Beta Balığı Ömrü Nasıl Uzatılır ?
Aslında beta balığı ömrü uzatmak bizim elimizde. Nedeni ise hak ettiği şekilde bakım yapmaktan geçiyor. Siz balığınıza ne kadar iyi bakarsanız ömrünü de o kadar uzatmış olursunuz. Beta balığına ömür biçmek yerine aslında ona nasıl iyi bakarız onu konuşsak çok daha iyi olur.
Beta balığının ömrünü siz uzatabilirsiniz
Eğer sıcaklık, yemleme, uygun su koşulları ile balığınızı sarsmadan çok sık değişikliklere uğratmadan beslerseniz uzun yıllar hayatta kalmasını sağlamış olursunuz. Ancak su değişimlerini aksatıp üstüne bir de bu su değişimlerini soğuk ve klorlu sularda yaparsanız betanızı çok kısa sürede kaybedersiniz malesef
Betanıza verdiğiniz yemler
Haftada bir gün olabiliyorsa mutlaka canlı yemle besleyin. En kolay ulaşılabilir canlı yem artemia şu anda. Çıkarmasını da bir kaç deneme yaptıktan sonra hemen çözersiniz. Bir beta için 10 gram artemia alsanız en az 1 yıl gider. Ufak bir düzenek yaparsanız hafta da 1 gün balığınıza ziyafet çektirmiş olursunuz. Kuru yemde ise mutlaka en az 2 çeşit yem verin. Aşağıdaki yemleri örnek alabilirsiniz. Ayrıca bu linkte beta balığı yemleri hakkında detaylı bilgiler bulacaksınız.
Artemia çıkartma ile ilgili sayfayı ziyaret edin..
Ayrıca artemia çıkartma ile ilgili youtube videolarımız izleyin
Beta balığı ömrü su değişimiyle uzar
En az haftada 1 gün olmak şartıyla balığınızın suyunu %50 oranında değiştirin.
Bu değişimi şöyle yapın. Betayı beslediğiniz kabın büyüklüğünde bir dinlenmiş su kabı alın. Bu kaba içme suyuyla besliyorsanız içme suyu koyun ve ağzını açık bırakın.
Bu kap mutlaka betanın yaşadığı odada olmalıdır.
Bunun nedeni ise eğer ısıları eşitleme şansınız yoksa 2 kapta aynı odada durduğu için odanın sıcaklığına göre ısıları eşitlenir. Su değişimi sırasında balığı soğuk suya maruz bırakmamış olursunuz. Suyu mutlaka yarı yarıya değiştirin. Bir dip çekimi aparatı ile dipteki tortu ve kakaları çekerseniz harika olur. Balığı kesinlikle elinize veya kepçeye almayın. İşlemleri kabın içinde yapın. Eğer dip çekimi yapamıyorsanız da kabı elinize alın ve atık suyu lavaboya dikkatli şekilde boşaltın. Balığın lavaboya düşmemesine dikkat edin.
Daha sonra dinlemiş suyu yavaşca dolana kadar ekleyin. İşte su değişimi bu kadar. Zaten 2 su arasında bir fark olmadığı zaman balığınızdaki davranışları göreceksiniz.
Betanız için içme suyu kullanmaya özen gösterin
Eğer tek bir beta balığı besliyorsanız tavsiyem kesinlikle içme suyu kullanmanız olacaktır. Çeşme suyuna oranla daha az zararlı ve daha hijyeniktir. Çeşme suyundaki çoğu ağır metallerle balığınızı yormamış olursunuz ve bu sayede de beta balığı ömrü uzamış olur.
Beta balığı ömrü akvaryumda olursa uzar
Eğer ufakta olsa bir akvaryum alma şansınız varsa 15 lt’ye kadar bir akvaryum almanızı tavsiye ederim. Çünkü bu akvaryumun içine ısıtıcı ve filtre gibi ekipmanları kolaylıkla koyabilirisiniz.
Isıtıcı sayesinde balığınızın suyu hep aynı sıcaklıkta kalmış olur ve su değişimlerinde zorlanmazsınız. Ayrıca beta balığı ömrünü uzatan etkenlerden biri de ufakta olsa bir pipo filtredir. Pipo filtre gözenekli yapısı sayesinde nitrifikasyon bakterilerini içerisinde tutarak balığınızın nitrat ve amonyak gibi zehirli gazlara daha az maruz kalarak zarar görmeden yaşamasını sağlar ki bu da beta balığınızın ömrünü uzatmış olur.
Pipo filtre ile detaylı bilgi için tıklayın
Sonuç olarak bir beta balığının ömrü temizlikten geçiyor. Ve bu temiz imkanları biz bakıcılar sağlarsak betamızın ömrünü uzatmış oluyoruz. Tabii ki ömrü sınırlı olan balıklar olabilir. Siz şartları mükemmel şekilde sağlasanız bile balığınız ölebilir. Bunlar istisnai durumlardır. İyi bir akvarist ve beta sever öncelikle yukarıdaki şartları mutlaka yerine getirmelidir ve balığına iyi bakmalıdır.