Halfmoon Beta Balığı Tüm Özellikleri

Avrupalı üreticiler tarafından 90’lı yıllarda üretilen halfmoon beta türü günümüzde de herkes tarafından en çok ilgi gören ve beğenilen beta balığı türü olmuştur. Halfmoonlarda veil tail betalardan gelmektedir. Betaların zaman içinde uğradığı kuyruk mutasyonları sonucu kuyruklar zamanla deltaya ve sonrasında tamamen halfmoon betaya döner. Zaten bir halfmoon üretiminden bol bol delta ve veil tail beta yavruları alırız. Şimdi sizler için hazırlanan bu sayfada halfmoon beta aramasının detaylarına girelim.

Halfmoon beta yapısal özellikleri nelerdir ?

İdeal bir halfmoon beta, kuyruğu yarım ay şeklinde olanıdır. Orjinali budur. Kuyruk alt ucu ve kuyruk üst uçları açıldığında düz bir çizgi çizilirmişcesine düz olmalıdır. Kuyruk tamamen yarım daire şeklinde yani 180 derece olmalıdır. Sırt ve anal yüzgeçleri bir şekilde kuyruk yüzgeciyle iç içe geçerek balığın vücudunu sarar ve bütün yüzgeçleri dairesel bir görünüme kavuşmuş olduğundan balık daha yuvarlak bir şekilde görünür.

Halfmoon beta alırken nelere dikkat etmeliyiz ?

Dikkat edeceğimiz diğer bir nokta da kuyruktaki ışınlar. Normal halfmoon betalarda damarlar 1, biraz daha iyi balıklarda 2, yüksek kalitede balıklarda 3 veya 4 üzeri bölünmeler görülebilir.

Ortalama olarak bir kuyruk ışınınından 2 çatallanma da görüyorsanız o balığı alın. Tabii bu aşırı takıntı haline gelmesin. Böyle olacak diye ararsanız balık alamazsınız Türkiye’de 🙂 Aşağıdaki örneklerdeki balıkları referans alabilirsiniz.

Halfmoon betaların zorluklarından biri de büyük kuyruk ve yüzgeçleri sebebiyle çifleşme sırasında zorlanmalarıdır. Çoğu zaman tam tutunma olmaz ve yumurtalar döllenmeyebilir. Bir halfmoon çiftinden ortalama olarak en fazla 1-2 kaliteli halfmoon yavrusu elde edebilirsiniz. Bu oran genelde %10’u maalesef geçmez.

Halfmoon beta üretmenin zorluklarını dünyaca ünlü üreticilerden dinleyelim

Halfmoon üreticisi Jim Sonnier şu yorumu yapmış; “halfmoon üretmek için en az 3 farklı genin olduğuna inanıyorum. 1.si kuyruk damarlarında yani ışınlarda kesinlikle eğiklik ve yamukluk olmamalı, damarlar dümdüz olmalı. 2. özellik; damarlar bitime doğru çatallanma şeklinde 2,3 veya 4’e bölünmeli. 3.özellik ise yüzgeç zarının fazladan açılmasıyla balığa 180 derecelik yani yarım dairelik bir kuyruk açtırma özelliği. Ancak tüm bu genetik özellikler balıkta olsa dahi çevresel koşullar ve yetiştirme tarzı kötüyse iyi bir halfmoon elde edemeyebilirsiniz.

halfmoon beta

Eğer bu 3 genetik özellik balığın atalarından çekinik veya baskın olarak gelmiş olsaydı, denemeler sonucunda doğru bir üretim tekniği yakalayarak 1 çift halfmoon beta çiftinden %100 halfmoon yavruları elde edebilirdik. Ancak bu mümkün olmuyor. O halde şunu diyebiliriz; saydığımız 3 genetik özelliğin çekinik veya baskın oluşlarının harmanlanmasından halfmoon betalar meydana geliyor. Yani bunu bir dizilişe alamıyoruz dolayısıyla bir teknik uygulayamıyoruz.

Benim yorumlarıma göre ışınlardaki çatallanma özelliği baskınken düz damarlar ve ekstra yüzgeç zarının oluşması çekinik karakterde genler. Eğer bu varsayım doğruysa, ayrı cinsten iki ebeveynin her 64 yavrusundan sadece üçü Halfmoon olabilmek için gereken genetik özelliklere sahip olabilir ve bunların üç tanesinden ikisi ekstra damar bölünmesi için heterojen (saf değil) olmalıdır. Halfmoonların gen karakterlerini engelleyen hareketlerin çevre koşulları ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Yani su şartları, antreman, bakım gibi.”

Halfmoon betalarla ilgili www.bettas4all.nl’ın araştırmalar ve deneyimler sonucu belirlediği halfmoon beta standartlarını belirten pdf dosyasını aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynak

Halfmoon beta standartları pdf dosyasını indir >

Halfmoon beta besleme teknikleri ile ilgili yazı için tıklayın

Hollanda Betta Show’da 1.lik elde etmiş halfmoon betaları aşağıda bulabilirsiniz.

Kaynaklar : http://bettagenetik.blogspot.com/2010/06/betta-genetigi-ve-turlerin-ayrlmas.html?m=1
http://www.hollandbettashow.com/bettas4all-events/
https://capaculsbetta.wixsite.com/betta/halfmoon
Derleme : Kerim Gülmez.

Halfmoon beta kuyruk yapısı ile ilgili detaylı inceleme yazısı

KUYRUK AÇISI ve KUYRUK KENARI

halfmoon betta balığı

Bu opak beyaz beta balığı uzun ve düz kuyruk bitiş çizgilerine sahip. X, üst Y alt bitiş kenarını gösteriyor. X ve Y arasındaki açuya kuyruk açısı ya da kuyruk açılımı denir.

Bir halfmoon betanın kuyruğu ile ilgili 2 önemli özelliği vardır.
1- Uzun ve düz bitiş kenarları
2-180 derecelik kuyruk açısı

Halfmoon betalarda kuyruk bitiş çizgileri arasında 180 derece oluşturacak düz bir çizgi çizebilmek gerekir. Bu çizgiyi ancak düz kuyruk kenarları ile elde edebiliriz.

KENAR ÇİZGİLERİNİN KALİTESİ

Mükemmel kenar çizgileri (1) kusursuz şekilde düz olmalıdır. Kuyruk yayıyla (2) buluştuğu yerde keskin bir köşe formu oluşturmalıdır (3).

Kenar çizgilerinin kalitesini 2 faktör belirler.
1- Kenar çizgileri ne kadar düz ?
2- Kuyruğun köşeleri ne kadar keskin ?

KUYRUK IŞINLARININ 2 FARKLI TİPİ

  1. Kusursuz düz ışınlar. Işınlar güçlü olmalı. Balık parladığından ışınlar üst yüzgeçten itibaren düzgün bir form oluşturacak şekilde yayı takip etmelidir.
  2. Işınların kırık olduğu durumlarda kenara yakın ışınlarda dışa doğru bir yayılma oluşur. Kırık ışınlardan oluşan bu kuyrukta kenar çizgileri yinede düz bir biçim alır. Çoğu üretici balıklarda bu kuyruk formunu tercih etmektedir.

Bu linkteki videom da halfmoon çıkma oranından bahsediyorum

Halfmoon beta hakkında kişisel tecrübe ve tavsiyelerim

Burada ben halfmoonlar hakkında biraz kişisel görüşlerime yer vermek istiyorum. Nasıl olsa meydan boş sallayayım bir yerlere 😀 Şaka şaka. Edindiğim tecrübelerden bahsedeceğim yine sizlere.

Öncelikle üreteceğiniz çiftlerden en az birisi yukarıdaki standartlara yakın bir balık olmalı. Burada biz mecburen erkeği baz alıyoruz. Çünkü piyasada da yüksek standartlarda halfmoon dişi beta bulmak çok zor. Erkeğe göre de güzel ve bol kuyruklu bir dişi seçelim ve üretime alalım. Yavrular çıktıktan sonra erkek epey bocalıyor. Bazen erkekleri 3-4 ay kendine getiremediğim oluyor. O yüzden ben önlem olarak üretimden sonra erkeklerin suların 1 er 2 şer damla ya nitrofur ya da malahit yeşili damlatarak hem zararlı bakterilerin çok çoğalmamasını hemde balığın direnci düşükken mevcut bakterilerin balığı iyice ele geçirmesine engel olmaya çalışıyorum.

Asıl iş yavrular kaplara ayrıldıktan sonra başlıyor

Yavruları kaplara ayırdıktan sonra yavrularda da biraz bocalama olabilir dikkatli olmak lazım. Ben ilk 1 ay kapların arasında bir engel koymuyorum ki yavrular kendilerini yalnız hissetmesinler diye. Bu süreçte zaten kabarmalar ve kuyruk açmalar başlamış oluyor. Yavrular burada zaten nasıl balıklar olacağını belli ediyor. Burada iyi gözlem yapmak gerekiyor ve iyi kalite yavruları başka bir bölüme almak gerekiyor. Zaten 100 yavrudan 2-3 tane aradığımız kalitede balık çıkarken bir de bu balıkları heba etmemek için bu balıklara daha fazla özen göstermeliyiz.

Ben günde en az 2 saat antreman yaptırıyorum. Antreman yaptırıken birbirine denk balıkları seçiyorum. Çok iri balıklarla ufak yavruları karşılaştırmıyorum ki büyük balık ufakları ezmesin. Ancak bazen öyle ufak balıklar öyle cesaretli oluyor ki inanması güç. İşte bunlar çok hırçın ve damızlık balıklara dönüşebiliyor. Bana göre bir betanın halfmoon olması %60 bakıcısının %40’da balığın elinde. Kötü su şartlarında ilgisiz bırakılmış balıklar isterse dünya şampiyonu balıkların yavruları olsun halfmoon olmuyorlar.

Türkiye’de halfmoon beta üreticilerinin sayısı bir elin parmağını geçmiyor. Nedeni ise çok açık. Halfmoon beta üretimi yani bir balığın yumurtadan ta ki show boyu denilen erişkin boya gelene kadar ki yaşanan süreç diğer türlere göre daha zor. Bunun yanında ticari olarak bakarsanız tamamen çuvallarsınız. 100 balıktan en fazla 10 tane halfmoon elde etseniz daha patladınız demektir. Halfmoon beta konusu hakkındaki yazımızı okuduğunuz için çok teşekkür ederim.