Beta Balığımızın Hastalanmaması için Formüller

Öncelikle su şartlarından başlayalım. Doğru ve stabil su şartları sağlandığı taktirde beta balıklarımız kolay kolay hastalanmaz. Peki nedir bu su şartları ? 6-7,5 arası ph, 24-30 derece arası sabit su sıcaklığı, kaliteli yemlerle beslenme ve mutlaka en azından hafta 1 gün %50 su değişimi ve başka bir balığa temas etmiş ekipmanların dezenfekte edilmeden aynı balıklarda kullanılması. Başlıkları açalım hadi bakalım.

6-7,5 ph arası su şartları

Bana göre kişi eğer 1-2 adet beta balığı besliyorsa mutlaka içme suyuyla beslemeli. Çok rahat eder. Her zaman ulaşabileceği bir su seçmeli ve devam etmeli. Eğer içme suyu alamıyorsa o zaman şebeke suyuyla besleyebilir. Ben şebeke suyuyla besliyorum ancak her zaman dediğim şey şu; benim balıklarım benim stabil etmeye çalıştığım şartlara alıştılar. Eğer siz 6,5 ph’a alışmış ve tolerasyonu olmayan bir balığı 7,5 üzeri ph’da direkt beslemeye çalışırsanız bu balık kuyruk eritebilir veya çeşitli hastalıklar olabilir. İstisnalar mutlaka vardır. Kesin hastalanır diye bir şey yok tabii ki.

24-30 derece arası sabit su sıcaklığı

Biliyorsunuz beta balığı anavatanı olan Tayland’da hava sıcaklığı nerdeyse 30 derece de sabit 🙂 Adamlarda ki şansa bakar mısınız ? Isıtıcı diye bir şey tanımıyor adamlar. Gece gündüz oh mis gibi. Yaz kış aynı. E ben mi üreteyim 1000’lerce betayı bu şartlar da. Tabii ki yokarimako üretecek 😀 Şaka bir yana ama adamlar gerçekten şanslı. E tabii ki bu şartları iyi kullanıyor ve tüm dünyay beta balığı ihraç ediyorlar. Tayland’ın ekonomisine balık ihracatının %5-%10 arası katkısının olduğunu okumuştum.

Su ısısını sabit tutmanın belirli aparatlarla yapıldığını biliyoruz. Bunlar cam ısıtıcılar, karbon ısıtıcılar ve doğalgaz gibi toptan ısınma sağlayan sistemler. Özellikle karbon ısıtıcıları beta balıkları için kullanmak çok avantajlı oluyor. Suları mümkün olduğunda 25-28 derece arası sıcaklıklarda tutmaya çalışalım. 24 derecede de yaşar ancak alışması ve alışmış olması gerekir. Yine kendimden örnek vereyim. Kış boyunca benim balıklarım 24-26 arasında oynar. 23’de de besledim, yavru boylandırdım. Ama hastalıklarla da çok uğraştım. Özellikle costia ile.

Beta balığınızı kaliteli yemlerle besleyin

Gruplarda çok görürüz. Kaliteli yemlerle besleyin diye uyarılar yapılır. Gerçekten çok dikkate alınması gereken bir konu. Çünkü vitaminleri verebileceğimiz en doğru nokta oral yolla verilmesi yani ağızdan girmesi. Bunu da yemlerle sağlıyoruz. Suya damlalar damlatarakta verilebilir ancak balığın vücuduna alması uzun sürer. En iyi yol hastalıklarda da ağız yoluyla verilmesidir.

İyi yemler verilerek balık hastalıklara karşı direnç sağlayabilir. Kendiniz gibi düşünün. Eğer kış boyunca bol bol meyve yerseniz, sebze yemekleri yerseniz, sabahları yumurta yerseniz ,et yerseniz… Normal olarak sağlıklı olursunuz. Dirençli olursunuz. Aynı durumda balıklar da böyle işte. İyi yemler vererek onların dirençli olmasını sağlamak bizim elimizde. Yemlerle ilgili detaylı link burada arkadaşlar.

Canlı yem beta balıkları için çok önem taşır. İthal gelen balıklar zaten çok büyük oranda canlı yemlerle besleniyor her öğün. Aldığınız ithal balıkların mutlu olması için mutlaka en azından hafta bir gün olmak şartıyla canlı yem vermenizi öneririm. Bu artemia olabilir veya su piresi olabilir. Artemia daha ulaşılabilirdir. Ancak ufak bir kapta su piresini de hem besleyebilir hem de üretebilirsiniz.

Su değişimi yapmak

Abartı su değişimi de balığı hasta eder. Yani gereksiz su değişimi yapmanın bir anlamı yok. Nedir gereksiz su değişimi ? Balık hasta olmasın diye her gün yapılan su değişimi mesela örnek olabilir. Bu da yine balığın tolerasyonu ile alakalı. Ben mesela hafta da 2 gün olmak şartıyla pazartesi ve perşembe günleri %100 oranda su değiştiriyorum. Ancak bazı zamanlarda hafta 1 gün de yaptığım oldu. Hatta 2 hafta hiç su değiştirmediğim balıklarda oldu hala da var. Eğer şartlar aynıysa balık bir şekilde kendini adapte ediyor ve koruyor.

Sık yapılan su değişimleri de bazen balıkları yersiz yere hasta ediyor. Nasıl mı ? Mesela ille su değişimi yapacağım diye acele edildiği zaman belki su ısıları eşitlenmeden su değişimi gerçekleşiyor. Ani ısı değişiminden balığımız hastalanabiliyor. Her şey yerinde ve zamanında yapılması gerekli.

Mesela bir örnekse; diyelim ki bir arkadaşınızda bir beta balığı var ve bu balığı 2 senedir bir şekilde besliyor. Ancak balığı size vermek istedi. Siz de balıktan anlıyorsunuz diye hemen balığın yaşamı sistemini değiştirmeye başlıyorsunuz. Normalde ayda 1 defa yapılan su değişimine alışan balığa siz hafta da 2 gün su değişimi sistemine uyum sağlasın diye uğraşırken bir bakıyorsunuz ki balık kuyrukları eritmeye başlamış.

Kuyruk erimesi tedavisi için tıklayın bu arada >>

Her zaman dediğim gibi bu işler alıştırma meselesi. Siz balığa nasıl şartlar sunarsanız balıklarda ona göre kendilerini ayarlar. Tabii ki çok uç noktalardan bahsetmiyorum ancak ayda 1 su değişimine alışmış bir balığa ille de temiz su şartları sağlayacağım diye kasmaya gerek demek istiyorum.