Beta Balığının Özellikleri
Beta balığı ana vatanı Tayland olan ve kavgacı siyam balığı diye de geçen etçil beslenen labirentli bir balık türüdür. Geliştirdiği labirent organı sayesinde doğa da yaşadığı sığ sularda oksijen kalmasa dahi atmosferden oksijen alma özelliğine sahip bir balıktır. Dişileri 4-6 cm erkekleri ise türüne göre 8-12 cm arası boylara ulaşır. Hadi beta balığının özellikleri sorusu hakkında daha fazla bilgi yazalım
Bir kaç betaya bir arada bakamama gibi bir özelliği vardır 🙂
Erkekleri bir arada bakılamayan nadir balıklardan biridir. Çok bölgeci ve korumacı bir balıktır. Yavrulara erkekler bakar ve yumurtlama sürecinden sonra tüm sorumluluk erkektedir. İklimi gereği sıcak suları sever. Su sıcaklığını 24-30 derece arasında tutmanız gerekir. Ph’ı 6,5-8 arası sularda yaşar. Günümüzdeki beta balığı türleri doğada olmayan evcilleştirme sonucu mutasyona uğramış ve bu mutasyonlar sonucu kuyruk tipleri gelişmiş betta splendens adı verilmiştir.
Beta balığı günümüze kadar nasıl geldi ?
600 yıl öncesine dayanan bir evcilleşme geçmişi vardır. Dönemin siyam kralı da hanedanın da beta beslermiş. Bu betalar kralın Dr Theodore Cantor denen bir arkadaşı tarafından bir çift üretilmek için alınmış. Doktor balıklar üzerinde epey araştırma ve çalışma yapmış. Yaptığı üretimler sonucu çıkan balıklardaki farklılıkları ve gelişmeleri görünce bu balığın ayrı bir tür olduğunu farketmiş ve bu türe betta splendens adını vermiş.
Doktor ilk 1800’lü yılların ortalarında bu balıkları Almanya’ya ihrac ediyor. Almanya’daki üreticiler de betayla ilgilenerek ve üreterek gelişmesine katkı sağlıyor. Daha sonra 1900’lerin başında bir Almanya ihracatı daha oluyor. 1900’lerin başında betalar ilk kez Amerika’ya ihraç ediliyor. Amerika’dan ithalatı yapan frank locke adında bir hobici gelen betalar arasında farklı renkte ve kuyruk tiplerinde balıklar olduğunu gözlemliyor.
İşte bu mutasyona bağlı gelişmeler sonucunda bugün beslediğimiz beta türleri üreticiler sayesinde seçici üretimler oluşmuş oluyor.
Beta Balığı Hakkında Tarihsel Bilgi >>
Beta balığı doğada ne yer ?
Günümüzde yaşayan betalar daha çok kuru yemle beslenmektedir. Ancak doğadaki vahşi beta su böcekleri, su piresi, sinek larvaları ve sinekler ve çeşitli omurgalı omurgasız su canlıları ile beslenmektedir.
Beta Balığı Hangi Canlı Yemleri Yer >>
Beta balığının üretimi nasıl yapabilirsiniz ?
Olgun dişi ve erkek betalar seçildikten sonra 5 lt kadar bir akvaryumda bir araya getirebilirsiniz. Erkek beta dişi betayı gördükten sonra köpükten yuva yapmaya başlar. Daha sonra dişi beta gelir ve erkek betanın dişiyi sarması sonucu yumurtalar döker. Dökülen yumurtaları erkek beta yaptığı köpük yuvanın içine dizer. Burada 2 gün kuluçka süresi vardır. Yumurtalar döküldükten sonra dişi beta alınır. Yavrular çıktıktan sonra erkek beta 3-5 gün daha yavrularla birlikte yaşar. Yavrular bu süreçte yumurta keselerindeki besinle beslenirler.
Beta yavruları serbest yüzüşe geçtikten sonra erkek beta ayırın ve yavrulara artemia, sirke kurdu ve mikro kurt gibi yavruların yiyebileceği canlı yemler verin. Yavrular büyüdükten sonra erkekler kaplara ayırmanız gerekir.
Bu yazıda beta balığının özellikleri gibi çok sorulan bu sorunuza cevaplar verdik.
Tüm Detaylarıyla Beta Balığı Üretimi >>
Beta Balıkları Hakkında Bilgiler Kerim’in Pet Dünyası Youtube Kanalımda >>