Halfmoon Beta Hakkındaki Bilinmeyenler
Neredeyse tüm beta severlerin hayran olduğu bir türdür halfmoon beta. Geniş ve yarım daire şeklindeki kuyruğu ile adeta rüzgarda salınan bir eşarp gibi bir görünüm verir bize. Bir de dişi veya erkek halfmoon beta görürse o zaman tüm güzelliğini gözlerimizin önüne serer.
Ancak diğer uzun kuyruklu beta türleri gibi halfmoon betalarda kuyruk erimesi gibi klasik hastalıklara kolay yakalanırlar. Kuyruk erimesine yakalanmalarının başında alışılmadık su şartları ve büyük hacimli akvaryumlar gelmektedir. Ph bu konuda etkilidir. Ancak kirli ve zararlı bakterilerin üremesi için uygun hale gelen sular halfmoon beta için hastalıklara davetiye çıkartır.
Halfmoon beta kuyruk erimesi tedavisi için tıklayın
Halfmoon betalar nasıl oluşmuştur ?
Bildiğiniz gibi evcil betaların atası veil tail betalardır. Veil tail betalar yaklaşık 100 yıldır üretilmektedir.
Beta balığı hakkında detaylı tarihsel bilgi için tıklayın İlk mutasyon sonucu oluşan farklı bir beta türünden günümüze kadar gelen çeşitli kuyruk tipleri üretilmiştir. Bunları hepsi evcilleştirme sonucu oluşan mutasyonlarla oluşmuştur. Veil tail betanın oluşması ile başlayan bu mutasyon zinciri devamında yıllar içinde farklı kuyruk tiplerini oluştururken yarım ay şekline yakın daha farklı bir kuyruk tipini de ortaya çıkarmıştır.
Diğer balıklar arasından seçici üretim için ayrılan bu farklı kuyruk tipinin üzerinde yapılan çalışmalar sonucu günümüze kadar gelen halfmoon betalar olmuştur. İlk halfmoon betalar daha ufakmış. Zamanla seçici üretimler sonucu hem daha iri hem de kuyruk yapısı daha görkemli halfmoon betalar üretilmiş.
Peki halfmoon beta neden bu kadar hassas
Halfmoon betaların bu kadar hassas olmalarının sebebinden su şartları yatıyor. Uzak doğu su şartları ile ülkemizin iklimi çok farklı. Ve su ph değeri Tayland’a göre 1-1,5 birim farkediyor. İthal yoluyla gelen halfmoon betalar bir defa direkt yüksek ph’a maruz kalarak şoka giriyor. Bunun yanında sudaki bazı ağır metallerinden tadına bakınca balığımız önce kendini kurtarmak için o güzel kuyruğundan feragat ediyor.
Yapılan hatalardan birisi de aldığımız halfmoon betayı büyük bir akvaryuma koymak. Balığın zaten kuyruk, alt ve üst yüzgeçleri ağırlık yapıyor. Bir de büyük akvaryuma koyduğumuzda balık yüzmek için çok fazla efor sarf etmiş oluyor. Bu fazla efor da balığın halsiz düşmesine ve hastalıklara daha hızlı kapılmasına neden oluyor.
Beta balığı akvaryumu nasıl olmalı linki burada >>
Yerli üretim halfmoon betalar
Ülkemizde beta üretimi zaten çok az seviyedeyken halfmoon betaların üreticisi neredeyse yok denecek kadar az. En son geçen sene ben üretmiştim ancak 2019’da ara verdim. Şimdi hmpk dediğin kısa kuyrukları beta türleri üretiyorum ancak bu sene tekrar halfmoon üretimine başlayacağım. Eğer yerli bir üreticiden halfmoon alırsanız su şartlarına daha toleranslı olduğunu göreceksiniz. Bende 2 yıldır yaşayan eski üretimlerimden bir halfmoon var. Ağır şartlarda bile kuyruk eritme gibi hastalıklara yakalanmadı. Umarım yeniden böyle betalar üretiririm.
Örneğin geçen ay aldığım bir halfmoon erkek beta hemen kuyruk kısmaya başladı. Tedavi ediyorum.