Beta Balığı Kaç Yıl Yaşar ? 5 yıl yaşar mı ?

Herkes beta balığı kaç yıl yaşar diye soruyor ama çoğumuz da hak ettiği değeri bu güzel balığa vermiyoruz . Ben en fazla ev ortamında 5 yıl yaşadığını duydum. Bende en fazla 2 yıl beslemiştim. Ortalama olarak 3-5 yıl arası yaşadıklarını söyleyebiliriz. Ama gerçekte böyle değil malesef. Yazın veya ilkbaharda alınan beta balıkları çoğu zaman kışın girişinde soğuğa terkedilerek ölmeyi bekler. Beta balığı kaç yıl yaşar cevabı işte tam da burada gizli. Sıcaklık.

Beta balığı soğukta ile kaç yıl yaşar ?

Hiç yaşayamaz desek yeridir. Beta balıkları için mutlaka ısıtma sistemlerinden faydalanın arkadaşlar. Bu linkte beta balığını soğuktan nasıl koruruz diye bir içerik bulabilirsiniz. Lütfen okuyunuz. Beta balığınızın ömrüyle doğrudan alakalı bir konudur. Beslediğimiz balığın yaşam şartlarını bilmemiz gerekir. Tropik iklimden gelen balıklar olduğu için sıcak hava ve sıcak suyu seven balıklardır.

Neden uzun yaşamaz ve neler dikkat etmek gerekir ?

Beta balığı kaç yıl yaşarsa yaşasın ölümler çoğu zaman kuyruk erimesinden olur. Balık aylarca bu şekilde yaşar ancak sonu ölüm olur. Tabii bu bakım şartlarına ve balığın bünyesine göre değişiklik gösterir. 5 yıl bir balığa bakmak zaten büyük bir başarıdır. Beta balığı bakteriyel hastalıklara kolay yakalanan bir balık türü olduğu için daha dikkatli olmak gerekir. Betalar öyle hassaslar ki yerleri değişse dahi bazen hasta olabiliyorlar.

Bu linkte beta balığı hakkında detaylı videoya ulaşabilirsiniz

Beta balığı kaç yıl yaşar sorusunu bence labirent organı cevaplıyor.

Sahip oldu labirent organı sayesinde çok ufak su hacimlerinde bile hayatta kalmasını bilen bu balık malesef bu özelliği nedeniyle her zaman değersiz görülmüştür. Petshoplarda plastik su bardaklarında satışı olan bu balığı bir de hareketsiz balık olarak biliriz. Yahu ne bekliyorsunuz ? Hayvanı ufak kabın içine koymuşsunuz bir de harekeli olmasını bekliyorsunuz ? Ne yapsın ? Bardağın içinde sizi görünce takla mı atsın ? Bu balığın asıl halini yani sağlıklı halinde biz sunduğu güzelliğini bilmeyen kişilerin “ya beta çok aptal bir balık” dediğine çok şahit oldum” ama bilmiyorlar ki bu güzel balığa hakettiği şekilde bakınca size nasıl görüş keyfi verecek.

Bir beta balığı kaç yıl yaşar veya kaç ay yaşar bilemeyiz

Bir balığın ne kadar yaşayacağı teknik olarak yani bilimsel olarak bakıcısına bağlıdır. Eğer suyunu temiz tutar yemlerini de düzenli şekilde ve kaliteli yemler vererek balığınıza bakarsanız bir balığı yıllarca besleyebilirsiniz. Çocukken evimizdeki akvaryumda makrakanta balıkları vardı. 15 kadar makrakanta balığını benim hatırladığım 6-7 sene kayıp vermeden beslemiştik. Daha sonra bu akvaryumda büyük bir zehirlenme yaşandı ve neredeyse balıklarımızın hepsini kaybettik. Zaten bu olay da evdeki akvaryum olayının sonunu getirmişti.

Arkadaşlar beta balığı kaç yıl yaşar sorununa elimden geldiğince ve araştırmalarım sonucunda cevaplar vermeye çalıştım. Arada da anılardan biraz sıkıştırma yapıyorum sizlere.

Beta balığı ile ilgili gerçek bilgi sahibi olmayanların yorumları can sıkabilir.

Ya bende de vardı işte bardakta falan diye başlayanlar

Çevremde de duyuyorum şu yorumları; “ya bende eskiden çok vardı öyle bakıyorduk bir şey olmuyordu” öyle de o zamanlar işte çoğu kuyruk kısıyordu, soğuktan donarak ölüyordu veya hareketsiz şekilde suyun içinde duruyordu. Adı zaten o yüzden hareketsiz balığa çıkmış betanın. Şimdi ki betalara baktığımız da eski betalarla alakası var mı sizce ? O yüzden o zamanlar ömrü en fazla 1-2 seneydi. Ama şimdi biraz daha bilinçli bakıcı ve üreticiler sayesinde besleme ömrü biraz daha arttı.

Bu balığı karanlıkta besle diyenler

Evet şaka değil. Günümüzde hala bile var bu balık karanlığı sever karanlıkta besle diyenler. Vampir sanki 🙂 Karanlıkta değil de loş bir ortam yaratabilirsiniz akvaryumun bir bölümünde.

Zaten bu balık bir avuç su da yaşıyor

Bir de bu yorum var meşhur. Bir avuç su da yaşadığı yok arkadaşlar. Evet yabani beta ufak su birikintilerinde yaşar ancak tamamı öyle diye bir şey yok. Mecbur kalırsa orada kalır yoksa su nerede daha fazlaysa oraya gider. Gitmeyen ve gidemeyenler işte yıllarca uğraşıp kendilerine labirent organı diye az sularda oksijen kalmayınca hava alabilmek için bir sistem geliştirmişler.

Eskiden ben betanın bu kadar türü olduğunu bilmezdim

Mesela bende eskiden beta balığının şimdiki kadar güzel türleri olduğunu bilmezdim. Tabii bundan 20 yıl önce bu kadar da tür yoktu ve Türkiye’ye sadece veil tail geliyordu. Taç betalar bile 2000-2005 arası gelmeye başlamıştı diye hatırlıyorum. Beta balığı yıllardır Türkiye akvaryum pazarında yer edinmiş ve kalıplaşmış bir balık. Her akvaryumcuda lepistes varsa beta da vardır mutlaka. Ancak daha öncede bahsettiğim gibi beta balığının labirent organı sayesinde bizim gibi atmosferden nefes alabilmesi malesef onu ufacık kaplarda sergilemeye maruz bırakmış. Çoğu petshopda yakın zamanda dahi plastik su bardaklarında satışa açıldığını biliyorum. Bir de o şartlarda bu balıktan kendini göstermesi ve yüzmesi bekleniyor. Zaten bir kaç gün içinde satılmazsa o bardaklarda balıkların ömrü de çok olmuyor. Bir süre sonra ya kuyruk erimesinden ya da atlayarak yere çakılıp ölüyor.

Peki balığın ömrünü teknik olarak kim belirliyor

Şimdi burada bir balığın ömrünü acaba kim belirliyor diye sormak gerekir ? Bizler burada bu kötü şartlara maruz bıraktığımız balıktan nasıl yaşamasını bekleriz ? Dolayısıyla bir balığın ömrünü aslında teknik olarak tamamen sahibi belirliyor. Bir canın sorumluluğunu aldığınız zaman artık onun her şeyinden siz sorumlusunuz. Ölümünden de yaşamından da.

Beta balığı kaç yıl yaşar demeden sorumluluk alalım

İşte gördüğümüz gibi beta balığı kaç yıl yaşar kısmında sorumluluk ağırlıklı olarak bizde. Biz sağlıklı bir balığı dahi kötü şartlar nedeniyle hasta hale getiriyor ve ölümüne neden oluyorsak o zaman şartları düzeltmemiz gerekir. Yoksa beta dahil tüm canlılar biz onlara 1 adım gelelim onlar bize 10 adım gelirler ve görmek istediğimiz güzelliklerini kat be kat bize sunarlar.

Web sitemdeki beta balığı hakkında herşey kısmına bakmanızı öneririm. Tıklayın

Peki diğer balıklar kaç yıl yaşar ?

Beta balığı 3-5 yıl

Astranot 10-20 yıl

Sazan: 20 yıl

Bayağı yayın balığı: 60 yıl

turna balığı: 7 – 10 yıl

Lambuka: 7 yıl

Bayağı yayın balığı 60 yıl yaşıyormuş. Gerçekten inanılmaz.

Peki genel anlamda akvaryum balıkları kaç yıl yaşar dersek şu şekilde özetleyebiliriz. Chiclid, discus, astranot, beta, melek, lepistes ve diğer canlı doğuranlar için ortalama almak gerekirse sanırım 3-5 yıl arasında diyebiliriz. Canlı doğuran türleri sürekli doğurdukları için dirençleri düşer. Onlar daha hızlı ölür. Ancak chiclid, discus, astranot gibi balıklar sağlıklı koşullar sağlanırsa en az 5 yıl rahat rahat yaşarlar. Daha fazlası da bakıcısına ve akvaryumun daimiliğine kalmış bir durum.

Mesela benim çocukluğumda evde hep akvaryum vardı. Salonda 500 lt’lik bir akvaryumumuz vardı. Onun içinde hayalet balıkları, discus ve kalem balıkları vardı. Hayalet balıklarını çok uzun yıllar besledik. 40 cm boya geldiler. En az 5 yıl beslediğimizi hatırlıyorum. Belki de daha fazla. Discus’da aynı şekilde. Onu da ufaktan almıştık. 15 cm genişliğe ulaşmıştı. Onu da en az 6-7 sene besledik. Discus tipi balıklar daha uzun ömürlü ve dirençli oluyor. O kadar tatlı bir balıktı ki. Hala gözümün önünde. Camın bir ucundan diğer ucuna kadar beni takip ederdi. Turkuaz bir discustu.

Beta balığı kaç yıl yaşardan başladık taaa nerelere geldik.