Klasikleşmiş Beta Balığı Soruları
Merhaba arkadaşlar. Başlıkta biraz şaka yapmaya çalıştım umarım yalnış anlaşılmaz ☺️ama haklılık payı da yok diyemem tabi. Evet başlıyoruz ☺️
Abi betam köpük yapmıyor ne yapayım ?
Beta köpük yapmıyorsa bazı nedenleri olabilir diyebiliriz. Ama şartlar çok uygun olsa dahi illa ki köpük yuva yapacak diye de bir kural yok diye düşünüyorum. O zaman neden köpük yapar neden yapmaz bakalım.
Su soğuksa köpük yapmayabilir. Hastaysa köpük yapmayabilir. Üreme kızgınlığına gelmemişse köpük yapacak durumda değildir. Veya balık bulunduğu yere çok alışmış ve artık bir tehlike görmediği için bölgesini belirlemek adına köpük yapma ihtiyacı duymayabilir.
2 erkek beta balığı bir arada yaşar mı ?
Herhalde her beta besleyen başlarda bu soruyu sormuştur. Bazılarımız durumu hemen anlayıp kabul ediyorken bazılarımız ise bir şeyleri keşfetmek adına denemeler yaparak arayışlara giriyor ve umut bağlıyor ☺️ boşuna uğraşmayın arkadaşlar. Diğer balıklar gibi erkek betaların bir arada aynı akvaryumda salına salına hayat sürme ihtimalleri yok denecek kadar düşük. Anca büyük bir akvaryumda ayrı bölgeler oluşturmuş 2 beta belki olabilir. Ancak yanyana geldiklerinde mutlaka bir kavga veya kovalamaca olur. Eğer biri çok daha hırçınsa diğeriyle uğraşır.
Ne zaman üretebilirim ?
Öncelikle beta üretimi sayfamı detaylıca okumanızı ve Youtube kanalımdaki beta üretim videolarını izlemenizi rica ederim.
Kısaca bu soruya cevap vermek gerekirse; üretim için öncelikle en önemlisi dişinin üremeye hazır boyutta ve yaşta olması ve ayrıca yumurta toplamış olması gerekir. Üremeye hazır dişinin karın bölgesinin altında beyaz üreme tüpçüğünün çıkık olması gerekir. Üretilecek erkek betanın ise formda ve hasta olmaması gerekir. Köpük yapan ve dişiyi gösterince kızan bir erkek üremeye hazırdır. Ancak dikkat edilmesi gereken önemli nokta erkek ve dişi boy oranıdır. Büyük bir dişiyi ortalama boylarda bir erkek saramayabilir. Çok kızgın dişilere iri ve sert erkek betalar gerekir. Bu yüzden eş seçimine dikkat etmek gerekmektedir.
Yavrular çıktı. Artemia’dan başka ne verebilirim ?
Bu soru da kült olmuş sorulardan birisi. Bu genelde artemia çıkaramayan kitleler tarafından soruluyor. 2 farklı tipte artemia çıkartma videosunu aşağıda bulabilirsiniz.
Artemia dışındaki alternatifleri aşağıda yazıyorum.
Mikro kurt ve sirke kurdu
İlk başlarda durumu kurtarmak adına artemiaya alternatif olarak mikro ve sirke kurtları kullanılabilir. Ancak gelişim artemia kadar hızlı olmaz. Bu kurtlar daha çok artemiayı yiyemeyecek boyuttaki beta yavruları için uygun oluyor. Ben bunu hmpk yavrularında yaşadım. Daha önceden üretip yavrularını büyütemedim candy hmpk’ları sanıyorum yem yediremediğim için kaybettim. Yani artemiayı yiyememiş olabilirler. En azından bir kısmı da yiyebilirdi diye düşünüyorum. Ancak yeni hmpk üretimim de ise ölüm yaşamadım. 2.günden sonra sirke kurdu takviyesi yaptım.
Tabii bu dediğimin kesin bir tarafı yok ancak sirke kurdunun artemiayı yiyemeyen yavrulara besin olduğu da bir gerçek. Kısaca artemia çıkaramıyorsanız başlarda bu kurtları verebilirsiniz ancak bu kurtlarla balıkları yakarsınız yani boyları çok küçük kalır büyütemezsiniz. O yüzden artemia çıkartma deneylerine devam edin mutlaka.
Isıtıcı takmasam olur mu ?
Eğer oda sıcaklığı 25 derece üzeri ise takmak çok şart değil. Çünkü böyle olduğunda da beta kapları aşağıda yukarı 24-25 derece oluyor. Bu da beta için eğer sağlıklı ve güçlü bir balıksa çok sorun olmuyor. Ancak oda sıcaklığı 20’li derecelerin başlarındaysa ve odayı ısıtan sistem her zaman çalışmıyorsa o zaman ısıtıcı takmak şart.

Betam suyun üstünde yan yatıyor ve batamıyor
Ben bu rahatsızlığın genelde hazmedilmeyen yemler tarafında oluştuğunu düşünüyorum. Aşırı yemlemeden veya balığın sindiremeyeceği kadar yemlemeyle oluşan bir rahatsızlık. Bu hastalığın belirtileri önce balık kafasını suyun üstüne doğru tutarak hareketsiz şekilde asılı kalır gibi durmaya başlar ve karnın hafif sarımsı bir şişlik oluşur. Bundan sonra balık yan yatmaya başlıyor. Bu süreçten sonra balığı döndürmek çoğu zaman zor. O yüzden yemlemeye dikkat etmek lazım. Her balığa aynı oranda yem dahi vermemek lazım. Yemleme sistemini bence ayrıca ele alınması gereken ve malesef Türkiye’deki betacıların çok üzerinde durmadığı bir konu.
Akvaryum dünyasındaki klasikleşmiş yöntem hala doğruluğunu koruyor bana göre. Azar azar ve sık yemleme.
Yan yatma konusu bir de kuyruk erimesi hastalığı başladığında da baş gösterebilir.
Betamın kuyrukları yırtılmaya başladı. Ne yapayım.

Beta kuyruk erimesi sayfamı okumanızı tavsiye ettikten sonra şunları da ekleyebilirim.
Kuyruk erimesi bakteriyel bir rahatsızlık. Ve bu hastalığın bir kuluçka dönemi var. Yani bir sabah bir bakarsınız balıklarınızın hepsi kuyruk kısmış. Öncesinde kuyruklarda kısılma ve yan yatmalarla başlar. Daha sonra ilerlerse erimeye doğru devam eder. Burada kullanılacak ilk ilaç nitrofur olmalı. Nitrofur bu konuda çok etkili bir ilaç. %5 Nitrofurozan içeriğine sahip kuvvetli bir ilaç.
Betam için hangi kuru yemleri önerirsiniz ?
Aşağıdaki linkten gerçekten kendim hazırladım diye demiyorum ama 🙂 ciddi anlamda tam bir beta balığı yem listesi ve açıklamaları var. Lütfen okuyalım
Beta balığı kuru ve canlı yem önerileri için tıklayın
Yine kısaca bilgi verirsem; canlı yem olarak hafta da 2 gün canlı yem. Kuru yemler olarak da kaliteli markaların yemlerini kullanmanızı tavsiye ederim. Bunlar Atison Betta, New Life Spectrum Betta Formula, Hikari gibi yemler. Yukarıdaki linke tıklarsanız tüm detayları bulabilirsiniz.
Bölmeli beta akvaryumu olur mu ? Camdan ikiye bölsem ?
Bu yeni başladığımızda ilk aklımıza gelen fikirlerden biri. Bir akvaryumu ortadan camla ikiye bölmek ve buralara betaları koymak. Tek bir filtreyle ve ısıtıcıyla işi bitirmek.
Hayal edilen bu yapı çok güzel ancak bu sistem uzun süre dayanmıyor. Nedeni ise sular bir süre sonra birbirine karışıyor. Zaten tek filtre olduğunda kesin sular aynı oluyor. Aynı şu içinde yaşayan erkek betaların malesef ömrü kısa oluyor. O yüzden bu fikirden uzaklaşıp tek tek akvaryumlarda veya kaplarda beslemek daha doğrudur.
aşağıdaki linkten de beta akvaryumu nasıl olur hakkında bilgi edinebilirsiniz
http://www.keriminpetdunyasi.com/beta-baligi-akvaryumu-nasil-olmali/