellikler kaç puan ediyor gibi düşünebilirsiniz. Mesela en çok puanı alan bölümler finler dediğimiz kuyruk, ventraller, pectoraller, anal fin gibi bölümler. Şimdi bu özellikleri tek tek incelediğimiz kaynağın çevirisine başlıyoruz. Kaynağın orjinaline bu linkten ulaşabilirsiniz. Gelin bu sayfada beta balığı genel standartları sorunuza cevaplar bulalım.

Genel Denge

Genel denge belirleme de yine oranlar çok önemli. Balığa şöyle bir baktığınızda kuyruk, dorsal, anal fin gibi parçaların birbirleri içinde derli toplu bir denge oluşturması gerekiyor. Kuyruk bir tarafta, anal finde gereksiz uzamalar gibi aksaklıkların olmaması gerekiyor. Genel denge arasında 3’e ayrılıyor. Bunlar duruş – kondüsyon, vücut ölçüsü ve genel denge. Genel dengenin puanı 25 puana kadar veriliyor.

Duruş – Kondüsyon

Beta, başka bir beta balığı gördüğünde kabarmalı ve hünerlerini göstermeli. Bu şartlardan temeli. Balık ne kadar güzel olursa olsun kabarmadığı sürece o balığın formunu tam olarak göremiyoruz.

Balıkta eksik bir parça olmamalıdır. Kuyruğunda kopmalar, yüzgeçlerinde ufak-büyük dengesizlikleri gibi eksik hallerin olmaması gerekir. Balık, hareketli olmalıdır. Kabında sabit havada asılır duran veya yerde oturmuş bir balık formda ve kondüsyonlu bir balık değildir.

Balığa ayna tutulduğunda parlamalı yani kabarmalı ve her iki solungacını da açmalıdır. Biri açık biri kapalı solungaç görüntüsü uygun değildir. Parlama sırasında aynı zamanda ventralleri de öne doğru yönlendirir.

Vücut Boyutları

beta balığı genel standartları

İdeal bir erkek beta balığının vücut genişliği 4 cm civarındadır. Dişi betalar için bu ölçü 3,5 cm’dir. Show boylar için yani yarışma standartları için bir betanın en az 3,5 cm olması istenir.

Genel Denge

Bağımsız parçalardan oluşan beta balığı fiziği asimetrik olsa dahi bir denge içinde olmalıdır. Plakat türlerinin incelenmesi yazımda aslında bununla ilgili bir ön fikir edindik. Anal finin kuyruğun genişliğinin iki katı olması, ventral finlerin anal finin en son ışının yüksekliği kadar olması, dorsalın kuyruğun biraz arkasına doğru girmesi gibi temel özellikleri genel denge olarak niteleyebiliriz.

Form – Fizik

beta balığı genel standartları

Yukarıdaki görselde çizildiği gibi balığın genel vücut formu kafaya doğru oval şekilde olmalıdır. Hafif bir kambur gibi düşünün. Kafaya doğru daha kavisli hale geliyor. Bir uyum içinde olmasından bahsediliyor. Bir taraflarda tümsekler çıkıntılar olmamalıdır.

Yukarıdaki fotografikte önemli bir detay var. Burada diyor ki balığın en kalın noktası (a) aynı zamanda anal finin başlangıç noktası olmalıdır. Dikey orta çizgi (B) vücut boyutunu (A-D) %40-%60 olarak ikiye böler. Ön kısım A-B toplam vücut genişliğinin %40’ını oluşturur ve tüm iç organları çoğu bu bölgededir. Dişilerde bu bölge biraz daha yuvarlaktır. Ağız ve gözler balığın tam ortasından bir çizgi çekilirse o çizginin biraz altında kalır. B-D kısmı vücudun %60’ına tekamül eder ve hava kesesi bu bölgede oluşur. Vücut, kuyruk sapına doğru daralır. C. Solungaç kapakları parlama sırasında eşit şekilde tam olarak açılmalıdır.

Ölçeklendirme

Genel olarak vücut ve parçaları bir simetrik uyum içinde olmalıdır. Katlanmalar, eğilmeler gibi bozuk görüntüler olmamalıdır.

Finler

Finler, genel standartları belirleme de aslında en önemli parçalar. Anal fin, ventraller, pectoraller, dorsal gibi parçaların birbirleriyle ve vücutla uyumlu dengesi standartlar açısında temel şartlar arasındadır.

Kuyruk – Caudal

beta balığı genel standartları

Kuyruk, balığın vücudunun en ince noktası olan kuyruk sapından çıkarak açılmalıdır.

Dorsal – Sırt Yüzgeci

Sırt yüzgeci vücutla orantılı ebatlarda ve hafif kuyruğun arkasına girecek genişlikte olmalıdır. Dorsalda minimum 8 ışın olması istenir.

Alt Yüzgeç – Anal Fin

Anal fin mutlaka balığın en kalın yerinden başlamalıdır. Anal finin genişliği kuyruk genişliğinin 2 katıdır veya yakındır.

Ventral Fin – Sakallar

Sakalların görüntüsü bir bıçağa benzer ve eşit yükseklikte olması gerekir.

Pectoral – Solungaç Yüzgeçleri

Pectoraller balığın yukarı aşağı hareketini sağlarlar. Her 2 pectoralin ölçüleri eşit olmalıdır. 2 ışınlı olur ve büyük D harfine benzer.

Diskalifiye Nedenleri

1- Bettas4all yarışmalarına katılacak balıkların mutlaka daha önce bettas4all’a balıkları secereleriyle kaydetmeleri gerekir. Balıkların mutlaka üreticilerinin belli olması gereklidir. Bunları üretim aşamasında ve yavruların büyüme aşamalarını fotoğraflayarak kayıt ettirmeleri gerekir.

2- Vücut ölçüleri 3,5 altında olan balıklar elenir. Erkeklerde 3,5 cm dişilerde ise 3 cm’dir.

3- Herhangi bir hastalık belirtisi kuyrukta erime, pullarda dökülme, finlerde kopmalar veya parçalanmalar olmamalıdır.

4- Balıkta eksik bir parça olmamalıdır. Finlerde, gözlerde v.s

5- Vücut bozuklukları; omurgada orantısız eğrilik, Aşırı büyük kafa, ağızda bozukluk, dorsal, fin gibi parçaların orantısızlığı, körlük.

6- Yüzgeçte hasarlar. Kendi kuyruğunu yemesi gibi. Kuyrukta aşırı dallanma üst üste binme, birbirine girmiş ve aşırı uzun ventraller, pectorallerdeki birbirleriyle farklı büyüklüklerde olması

7- Hava kesesi gibi problemlerde ötürü düzgün yüzememe

8- Hareketsizlik. Dipte yatma, su da asılı kalma.

9- Cinsiyet belirsizlikleri. Dişilerde üreme tüpünün belli olmaması

10- Kesik kopuk finler.

Okuduğunuz bu sayfada beta balığı genel standartları sorusuna anlaşılır bazı yanıtlar verdik. Yukarıda yazılan özelliklerde olan beta balıkları hiç bir yarışmaya kabul edilememektedir. Bu yazıda sonuç olarak beta balığının mutlaka olması ve olmaması gereken temel niteliklerini görmüş ve öğrenmiş olduk. Aslında ilk plakat beta balıklarının incelenmesindeki geleneksel plakat balığının özelliklerini anladığımızda bu tür teknik bilgileri daha kolay anlayabiliyoruz.

Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>

Beta Balığı Renkleri ve Renk Genetik Tanımları Burada >>