Beta Balığı Bakımı Nasıl Yapılır ?
Beta balığı bakımı konusunu maddeler halinde kısaca toparlarsak;
1- 10-20 lt’yi geçmeyecek bir akvaryum beta balığı bakımı için daha iyidir.
2- Zeminde ince kum, bakımı kolay bitkiler, ufak boy şelale filtre, ısıtıcı.
3- İçme suyu kullanmakta beta balığı bakımı için faydalıdır.
4- Yemleme tipi: Canlı yemler ve protein ağırlık yemler
5- Katkılar ve ilaçlar
Bu yazının devamında beta balığı bakımı nasıl yapılır sorusuna cevaplar verirken aynı zamanda biraz da teknik bilgilerden bahsedeceğim. Yıllardır akvaryum hobisinin vazgeçilmez balıklardan biri olan beta balığı aslında bakımı kolay diye hafife alınmış ve küçümsenmiştir. Labirent organı sayesinde takviye bir havaya gerek duymadan atmosferden nefes alabilme özelliği sayesinde hayatta kalabilen bu mucizevi balık, bu özelliği yüzünden çoğu petshopta plastik bardaklarda ve çok küçük kavanozlarda sergilenmektedir. Dolayısıyla herkes tarafında sanki beta balığı bakımı çok fazla ilgi gerektirmeyen bir balıkmış olarak algılanmaktadır.

Beta balığı bakımı peki hakettiği şekilde nasıl olur ?
Beta balıkları yani betta splendens bizim beslediğimiz evcil türlerin bazıları bol kuyruklu ve büyük yüzgeçli balıklar olduğu için kuyruklarını taşırken eğer güçsüzlerse zorlanırlar. Bu da balığın direncinin düşmesine sebep olur. Direnç düşmesi balıkta hastalıklara davetiye çıkarır. Zaten suyun içinde her zaman var olan zararlı hastalık bakterileri direnci düşen balığın mukozasına yapışarak balığı adeta emmeye, yemeye başlar. Bu da beta balığımızı hasta eder ve daha çok direnç düşüklüğüne sebep olur. Bu sebepler beta balığı bakımı zor hale getiren nedenlerdir.
Bu yüzden beta balığı bakımı ile ilgili bilgi araştırırken akvaryum ölçülerine dikkat etmemiz gerekiyor. Hep akıllarda şu soru var yıllardır. Bu güzel balığı neden ufacık kaplarda besliyorlar ?
Beta balığı bakımı için akvaryumun çok büyük olmasına gerek yok
İşte sebebi çok açık bence. Balığı yormamak adına ve daha fazla kuyruk açması adına bu balık ufak kaplarda besleniyor ki bana göre de doğru olan bu. Bana göre ideal beta balığı akvaryumu 10-20 lt’yi geçmemeli. Bu akvaryuma uygun ısıtma sistemi ve filtrasyon sistemi kullanılmalı.
Beta balığı bakımı için Isıtma ve filtrelemeye dikkat edilmeli
Örneğin bir karbon ısıtıcıyla ısıtma işini çözebilirsiniz. Filtre olarak da en ufak boy bir şelale filtre kullanabilirsiniz. Şelale filtrenin debisi düşük olmalıdır. Akıntı yok denecek kadar az olmalı balığı sarmamalıdır. Kum olarak 2-3 cm kalınlığında ince silis kum kullanabilirsiniz. İnce kumu dip çekimini kolaylık sağlaması için öneririm. Balık dışkıları, kum ince olduğu için aralara giremeyecektir. Ufak bir hortumla dışkıları çekebilirsiniz. Bitki olarak bakımı kolay bitkileri mangrov kökleri ile birlikte tercih edebilirsiniz.
Ben her zaman tek bir beta balığı besleyen arkadaşlar balıklarını içme sularında beslemelerini tavsiye ediyorum.
İçme suyu kullanılmalı
Litre az olduğu için bu tutarı herkesin karşılayabileceğini düşünüyorum. İlk kurulumda 10 litre su alırsınız yaklaşık 10 TL’ye. Daha sonra ise dip çekimlerinden sonra kalan suyu da ekleyerek tamamlarsınız. Yani ayda en fazla içme suyuna vereceğiniz ücret 15 TL olur. Balığınızın sağlıklı olması için buna değmez mi ? Bence değer hatta daha fazlasını bile hakediyor bu güzel balıklar. Su değişimlerinde dikkat edeceğiniz en önemli konu ısı eşitliği olmalı. Eklenen su balığın suyu ile aynı dereceye yakın olmalı. Bunun için 1 gün önceden ekleyeceğiniz suyu balığın olduğu odada tutabilirsiniz.
Beta balığımıza ne tür yemler verebiliriz ?
Beta balığı bakımı konusunda yemlemenin önemi büyüktür. Betalar doğasında etçil balıklar oldukları için mutlaka bizde betalarımızı ağırlıklı olarak etçil besinlerle yani protein ağırlıklı yemlerle beslemeliyiz. Tabii ki hafta 1 gün bitkisel yem vermemizin bir sakıncası yok. Hatta faydası olur, balığımızın midesi rahatlar. Kabızlığı engeller.
Beta balığı yem çeşitleri ile ilgili bu sayfayı ziyaret edin >>
Canlı yem olarak su piresi, artemia, tubifex, kan kurdu gibi yemleri tavsiye ederim. Kuru yem olarak da çoğu balığın hayır demediği atison betta yemlerinden önerebilirim. Ancak atison betta yemleri biraz pahalı. Eğer bütçe yetmiyorsa klasik beta yemlerinden white balance betta fish veya sera bettagran ve tropical firmasının beta balığı yemlerinden tercih edebilirsiniz. Ancak yem konusu balıktan balığa değişiyor. Örneğin benim balıklarım ağırlıklı olarak kurt yedikleri için kuru yemde çok seçici davranıyorlar. Tüm balıkların bayıldığı atison betta pro yemini benim balıklar tükürüyor 🙂 Uyuzlar bu konuda 🙂
Beta balığı kuru yemler hakkında bilgi için tıklayın
Beta balığı bakımı aşamasında kullanmamız gereken katkılar ve ilaçlar
İlk kurulumda bakteri kültürü veya bakteri besini eklemek doğru olabilir. Reeflowers markasının bu tipte bir ürünü var. Tavsiye ederim. İlaç olarak ise biyokimya firmasının nitrofur adlı ilacını öneriyorum. Bu ilaç bakteriyel hastalıklarda çok etkili bir madde olan %5 nitrofürozan içeriyor. Beta balığının en sık yakalandığı kuyruk erimesi ve kuyruk kısması hastalıklarında çok etkili bir ilaç. Ancak direkt akvaryumda kullanmak nitrifikasyon bakterilerine ve bitkilere zarar verir. Balığınız hastalığa yakalandıysa ufak bir kapta karantina yaparak bu ilacı kullanabilirsiniz. Önlem olarak ise hafta 1 defa, 1 damla bu ilaçtan suya damlatabilirsiniz.
Beta balığı hastalıkları ile ilgili sayfamı ziyaret edebilirsiniz
Beta balığı bakımı ile ilgili ilaçlar hakkında tavsiyeler ve ek bilgiler
Nitrofur’a ek olarak malahit yeşilini de öneririm. Özellikle kuyruk kısmasından çok iyi sonuçlar aldım. Ayrıca Sera markasının Bacto Tabs ürününü de ağızdan direkt yem şeklinde yedirerek de iç paraziter hastalıklarda kullanabilirsiniz. Özellikle nitrofur benim beta balığı bakımı ve hastalığı sırasında mutlaka kullandığım bir ilaç.
Katkı olarak ise catappa yaprağı kullananlar var. Yaprağın bir süre salgıladığı vitamin ve mineraller balık için faydalı olabilir ancak çok şart bir ürün değil bana göre. JBL firmasının BİOTOPOL diye bir ürünü var. Bu ürünü de deneyebilirsiniz. Ayrıca Reeflowers’ın Betta Bonny adlı ürününü de kullanabilirsiniz.
Temiz su şart
Ancak işin özü bana göre şu; eğer temiz bir suya sahip değilseniz dünyanın en iyi ilacını ve en iyi katkılarını dahi kullansanız balığınızı hastalıklardan kurtaramazsınız. O yüzden ilk yapmanız gerek suyu temiz tutmak ve balığınızı güzel yemlerle besleyerek direncini yüksek tutmak olsun. Bu 2 şartı sağladıktan sonra zaten balığın hastalığa yakalanma riski azalıyor.
Tabii ki bu ilaçları kullanırken karantina da balığımızı tedavi etmemiz gerekiyor.
Beta balığı hastalıkları ile ilgili grubumu ziyaret edebilirsiniz.
Yukarıdaki maddeler ve anlatılanlar özenle uygulandığında çok sevdiğimiz beta balıklarına hak ettikleri şekilde bakabiliriz diye düşünüyorum. Beta balığı bakımı aslında abartıldığı kadar zor değil. Dikkat etmemiz gereken sıcaklık, yemleme ve su değerleri gibi belirli konular var. Bu istekleri karşıladıktan sonra zaten betalardan karşılık olarak bize kat kat fazlasıyla güzel renkler ve formlarından oluşan harika görüntüler geliyor. Biz doğaya tırnak ucu kadar bile katkı yapsak doğa bize her zaman kat kat fazlasını vermiştir. Balık üretimini de aynen böyle düşünebilirsiniz.
Beta balığı yemleri hakkında bilgi için tıklayın
Beta balığı hastalıkları ve tedavileri için tıklayın